Luchtgitaar spelen… een serieuze hobby
Luchtgitaar spelen… een serieuze hobby

Luchtgitaar spelen… een serieuze hobby

Jij, als groot gitaar fan, heb het vast ook wel eens gedaan. Gewoon voor de lol, met vrienden. Of al was het maar om even die vingerzetting goed in je hoofd te krijgen, terwijl je gitaar niet in de buurt was… Luchtgitaar spelen. Het is vooral onder rock en pop liefhebbers een geliefde bezigheid.

Voor het geval dat je er nog nooit van gehoord had. Luchtgitaar spelen is spelen op een denkbeeldige gitaar. Je doet dus zo goed mogelijk na hoe je op een gitaar speelt, maar dan zonder gitaar in je handen.
Hierbij kan je meespelen met de muziek uit de muziekinstallatie of de ‘luchtgitarist’ maakt zelf het bijpassende geluid.

De eerste luchtgitaar in het openbaar

Luchtgitaar spelen is een leuke hobby maar wanneer kreeg het nu echt bekendheid? Joe Cocker was de eerste bekende artiest die in het openbaar luchtgitaar speelde. Dat was in 1969, tijdens het Woodstock festival. Vele bekende artiesten volgende zijn voorbeeld, zoals Elvis Presley en Robbie Williams.

Wereldkampioenschap luchtgitaar spelen

Nu worden er zelfs officiële wedstrijden georganiseerd. In 1996 was het eerste wereldkampioenschap luchtgitaar spelen. Ondertussen worden er officiële NK en WK luchtgitaar spelen georganiseerd en doen zo’n 20 landen wereldwijd mee.

Uit Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Amerika en ook uit Nederland komen fanatieke luchtgitaristen hierop af.

Luchtgitaar spelen is een echte jurysport. De onafhankelijke jury beoordeeld op techniek, mimekunst, stage performance en ‘Airness’ en kennen hier punten voor toe. De deelnemers kiezen zelf een nummer en spelen ook een verplicht nummer, dat pas op de avond zelf bekendgemaakt wordt.

De luchtgitarist mag tijdens zijn of haar optreden geen gebruik maken van echte instrumenten of de begeleiding van een band. Het is alleen toegestaan om luchtgitaar te spelen, geen luchtdrum, piano of ander instrument. De luchtgitaar mag akoestisch zijn of elektrisch, of beide.
Qua kleding keus mag de luchtgitarist het zo gek maken als hij of zij zelf wil. Alles om de performance zo interessant mogelijk te maken. Zolang echt instrumenten maar buiten beeld blijven. Heel soms, afhankelijk van het evenement, is een echt plectrum toegestaan.

Zo goed mogelijk luchtgitaar spelen

Luchtgitaar spelen is zo goed mogelijk nadoen hoe je op een gitaar speelt. Maar daarvoor moet je wel weten hoe je gitaar moet spelen. De juiste handzetting, de juiste houding, elk detail moet tot in de puntjes geperfectioneerd worden. Zeker als je serieus mee wilt doen aan wedstrijden.

En hoe leer je beter luchtgitaar spelen dan op een echte gitaar te oefenen?! Natuurlijk kan je eindeloos filmpjes bekijken om zo de juiste moves te leren. Maar als je zelf kunt spelen is het veel makkelijker om je eigen stijl te creëren, om te improviseren als dat nodig is. En je leert verschillende nummers te spelen, waardoor het nog makkelijker wordt om ‘aangevraagde nummers’ mee te spelen op je luchtgitaar.

luchtgitaar leren spelen

Dus zet je luchtgitaar even in een hoek, of hang hem aan de muur, en pak er een echte gitaar bij. 😉
Gitaarlessen volg je heel eenvoudig online, wanneer het jou uitkomt. En bij ons zijn de eerste 7 lessen nog gratis ook. Dus start meteen en verbeter je muzikale skills, zowel op de echte gitaar als op je luchtgitaar!