7 Tips om een nieuw muziekstuk efficiënt in te studeren
7 Tips om een nieuw muziekstuk efficiënt in te studeren

7 Tips om een nieuw muziekstuk efficiënt in te studeren

Jouw favoriete nummer, je wilt het zo graag kunnen spelen. Het liefst nu al. Maar een nieuw muziekstuk leren spelen kost tijd, je zult moeten studeren.

Veel oefenen, is de tip die je vast vaak krijgt. Maar hoe oefenen je zo efficiënt mogelijk, zodat jij zo snel mogelijk jouw nieuwe muziekstuk onder de knie hebt? Gelukkig zijn er wat tips en trucs die je helpen sneller en efficiënter te studeren.

Tip 1: Begin langzaam

Lees voor je begint te spelen het hele muziekstuk grondig door. Zitten er lastige stukken in, herhalingen etc.? Deel dan het muziekstuk op Muziekstuk instuderenin kleine delen. Het hele stuk in één keer oefenen is, zeker in het begin, niet te doen en werkt erg demotiverend. Grote kans dat je het begin kunt dromen maar nooit foutloos het einde zult halen.

Wanneer je het muziekstuk begint te spelen doe je dit langzaam. Ook al hoort het muziekstuk dat je wilt leren spelen sneller gespeeld te worden. Start langzaam zodat je de focus op de techniek kunt leggen voor een goede basis. Oefen het stuk in delen en wissel makkelijke en moeilijke delen af.
Begin ook eens aan het einde van het stuk of pak ergens een deel uit het midden.

Tip 2: Herhalen, herhalen, herhalen… maar dan wel effectief

Herhalen is een van de beste manieren om iets in je hoofd vast te zetten. Maar eindeloos herhalen zorgt niet automatisch voor een ingestudeerd muziekstuk. Het is nooit bewezen dat 10x herhalen beter is dan 4x herhalen. Door de herhalingen slim in te zetten kan je efficiënter studeren.

Alles wat je leert heeft tijd nodig om te bezinken. Het heeft dus nauwelijks zin om 30 keer achter elkaar hetzelfde te spelen. Ook uren achter elkaar oefenen op hetzelfde stuk heeft geen nut.
Het is veel effectiever om 3x per dag een kwartier te oefenen. En om een moeilijk deel van je muziekstuk 5x te oefenen en daarna even iets anders te spelen, waarna je het nog eens 5x oefent.

Tip 3: Studeren met complete focus

Wanneer je echt goed wilt studeren is complete focus en opperste concentratie een must. Zonder focus zweven je gedachten gemakkelijk alle kanten op en zal er weinig blijven hangen van wat je in wilt studeren.
Ga daarom niet studeren als je merkt dat je hoofd er niet naar staat. Het is een verspilling van je tijd. Staat je hoofd er wel naar en kan je goed je gedachten erbij houden dan is de kans groot dat je in korte tijd veel kunt instuderen.

Tip 4: Speel vanuit je gedachten

“Het liedje dat maar in je hoofd blijft zitten” is een mooi voorbeeld van een muziekstuk dat je waarschijnlijk zonder al te veel haperen kunt Muziek Luisterenspelen. Muziek spelen blijft voor een deel ook gevoel. Met alleen techniek kom je er niet. Probeer het nieuwe muziekstuk dat je wilt leren spelen van binnen en buiten te leren. Wat is de gedachte erachter? Welk gevoel hoort erbij?

Als je leert op deze manier naar je muziek te kijken zal je meer vanuit je hoofd en je gevoel gaan spelen. In plaats van alleen maar de positie van je vingers te bepalen.

Tip 5: Maak fouten

Fouten maken is helemaal niet erg. Belangrijker is hoe je ermee omgaat. Zodra er een noot fout gaat is de neiging groot het hele stuk weer van voren af aan opnieuw te spelen. Doe dit niet.
Ga je echt heel erg de mist in probeer er dan eerst achter te komen waardoor het fout ging. Was je niet geconcentreerd? Vind je dit deel heel moeilijk? Maak je steeds dezelfde fout?

Begin niet overnieuw maar oefen alleen het stuk waar je op hapert nog een aantal keer. Vind je het een lastig gedeelte, speel het dan langzamer zodat je beter op de techniek kunt letten en erachter kunt komen waarom juist dit deel niet wil lukken.

Tip 6: Blijf op je eigen niveau

Natuurlijk heb je grootse dromen maar blijf wel oefenen op je eigen niveau. Zeker wanneer je net begint met piano spelen of gitaar spelen wil je heel graag die moeilijke muziekstukken kunnen spelen.
Natuurlijk is het prima iets moeilijkere stukken te proberen zo nu en dan. Maar oefen nooit muziekstukken die ver boven je persoonlijke niveau zitten. Dit is een verspilling van je tijd en werkt niet echt motiverend.

Tip 7: Trap niet in de veel gemaakte studeer fouten

Wil je echt efficiënt leren studeren vermijd dan de veel gemaakte studeer fouten. Je schiet er niets mee op en het brengt je niet dichter bij je doel.
Studeren terwijl je gedachten heel ergens anders zijn is een veel voorkomende fout. Ook het eindeloos herhalen van bepaalde delen van je muziekstuk, in de hoop dat het uiteindelijk wel een keer zal lukken. Of, nog erger, het herhalen van gedeeltes van je muziekstuk die je allang kent.

De juiste technieken helpen je beter te studeren

Wanneer je de juiste technieken hebt geleerd in je piano lessen of gitaar lessen kan je deze toepassen tijdens het studeren. Het zal je zeker helpen om sneller het muziekstuk onder de knie te krijgen.
En die lessen volg je tegenwoordig eenvoudig online. Zo kan je studeren wanneer het jou uitkomt. En ook even een les terugkijken wanneer je dat wilt. Probeer nu gratis 7 lessen uit!