Wat zijn gitaarakkoorden? Online Muziek Academie
arrow_drop_up arrow_drop_down

In de muziek bestaan er duizenden akkoorden die gebruikt kunnen worden, maar gelukkig zijn vier akkoorden vaak al genoeg om veel verschillende liedjes te spelen. Om bij het begin te beginnen, zijn akkoorden een samenklank van drie of meer tonen. Bij een gitaar ontstaan deze tonen door het aanslaan van snaren. Wanneer je bijvoorbeeld drie snaren aanslaat en dus meerdere tonen combineert, speel je een akkoord. Verschillende akkoorden zorgen dus voor verschillende tonen en verschillende samenklanken.

Welke gitaarakkoorden zijn er?

Er zijn zeven gitaarakkoorden en die worden benoemd met letters, zo heb je het A gitaarakkoord, het B gitaarakkoord en dit gaat door tot het G gitaarakkoord. Deze zijn ook nog eens onderverdeeld in majeur en mineur akkoorden. Majeur akkoorden geven een vrolijke en opgewekte klank, terwijl mineur akkoorden juist een treurige en zware klank geven. Al deze verschillende akkoorden kunnen gecombineerd worden in een liedje om de klank af te wisselen. Een liedje bestaat meestal uit vier tot acht akkoorden.

Hoe gebruik je gitaarakkoorden?

Om een akkoord te kunnen spelen, zet je je linkerhand (als je rechtshandig bent) op de hals van de gitaar. Hiervoor gebruik je de wijsvinger, de middelvinger en de ringvinger, die allemaal een andere snaar gebruiken.

Door je vingers op de snaren van het akkoord te drukken, kun je de juiste klank creëren. Op welke snaren je je vingers moet zetten, is dus afhankelijk van het akkoord dat je wilt spelen. Om vervolgens geluid te maken, ga je met de vingers van de rechterhand over de snaren bij het klankgat. Dit kan zowel in een vloeiende beweging, als door sommige snaren apart aan te raken. Je rechterhand bepaald dus het tempo en het volume van het geluid dat je creëert en je linkerhand bepaald welke toon en welk akkoord je gebruikt.

Gitaarakkoorden: het F akkoord

Hoe lees je gitaarakkoorden?

Gitaarakkoorden kun je lezen vanuit een akkoordenschema ofwel een akkoordendiagram. Dit is een grafische weergave van de manier waarop je je vingers moet neerzetten op de hals van je gitaar om een akkoord te spelen. Zo weet je waar je je vingers moet neerzetten en kun je dus lezen hoe je het akkoord moet spelen.

Dit maakt het mogelijk om een liedje te spelen, zonder dat je alle akkoorden uit je hoofd hoeft te leren. Boven het schema staat de letter van het akkoord, zodat je weet welk akkoord gespeeld kan worden. In het schema staan de stipjes voor je vingers en de lijnen voor je snaren.

Zie ook: Hoe lees je gitaarakkoorden?

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Akkoorden vs Bladmuziek - Online Muziek Academie

Door

Akkoorden vs Bladmuziek - Online Muziek Academie

op 10 September 2015

[…] op de snaren zet en als hij deze aanslaat hoor je een prachtig klinkend geheel. Dat is een akkoord. Akkoorden zijn eigenlijk niets meer dan groepjes van minstens 3 noten die je tegelijk laat klinken en dan een […]

10 redenen om gitaar te gaan spelen - Onlinemuziekacademie.nl
Reactie plaatsen