Muziekinstrument leren spelen op latere leeftijd?
Een muziekinstrument leren spelen is een geweldige ervaring. Vaak hoor je dat, als je echt goed wilt leren spelen, je op jonge leeftijd moet beginnen. Maar betekent dit dat je op latere leeftijd niet meer moet beginnen aan het leren bespelen van een muziekinstrument?
Is het als volwassene op middelbare leeftijd, of zelfs als senior, nog mogelijk om goed te leren spelen op een muziekinstrument? Of is het beter om een andere hobby te kiezen?
Beginnen met muziekles op latere leeftijd
Natuurlijk is het zo dat je gemakkelijker leert op jong leeftijd. De lesstof blijft sneller hangen. Als je ouder wordt krijg je meer moeite met het onthouden van dingen. Het kortetermijngeheugen wordt trager waardoor je meer tijd nodig hebt voor iets nieuws een plekje heeft gekregen in je hersenen.
Heb je vroeger, als kind, al een instrument bespeeld hebt kan dit helpen. Het bespelen van een instrument maakt bepaalde verbindingen in de hersenen aan. Deze verbindingen blijven bestaan, ook al is het al jaren geleden dat het instrument voor het laatst is aangeraakt.
Het is dus zeker mogelijk om op latere leeftijd nog te beginnen met muziekles. Het gaat tenslotte vooral om het plezier dat muziek maken geeft. Een muzikale carrière is maar voor heel weinig mensen weggelegd. Ook als ze op jonge leeftijd begonnen zijn met muziek maken.
Muziek maken op latere leeftijd
Misschien heb je besloten om te beginnen met muziek maken doordat anderen in je omgeving dit ook doen. Wellicht is er een leuke muziekgroep bij jou in de buurt waar je deel van uit wilt maken. Samen muziek maken is het leukste dat er is. En er zijn verschillende instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen.
De meeste muziekinstrumenten zijn geschikt om mee te beginnen op latere leeftijd. Zolang je maar gemotiveerd bent en, zeker in het begin, een half uur per dag kunt en wilt oefenen. Het is belangrijk om in het begin de technische vaardigheden onder de knie te krijgen.
Kies vooral een instrument dat bij je past. Zeker op latere leeftijd kunnen fysieke factoren een rol gaan spelen. De fijne motoriek kan achteruit gaan, de gewrichten kunnen tegenwerken en de longinhoud kan verminderd zijn.
Waar moet ik op letten bij de instrument keus?
Heb je last van je spieren of gewrichten dan is een zwaar, of zwaar te bedienen, instrument niet aan te raden. Net als een blaasinstrument bij onvoldoende longinhoud. Al kan het bespelen van een blaasinstrument wel positieve effecten geven op de longinhoud, zolang de juiste ademtechniek gebruikt wordt.
De fijne motoriek zal misschien ook niet zo soepel meer zijn als vroeger. De ‘snelle loopjes’ zijn dan wat moeilijker maar de meeste muziek blijft gewoon speelbaar tot op hoge leeftijd. Er zijn genoeg voorbeelden van wereldberoemde muzikanten die tot op zeer hoge leeftijd professioneel actief waren.
Welk instrument is het meest geschikt?
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd.
Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen. Blaasinstrumenten vragen enkele weken oefening voor een eenvoudig wijsje herkenbaar wordt. Strijkinstrumenten zijn het lastigste te bespelen. Pas na maanden oefenen zal een melodie mooi willen klinken.
Het meest wordt er door volwassenen en senioren gekozen voor akkoordinstrumenten zoals de piano en gitaar. Daarna zijn de blaasinstrumenten populair en het minst wordt er gekozen voor de ‘moeilijkere’ strijkinstrumenten.
Goed muziek leren spelen op latere leeftijd
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je muziekles nodig hebt als je goed op je instrument wilt leren spelen. Maar als je al wat ouder bent kan het zijn dat je niet meer zo gemakkelijk de straat op kunt. Je ziet het misschien niet meer zitten om elke week naar de pianoleraar toe te gaan. Of met de gitaar op weg te gaan naar de muziekschool.
Gelukkig is daar in deze modern tijd een oplossing voor. Volg de muzieklessen eenvoudig online, in je eigen comfortabele omgeving. Wanneer het jou uitkomt.
En was een les wat moeilijker? Bekijk hem net zo vaak tot je de techniek helemaal onder de knie hebt. En ook hier is een muziekleraar die al je vragen kan beantwoorden, zodat je snel weer verder kunt met oefenen.
Wil je weten of online pianolessen of gitaarlessen iets voor jou zijn? Probeer hieronder de eerste 7 lessen gratis uit!