Gibson gitaar kopen of leren spelen? | Gibson Les Paul
Gibson

Gibson

De Gibson gitaar is vrijwel èèn van de meest bekendste gitaren over de hele wereld. Gibson is opgericht in 1856 door Orville H. Gibson. Deze Amerikaanse firma werd al snel bekend onder de naam Gibson Guitar Corporation.Gibson gitaar logo

Hoe is de Gibson gitaar ontstaan?

Het merk Gibson maakt in tegenstelling tot merken als Martin meerdere soorten gitaren. Gibson gitaren zijn te herkennen aan de humbuckers (dubbelspoel-elementen).  Deze humbuckers zorgen ervoor dat het geluid van de gitaar nog voller en warmer klinkt. Daarnaast heeft een humbucker ook het voordeel, dat deze magnetische straling kan opheffen.Zoals eerder gezegd is Orville H. Gibson de oprichter geweest van het merk Gibson. Hij was ooit begonnen als schoenmaker, maar had altijd de passie voor muziek en houtbewerking. Daarom is hij uiteindelijk overgestapt op de gitaarbouw. De eerste Gibson gitaren kwamen in 1894 op de markt. Deze gitaren hadden overeenkomsten met een viool, maar daarnaast ook geheel nieuwe eigenschappen.Gibson akoestische gitaar kopenEr kwam steeds meer vraag naar de Gibson gitaar en daarom richtte Orville een bedrijf op in 1902. Dit bedrijf stond bekend onder de naam “Gibson Mandolin – Guitar Co.”. In 1918 kwam Orville te overlijden, maar het bedrijf bleef gewoon Gibson gitaren maken. Een jaar later kwam Lloyd Loar (akoestische ingenieur en mandolinist) bij Gibson werken. Hij kwam met nieuwe ideeën voor de originele Gibson gitaren. Daarnaast bracht hij snaarinstrumenten op de markt met fretten en f-sleutel klankgaten. Deze gitaren werden de F-5-gitaar en F-5-mandoline genoemd.Pas in 1924 werden door Loar de eerste stappen gezet voor het ontwerp van een elektrische basgitaar. Dit ontwerp werd jammer genoeg niet goedgekeurd door het bestuur van Gibson en daarom nam Loar ontslag. Het bleek dat Gibson toch nog steeds bezig was met het ontwerp van een elektrische gitaar, want in de catalogus van 1937 stond namelijk de ES-150 (Elektrische Spaanse gitaar).

Gibson Les Paul

Elke gitarist heeft wel gehoord van de Gibson Les Paul. Het begon allemaal bij de gitarist Les Paul, welke vaak experimenteerde met gitaren. Hij deed dit in de werkplaats van Epiphone (kleine gitaarbouwer in New York). Uiteindelijk had Les Paul een massieve gitaar ontworpen, welke hij tentoonstelde aan Gibson. Het merk Gibson was niet heel tevreden met het ontwerp en stuurde Les Paul weer weg. Toch zocht Gibson in 1950 weer contact met Les Paul om hem een contract aan te bieden. Blijkbaar was zijn gitaar nog helemaal niet zo slecht.Gibson Les PaulOnderzoeken, experimenten en het maken van prototypes (60 maar liefs) zorgde ervoor dat er in 1952 de eerste Gibson Les Paul werd geproduceerd. Eerst was Gibson niet van plan om de naam van de gitarist te vermelden, maar heeft dit na een tijdje toch gedaan. De Gibson Les Paul was geboren en werd de meest succesvolste gitaar ter wereld. Maar wat was nou het geheim van de gitarist Les Paul? Nou er werd rekening gehouden met het volgende:
  • De klank van de gitaar klinkt langer door (sustain);
  • In verhouding tot andere gitaren zwaarder;
  • Gemaakt van mahoniehout.

Overname Epiphone

Epiphone waar eerst Les Paul werkte werd in 1957 overgenomen door Gibson. De twee merken werden langzaam, maar zeker samengevoegd. De Epiphone gitaren kregen, dus soortgelijke eigenschappen als de Gibson gitaren. Zo stond een Epiphone gitaar bekend om zijn mini-humbucker. Deze mini-humbucker werd later weer toegepast op de Gibson Les Paul.Epiphone gitaar merk

Gibson elektrische gitaar

Bij Gibson denkt vrijwel iedereen aan de elektrische gitaren van het merk. Zo is de Gibson Les Paul ook een elektrische gitaar. Wanneer je een Gibson gitaar gaat kopen kun je kiezen uit de volgende types: solid, semi-solid en hollow. Elk type wordt weer op een specifieke manier gebruikt voor diverse muziekstijlen.Een Gibson gitaar zal altijd bekend staan om zijn kwaliteit. Daarnaast heeft het merk Gibson een rijke geschiedenis met tal van muzikanten, welke zelf op een Gibson gitaar spelen. De elektrische gitaren van het merk zijn in verschillende prijsklassen te koop en daarom voor elke gitarist toegankelijk.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelenWil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen