Een samenhangend album opnemen. 5 tips!
Een samenhangend album opnemen. 5 tips!

Een samenhangend album opnemen. 5 tips!

Heb jij een aantal geweldige muziek nummers opgenomen en klaargemaakt en wil je deze nu samenvoegen tot een prachtig album of EP? Dat kan! Maar nu vraag je je af, hoe ga ik alle nummers samen als een mooi geheel laten klinken? Je wilt tenslotte niet dat het album of de EP klinkt alsof er weinig aandacht aan besteed is en de muzieknummers eigenlijk maar gewoon op een hoopje gegooid zijn. Zeker niet nadat je zoveel tijd en passie hebt gestopt in het creëren van al die vette nummers! Naast een mooi geheel wil je de luisteraar en je eventuele fans natuurlijk niet vervelen met steeds dezelfde mixtechnieken, je wilt je luisteraar natuurlijk blijven boeien. Maar hoe pak je dat aan? In dit blog geven we je 5 tips om een op en top samenhangend en boeiend album of EP in elkaar te zetten door verschillende technieken te gebruiken. Lees je mee?

Een samenhangend album of EP opnemen. 5 tips!

Je hebt jarenlang geoefend, of misschien ben je wel een natuurtalent en heb je een tijdje muzieklessen gevolgd waardoor je erachter bent gekomen dat muziek jouw grote passie is. Hoe dan ook, jij wilt een album of EP gaan opnemen! Geweldig nieuws en ook heel spannend! Je wilt natuurlijk dat jouw eerste album of EP er eentje wordt om voor altijd te herinneren. Hieronder vind je 5 tips om jouw eerste album of EP tot een groot succes te maken.

De eerste tip: consistentie in je opnames

Hoe je je nummers opneemt is het begin. En tegelijkertijd ook één van de belangrijkste aspecten voor een succesvol en goed beluisterbaar album of EP! Wanneer je je muziek en materiaal opneemt met de juiste technieken is dit uiteindelijk natuurlijk het halve werk. Besteed aan de opnames van je muziek dan ook extra veel aandacht en neem er de tijd voor. Wanneer je je nummers op een goede consistente manier opneemt scheelt dit je uiteindelijk veel tijd en geld. Bovendien maak je het jezelf een stuk gemakkelijker wanneer je materiaal goed op orde is en van de beste kwaliteit. Wat zijn dan nummers van goede kwaliteit? Wanneer je de beste kwaliteit nummers wilt behalen voor je album of EP zal je gebruik moeten maken van de juiste microfoon, samen moeten werken met de juiste muzikanten, in een goede ruimte, etc. Daarnaast is het ook van belang dat er consistentie in de opnames zit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bepaalde instrumenten of samenwerkingen met andere muzikanten allemaal in dezelfde ruimte en op eventueel zelfs dezelfde dag opneemt met vergelijkbare of dezelfde opname instellingen. Dit zijn allemaal dingen waaraan je kunt denken wanneer je een goed en samenhangend album of EP wilt gaan maken.

Tip 2: kopiëren en plakken? Niet doen!

Wanneer je erg trots bent op het eerste nummer die je gemaakt hebt, is het verleidelijk om delen van dit nummer, technieken of andere aspecten te kopiëren voor volgende nummers. Niet doen! Ook al is je eerste nummer echt een geweldig muzieknummer geworden en klopt het helemaal, er is iets wat je echt nooit moet doen en dat is kopiëren en plakken! Het is namelijk zo dat wanneer je dit doet, de nummers op je album of EP allemaal hetzelfde kunnen gaan klinken en dat is voor de luisteraar niet erg leuk. Want eigenlijk is het dan zo dat wanneer je slechts één nummer van jouw album hebt gehoord, je het gevoel hebt dat je ze allemaal al gehoord hebt en het is juist de bedoeling dat je je luisteraar en fans blijft boeien met jouw nummers! Wat je beter kunt doen is vergelijkbare mix aspecten zoeken en deze gebruiken voor opvolgende nummers in plaats van simpelweg maar de instellingen te kopiëren. Ieder nummer heeft zo zijn eigen verhaal en gevoel en ieder nummer wordt gemaakt in een bepaalde stemming en dat is ook de reden waarom je ieder nummer als een geheel op zijn eigen staand muzieknummer moet zien met zijn eigen dynamiek. Natuurlijk wil je een samenhangend album maken, maar dat zit hem niet in steeds dezelfde instellingen gebruiken. Het gaat om jouw eigen en unieke sound. Dat is wat je album uniek en een geheel maakt! Probeer je daar op te focussen. Een goed album of EP heeft een mooie variatie nodig om je luisteraar te blijven boeien. Dat is wat een album goed maakt. Dat ieder nummer een onderdeel is van een groter geheel, een kunstwerk. Wanneer je een geheel eigen sound hebt gecreëerd zal je merken dat bepaalde aspecten vanzelf terug zullen komen in stemgebruik, de manier waarop je zingt en de tonen en melodieën waardoor je album of EP uiteindelijk een mooi geheel wordt.

