10 Leuke gitaar weetjes, wist jij dit al?
Speel je al jaren gitaar, en denk jij alles van je instrument af te weten? Check dan deze leuke gitaar weetjes. Want weet jij hoe duur de duurste gitaar ter wereld is? Wat het record is voor meeste aanslagen per minuut? Welk gitaar model het meeste wordt verkocht?
De gitaar is, samen met de piano, het populairste instrument ter wereld. Kom nog meer te weten over jouw favoriete instrument met deze 10 gitaar weetjes.
1. Uitvinder van gitaar kon zelf geen gitaar spelen
Om maar meteen met een geweldig gitaar weetje in huis te vallen. Wist jij dat de uitvinder van de wereldberoemde Fender gitaren zelf geen gitaar kon spelen? Leo Fender heeft de Telecaster en de Stratocaster uitgevonden. Hij staat bekend als de uitvinder van de elektrische basgitaar. Maar zelf kon hij geen gitaar spelen, maar hij wist er gelukkig wel heel veel vanaf.
2. De duurste gitaar ter wereld kost….
Om nog even in de Fender sferen te blijven, de duurste gitaar die ooit werd verkocht is een Fender Stratocaster. Deze gitaar werd verkocht tijdens een veiling, om geld in te zamelen voor de slachtoffers van een tsunami. Voor deze gelegenheid hebben diverse beroemde artiesten de gitaar gesigneerd, waardoor het een geweldig collectors item werd. De prijs waarvoor deze gitaar van eigenaar verwisselde was…. 2,1 miljoen euro!!
3. De snelste gitarist ter wereld
Wie is de snelste gitarist ter wereld? De strijd gaat waarschijnlijk tussen de Braziliaan Tiago Della Vega en de Amerikaan John Taylor. We kunnen er het Guinness Book of Records niet op naslaan. Deze hebben, voor nu, de categorie geschrapt. De kwaliteit van de uitvoering nam zo enorm af bij deze snelheid dat het geen vlekkeloos optreden meer genoemd kon worden.
Er is een record bekend van Vanny Tonon die in 2011 een nummer speelde met 340 bpm. Maar ook de Amerikaanse gitaar leraar John Taylor heeft een Guinness record op zijn naam staan van 600 bpm. Als je nu het internet afzoekt kom je video’s tegen van gitaarspelers die 1300 tot zelfs wel 4000 bmp spelen. Wie weet worden er ooit nog officiële records gevestigd, wij zijn benieuwd!
4. Hoeveel gitaarakkoorden zijn er?
Dat je veel verschillende klanken uit je gitaar kunt halen, daar was je vast al achter. En je kent vast ook al een flink aantal gitaarakkoorden, als je al een tijdje gitaar speelt. Maar wist je dat er meer dan 1200 gitaarakkoorden zijn? En dan kan je ook je gitaar nog op vele manieren stemmen.
5. Gitaar is een van de meest bespeelde instrumenten
De gitaar is, samen met de piano, een van de meest bespeelde instrumenten ter wereld. Waarschijnlijk speelt mee dat je de gitaar voor verschillende muziekstijlen kunt gebruiken. Rock, metal, blues, funk, country, pop of reggae, met de gitaar kan je alle kanten op.
6. Het meest verkochte gitaar model
Zeven op de tien gitaren die verkocht worden zijn een strat-model. Dit model kwam al in 1945 op de markt en is veruit de meest verkochte gitaar van het merk Fender. De strat wordt veel geïmiteerd, net als de populaire Les Paul van Gibson.
Het zijn ook niet de minste artiesten die een strat in hun bezit hebben. Onder andere Jimi Hendrix, Eric Clapton en Mark Knopfler bespelen deze populaire gitaar.
7. Waar komt de gitaar vandaan?
Het woord gitaar is afgeleid van het Perzische woord “taar”, dat betekent snaar. Maar het instrument zelf is ontstaan bij de oude Grieken. Het was toen nog niet te vergelijken met het instrument zoals we dat nu kennen, maar had er al wel wat van weg. Dit was de ‘Kithara’, een snaarinstrument uit de Griekse oudheid dat gebruikt werd door professionele muzikanten. De lier was meer een instrument voor de volksmuzikant. Op de een of andere manier is dit instrument in Spanje terecht gekomen, waar het verder ontwikkelde tot de gitaar die we nu kennen.
8. Kampioenschap luchtgitaar spelen?!
Ja echt, er bestaat een officieel kampioenschap luchtgitaar spelen! In 1996 werd het eerste wereldkampioenschap georganiseerd, sinds 2008 worden ook in België kampioenschappen luchtgitaar spelen gehouden. Ondertussen komen deelnemers uit zo’n 20 verschillende landen samen om te strijden om de titel.
9. Meest gebruikte houtsoorten voor een gitaar
De klank van een gitaar wordt voor een belangrijk deel bepaald door het hout waarvan deze gemaakt is. Het is dus heel belangrijk hier de goede houtsoort voor te kiezen. Akoestische gitaren worden vaak gemaakt van houtsoorten als vuren, esdoorn of mahonie. Voor elektrische gitaren wordt vaak esdoorn, essen, mahonie of elzenhout gebruikt.
10. Een gitaar speciaal voor op reis
Ben jij regelmatig onderweg en zou je graag je gitaarspel willen oefenen? Je ‘gewone’ gitaar meenemen kan nogal onhandig zijn, met zijn grote formaat. Daar is een oplossing voor. Er zijn kleine gitaren op de markt die uitermate geschikt zijn om mee te nemen. Sommige passen zelfs in een flinke rugzak. Soms worden deze gitaren ook wel kindergitaren genoemd. Maar laat je niet foppen, deze gitaren hebben een volwaardig geluid en zijn prima geschikt om onderweg mee te oefenen of zelfs mee op tournee te gaan.
Naast deze fascinerende weetjes over gitaren, als je geïnteresseerd bent om je eigen gitaarspel naar een hoger niveau te tillen en meer te leren over de technieken en de muziek die je kunt creëren, bekijk dan onze klassieke gitaar tussencursus. Deze cursus is perfect voor degenen die hun kennis en vaardigheden willen verdiepen en een nieuwe dimensie aan hun gitaarspel willen toevoegen.
Heb jij nog meer leuke weetjes?
Laat ze hieronder achter bij de reacties! En heb je door al deze grappige informatie nog meer zin gekregen om je gitaar erbij te pakken? Probeer dan meteen onze eerste 7 gitaarlessen gratis uit.