Piano spelen met bladmuziek
Piano spelen met bladmuziek

Piano spelen met bladmuziek, het staat natuurlijk reuze interessant zo’n groot boekwerk vol ingewikkelde noten op je lessenaar. Maar als beginnend pianist kan het je ook flink afschrikken.

Bij een muziekschool of een privé pianoleraar zal je over het algemeen leren pianospelen uit een lesboek met bladmuziek. En dat is aan de ene kant logisch, want bladmuziek is tenslotte de internationale taal in de muziek.

Piano spelen zonder bladmuziek?

Kan je ook piano leren spelen zonder bladmuziek? Ja, dat kan zeker. Er zijn diverse piano opleidingen die niet uitgaan van bladmuziek maar hun pianolessen baseren op akkoorden.

Wanneer je piano speelt zal je linkerhand zich ontfermen over de akkoorden, je rechterhand speelt de melodie hierbij. Al binnen enkele weken kan je de verschillende akkoorden leren. Zo kan je al vrij herkenbaar een liedje spelen.
En als je de akkoorden kent, en wat meer ervaring hebt, kan je ook makkelijker een liedje naspelen dat je bijvoorbeeld op de radio hoort.

Piano bladmuziek

Piano spelen, akkoorden vs. bladmuziek

Wat is nu beter, leren piano spelen door middel van akkoorden of met behulp van bladmuziek? Dat is een vraag waarop de antwoorden zeer verdeeld zijn. Maar is de een echt beter dan de ander?
Beide manieren hebben hun voor- en nadelen.

Wanneer je leert piano spelen met bladmuziek kan je elk (klassiek) muziekstuk, wereldwijd spelen. Maar als je eens een nummer van de radio wilt naspelen, zonder bladmuziek, wordt het opeens een stuk moeilijker.

Leer je piano spelen met akkoorden dan heb je een goede basis om bijna elk populair nummer zo mee te kunnen spelen. De melodie moet je nog even op oefenen, maar ook dat lukt je al vrij snel.
Zou je nu een klassiek pianostuk willen spelen dan heb je over het algemeen bladmuziek nodig, en dat moet je kunnen lezen.

Bewaar de bladmuziek voor laterBladmuziek

Beide manieren van leren piano spelen hebben hun eigen charmes. Muziek maken is niet enkel een technische aangelegenheid. Er komt ook een groot deel gevoel, en natuurlijk gehoor bij kijken.
De grote pianisten in de geschiedenis baseerde hun beroemde muziekstukken ook op hun gehoor, voor ze het op gingen schrijven.

Wellicht is dit ook een goede manier om tegen het leren spelen aan te kijken. Net als met het leren van een nieuwe taal. Probeer het eerst te spreken, ofwel spelen, en dan pas te lezen en schrijven.
Door de muziek te horen en te ‘beleven’ kan je veel meer je eigen gevoel en stijl kwijt in je pianospel.

Leren piano spelen met akkoorden

Leren piano spelen met akkoorden in plaats van bladmuziek heeft zo zijn voordelen. Het maakt jou als pianist veelzijdiger. De akkoorden zijn eenvoudig te volgen en je oefent meteen je ritmegevoel. Ook biedt deze wijze van piano spelen je de ruimte om te improviseren.

Je leert op die manier niet alleen de buitenkant van een liedje maar ook de structuur. Je herkent steeds meer muzikale delen uit je favoriete liedjes waardoor je ze al snel kunt meespelen, hoe leuk is dat?!

Wil jij leren piano spelen op een eenvoudige en leuke manier, waarbij je al binnen enkele weken de juiste basis onder de knie hebt? Dan zijn onze pianolessen helemaal wat jij zoekt! Probeer de eerste 7 lessen gratis uit!