Tip 3: een album maken is een reis

Misschien vraag je je nu af, wat als ieder nummer die ik maak anders is? Dat geeft helemaal niets. Je kunt namelijk enorm veel variatie brengen aan de muziek op je album of EP, zonder dat het zijn samenhangende geheel verliest! Een album maken is een reis en op deze reis kan je tegen allerlei emotionele variatie lopen naarmate het maken van de nummers vordert. Het is zelfs een hele mooie reis en een mogelijkheid om uit je comfort zone te stappen en echt de muziek te schrijven en maken die in je hart ligt. Het is ook alleen maar logisch dat ieder nummer staat voor een stap in deze reis en een bepaalde fase of moment van je leven invult. Het gaat erom dat je een mooie verhaallijn creëert, daar ligt de samenhang. Wanneer je de verhaallijn goed voor ogen houdt zal alle variatie in muzieknummers alleen maar een mooie toevoeging zijn en zal je album een mooi geheel vormen.

Tip 4: laat je angsten los

Wanneer je een album of EP wilt uitbrengen is het belangrijk dat je soms ook even de controle loslaat en met the flow meegaat. Zo worden de beste albums namelijk gemaakt. Je kan niet altijd alle controle hebben en wanneer we goed gaan kijken naar waar controle hebben daadwerkelijk om draait, is dat angst. Probeer je angsten los te laten en je compleet vrij te voelen in het maken van je muziek. Werk samen en stap uit je comfort zone en je zult zien dat dit alleen maar een geweldig effect zal hebben op jouw muziek! Wees niet bang om te experimenteren en laat mensen jouw talenten zien en horen. Wie weet heb jij wel veel meer in je mars dan dat je nu voor mogelijk houdt en druk jouw puur persoonlijke stempel op het album of EP die je gaat maken. Daar gaat het om, dat je je luisteraar meeneemt op een ervaring en reis die indruk maakt. Hoe mooi zou het zijn als je met jouw muziek je luisteraars echt raakt en ze je opnemen in hun leven?

De laatste tip. Tip 5: nummers schrappen

Bij het maken van een goed album zal ook het schrappen van bepaalde nummers horen. Probeer hier heel kritisch en objectief in te zijn want het is een belangrijk onderdeel om het verschil te maken tussen een goed album of een geweldig album! Het schrappen hoeft niet perse een heel nummer te zijn, het kunnen ook elementen zijn van bepaalde nummers. Onthoud ook zeker dat het schrappen van nummers op je album of EP niet betekent dat dit nummer of deze nummers niet goed genoeg zijn! Het betekent enkel dat het nummer niet bij dit album past. Bewaar de nummers die je eventueel schrapt dan ook zeker, want wie weet komt er in de toekomst wel een album of EP waar het nummer weer wel perfect bij past! Zet dus regelmatig echt even je ego opzij en wees niet koppig, want het is echt niet zo dat je werk verloren gaat, je kunt de nummers altijd nog gebruiken tijdens een ander project of als bonustracks. Ieder album moet een visie hebben, een geheel zijn. Dat is nodig om een samenhangend en overkoepelend album te worden met een mooie storytelling.