Blues op de gitaar spelen | Tips en tricks tijdens het spelen!
Blues op de gitaar spelen

De blues is een muziekstijl waar veel over gesproken wordt op televisie en dan met name in muziekprogramma’s. Maar toch is de blues bij het grote publiek wat minder bekend dan meer populaire stijlen zoals rock en pop. In deze tekst gaan we het daarom hebben over de blues en dan met name over blues op gitaar spelen. Dit is namelijk een veel voorkomende manier waarop de blues gespeeld kan worden. Eerst gaat het over de blues in het algemeen waarna vervolgens specifieke informatie over blues op gitaar spelen wordt gegeven.

Blues op de gitaar

Wat is de blues?

De blues is een muziekstijl die ontstaan is vanuit verschillende religieuze muziekstijlen en de zogeheten worksongs. Deze worksongs ofwel werkliederen, vinden op hun beurt hun oorsprong in de liederen die door Afrikaanse slaven in het Zuiden van de Verenigde Staten werden gezongen tijdens het werken. De blues zoals wij die nu kennen is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten.

De blues is van oorsprong een muziekstijl met melancholische klanken en teksten. De naam blues komt dan ook voort uit dit melancholische gevoel dat de blues oproept. De grootste verandering onderging de blues in de jaren dertig toen veel mensen vanuit het Zuiden van de Verenigde Staten naar de Noordelijke steden als Detroit en Chicago trokken. De blues veranderde in een meer stedelijke muziekstijl met een meer uptempo stijl. Ook werden er in deze tijd meer elektrische versterkte instrumenten zoals elektrische gitaren gebruikt.

Deze stedelijke blues die in het Noorden van de Verenigde Staten werd gespeeld, was de basis voor nieuwe stijlen zoals Rock n’ Roll. Door deze nieuwe stijlen kreeg de blues steeds minder aandacht. Totdat in de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw artiesten als Eric Clapton, Led Zeppelin en de Rolling Stones de blues weer nieuw leven inbliezen.

Blues spelen op gitaar

Voordat er elektrische versterkte instrumenten werden gebruikt werd de blues gespeeld op akoestische instrumenten. De belangrijkste akoestische instrumenten die gebruikt worden voor het spelen van de blues zijn: saxofoon, piano, mondharmonica en natuurlijk de gitaar. Bij het blues spelen op gitaar wordt soms gebruik gemaakt van een extra hulpmiddel. Met een hard voorwerp zoals een fles of mes wordt over de snaren gegleden voor een uniek geluid.

De blues is vaak relatief rustige muziek waardoor je niet in heel hoog tempo verschillende snaren en akkoorden hoeft te raken op de gitaar. Dit maakt van de blues voor beginnende gitaristen een uitstekende muziekstijl om te spelen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een alternatieve toonladder die ook wel de bluesladder wordt genoemd. Deze bluesladder bestaat uit minder noten dan de normale toonladder.

Blues leren spelen op de gitaar

Het standaard bluesschema bestaat uit slechts 3 akkoorden waardoor het relatief eenvoudig is. Deze 3 akkoorden zijn de meest belangrijke uit de 7 akkoorden die je in een normale toonladder zult vinden. Dit maakt de bluesladder een uitstekende instap voor het leren van de hele toonladder. De bluesladder bestaat uit het eerste, vierde en vijfde akkoord van de reguliere toonladder. Voor een toonladder E betekent dit dat de E, A en B kunnen worden gespeeld met deze akkoorden.

Zelf blues spelen tips

Wanneer je iets verder gevorderd bent in het blues spelen op gitaar, kun je de pentatonische ladder gaan proberen. Naast het eerste, vierde en vijfde akkoord worden hier het derde en zevende akkoord aan toegevoegd. Wanneer je de pentatonische toonladder ook onder de knie hebt kun je eigenlijk de meeste blues op gitaar wel spelen. Je bent nu klaar om hiermee te gaan oefenen of te gaan improviseren.

Met de beide toonladders kun je bijvoorbeeld eens lekker gaan tokkelen op je gitaar. Probeer de toonladders eens op en af te spelen en vervolgens wat te variëren. Probeer het ritme gebaseerd op achtste noten aan te houden. Mocht dit te snel voor je gaan kun je ze ook als kwart noten spelen. Je zult merken dat het spelen van de toonladders al vrij snel aardig gaat klinken. En hoe meer je oefent met de bluesladder en pentatonische toonladder, hoe makkelijker je uiteindelijk zelf blues van de grote artiesten op gitaar zult leren spelen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: