Muziek luisteren en maken. Het ritme van het leven!
Muziek luisteren en maken. Het ritme van het leven!

Muziek luisteren en maken. Het ritme van het leven!

Muziek luisteren, maar ook zelf muziek maken is erg gezond voor ons als mensen. Muziek is goed voor onze hersenen, motoriek en geven ons een gelukkiger gevoel. Onze gevoelens staan dan ook vaak in connectie met de muziek die ons op dat moment aanspreekt. Wanneer je een fijn gevoel hebt luister je vaak naar wat meer vrolijke muziek. Wanneer je down bent daarentegen naar wat meer droevige muziek. Waarschijnlijk kan je jezelf hier wel in vinden. Toch? Muziek is onlosmakelijk met ons verbonden en geeft ons een gevoel dat niet te beschrijven valt. Het kan steun bieden in mindere tijden en ons gelukkige gevoel versterken. Muziek is het ritme van het leven!

Muziek luisteren

Misschien ben je dol op één bepaalde soort muziek, maar er zijn ook veel mensen onder ons die toch vaak wel interesse hebben in meerdere muziekstijlen. Luisteren naar muziek kan je gelukkiger maken en je door moeilijke tijden heen slepen. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen! Ieder land, iedere cultuur heeft nagenoeg zijn eigen taal. De enige taal die we allemaal kunnen begrijpen is muziek. Muziek is het uiten van gevoelens en emoties. Zelfs als je de taal waarin een nummer wordt gezongen niet kunt verstaan, kan het gevoel van de muziek overgebracht worden. Dat is juist het mooie van muziek! Daarnaast verenigt muziek en creëert muziek ambiance. Het draagt bij aan het beleven van het moment en brengt mensen samen. Muziek is standaard opgenomen in ons leven. Kun je je bijvoorbeeld een film, een feest of een sportevenement voorstellen zonder muziek? Als je er even bij stil staat waarschijnlijk niet. Muziek is erg belangrijk als het gaat om gevoel overbrengen en de juiste sfeer creëren.

Muziek maken

Naast muziek luisteren kun je natuurlijk ook zelf muziek maken. Enorm leuk om te doen en absoluut een uitlaatklep voor al je gevoelens en emoties! Maar wist je dat muziek maken ook erg goed is voor je hersenen? Wanneer je muziek maakt zorgt dit voor verandering in de grijze stof van je hersenen waardoor je de verbindingen laat toenemen die verantwoordelijk zijn voor het luisteren en de motoriek. Niet alleen muziek maken heeft dit effect. Ook muziek luisteren. Beiden is goed tegen stress, is goed voor de hersenen, je algemene humeur en geestelijke gesteldheid en kan zelfs helpen bij het verminderen van dementie! Ook zorgt muziek voor meer ontspanning, verminderen van depressie en verlaging van de bloeddruk. Heel veel extra gezondheidsvoordelen dus die erg mooi meegenomen zijn! Muziek maken is daarnaast ook een erg leuke bezigheid waar je al je creativiteit op los kunt laten.

De positieve effecten van muziek luisteren en maken

Naast het feit dat muziek erg goed is voor onze hersenen en lichamelijke en geestelijke gesteldheid heeft muziek nog meer voordelen. Hieronder zetten we de positieve effecten van muziek voor je op een rijtje;

  • Muziek vermindert pijn. Dit kan acute of chronische pijn zijn. Het is namelijk aangetoond dat muziek een natuurlijk pijnbestrijdingsmiddel is.
  • Muziek zorgt ervoor dat je beter eet. Muziek luisteren tijdens de maaltijd zorgt samen met het dimmen van de lichten voor een ontspannen sfeer waardoor je onbewust rustiger gaat eten. Dit is erg goed voor je gezondheid want het zorgt ervoor dat je niet teveel eet.
  • Het helpt bij depressie. Zoals al eerder gezegd heeft muziek een positief effect op het verhelpen van een depressie. Dit komt doordat je met muziek beter kunt ontspannen en beïnvloed menselijke emoties. Muziek kan hierdoor depressieve en angstige gevoelens verminderen.
  • Muziek verbetert je sportprestatie. Met een muziekje aan train je harder, maar ook effectiever. Daarnaast zou muziek een positief effect hebben op het spierherstel.
  • Muziek zorgt voor minder stress in je leven. Wanneer je denkt aan het ultieme geneesmiddel voor minder tot geen stress, dan is dat muziek! Vooral rustige muziek heeft een geweldig effect doordat deze muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen. Bovendien komt er door muziek te luisteren endorfine vrij in je hersenen wat ervoor zorgt dat je stemming verbetert.
  • Het zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Even lekker muziek luisteren voordat je gaat slapen zorgt voor meer ontspanning. Zo kan je de stress en de drukte van de dag loslaten. Muziek helpt om sneller, dieper en beter te slapen.
  • Goed voor je ruimtelijk inzicht. Door muziek als hulpmiddel te gebruiken kun je je IQ voor ruimtelijk inzicht tot wel 9 punten omhoog brengen! Dit zorgt ervoor dat je beter kunt inschatten, een meer precieze voorstelling kunt maken en beter te navigeren en meten.
  • Muziek stimuleert de bloedvaten. De emoties die vrijkomen tijdens het luisteren van muziek is goed voor een betere werking van de bloedvaten. Door het positieve effect wordt namelijk de bloedsomloop gestimuleerd.
  • Muziek versterkt je geheugen. Hierdoor is muziek ook zo goed om dementie te verminderen! Geheugenverlies komt het meeste voor bij oudere mensen, maar ook jongere mensen kunnen er last van krijgen. Volgens experts kan muziek vele gebieden in de hersenen stimuleren. Zowel her korte termijn geheugen als het lange termijn geheugen.

Muziek bij de Online Muziek Academie

Houd je heel erg van muziek en wil je naast muziek luisteren graag je talenten ontwikkelen als muzikant en muziek maken? Bij de Online Muziek Academie hebben we online zang-, piano- en gitaarlessen beschikbaar. Onze docenten hebben jarenlange ervaring en geven les volgens onze unieke bewezen lesmethode. Daarnaast kun je 7 proeflessen gratis volgen om te bekijken of onze lessen bij je passen! Wanneer je je aanmeld voor 1 of meerdere muziekles(sen) krijg je direct online toegang tot honderden lessen welke regelmatig worden aangevuld met nieuw materiaal. Daarnaast is de prijs van onze lessen aanzienlijk lager dan bij een reguliere muziekschool. Tot wel 7x goedkoper zelfs! Onze docenten staan 24/7 voor je klaar om al je vragen te beantwoorden wat betreft het lesmateriaal. Wil je meer informatie over lessen volgen of hoe alles in zijn werk gaat? Neem dan contact met ons op via telefoon, email of via het contactformulier. Via onze website kun je je heel eenvoudig inschrijven voor de 7 gratis proeflessen door op de muziekles naar keuze te klikken. Hier vindt je een pop-up waar je je gegevens kunt invullen. Je kunt natuurlijk ook hiervoor altijd contact met ons opnemen.