Je keyboard aansluiten op een mengpaneel of versterker
Je keyboard aansluiten op een mengpaneel of versterker

Je keyboard aansluiten op een mengpaneel of versterker

Ben je begonnen met keyboard of digitale piano spelen, zit je op pianoles of speel je al een tijdje en ben je klaar voor de volgende stap? Wil je weten hoe je je keyboard of digitale piano aansluit op een versterker of een mengpaneel? Dan zit je hier helemaal goed! In dit blog gaan we met je bespreken hoe je een keyboard versterker of mengpaneel aansluiting realiseert en wat de mogelijkheden hierbij zijn. Lees je mee?

Een keyboard of digitale piano aansluiten op een mengpaneel of versterker

Ga je voor het eerst optreden? Een (thuis) muziekstudio inrichten of ben je er aan toe om je keyboard of digitale piano meer power te geven? Hoe dan ook, er zijn tal van mogelijkheden om een mengpaneel of versterker aan te sluiten op je digitale piano of keyboard. Dit kan in het begin ook een beetje overweldigend zijn! Maar wees gerust, meestal lijkt het een stuk ingewikkelder dan het daadwerkelijk is en heb je binnen no-time alles aangesloten. Als je gaat optreden is er meestal een geluidsman aanwezig is die het aansluitwerk voor je kan doen. Je hoeft dan eigenlijk alleen je eigen set-up mee te nemen. De kabels en andere benodigdheden zijn vrijwel altijd aanwezig op de locatie. Als je weet of verwacht dat er geen bedrijf voor het geluid aanwezig zal zijn is het handig om zelf alle benodigdheden mee te nemen. Zorg hierbij ook voor lange kabels die over het hele podium te verstrekken zijn. Meestal kan je een 6.3 mm mono jack-kabel gebruiken voor de aansluiting. Deze kabel sluit je vervolgens aan op de L/ MONO uitgang op je keyboard of digitale piano. De andere kant van de kabel steek je in een MONO ingang van het mengpaneel of de versterker. Zie je andere aansluitingen op jouw instrument? Of is het stereo-geluid een belangrijke factor? Lees dan snel even hieronder verder!

Keyboard of digitale piano

Wanneer we gaan kijken naar het keyboard heeft deze vrijwel altijd twee line uitgangen. Deze 6.3 mm jack uitgangen zitten aan de achterkant van je keyboard. Deze zitten naast elkaar. De linker uitgang staat meestal aangeduid als L/MONO en de rechter met R. Je kan in principe beide uitgangen gebruiken of enkel de linker (L/MONO) uitgang. In de meeste gevallen gebruik je de linker of de L/MONO uitgang behalve wanneer je keyboard een stereo geluiden produceert die van links naar rechts gaan. Dan gebruik je vrijwel altijd beide uitgangen tegelijk. Wanneer je gaat optreden is het heel belangrijk te onthouden dat het stereo geluid dan niet zo belangrijk is als wanneer je thuis muziek maakt. Om het stereo geluid namelijk optimaal te beleven moet je dan in het midden staan, dat is natuurlijk erg lastig met een zaal of een park vol mensen. Dan zullen er ook een hoop mensen helemaal links staan of rechts. Deze mensen zullen dan erg weinig te horen krijgen van de prachtige effecten en speel geluid wat jij samen met je keyboard produceert. En dat is natuurlijk erg jammer! Dit kan je dan ook het beste oplossen door je keyboard gewoon MONO aan te sluiten op linker uitgang van je instrument. 

Het mengpaneel & de (keyboard) versterker

Dan gaan we nu naar het mengpaneel en de versterker. Het mengpaneel wordt ook wel de mixer genoemd en als we het in dit geval hebben over een versterker praten we in de meeste gevallen over een keyboardversterker. Dit is een speciale versterker die zowel geschikt is voor het keyboard, maar ook voor de digitale piano en synthesizer. We hebben het hierbij niet over een home-installatie set of iets dergelijks! Het is dan ook niet aan te raden om dit soort installaties te gebruiken, want de speakers van zo'n set zijn te zwak om de kracht van een versterker en mengpaneel aan te kunnen waardoor ze opgeblazen kunnen worden. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het gebruiken van een mengpaneel (mixer) en keyboardversterker. Enkele voorbeelden zie je hieronder. 

  • Sommige keyboard versterkers hebben maar één input oftewel ingang op de versterker. Dit is vrijwel altijd een 6.3 mm mono jack ingang. Sluit je mono jack kabel op je linker (L/MONO) ingang van je keyboard en vervolgens plug je hem in in je mengpaneel of versterker. 
  • Mengpanelen hebben vaak meerdere ingangen en dan minstens twee.  Mengpanelen of mixers hebben een stereo kanaal. in sommige gevallen zijn versterkers ook voorzien van deze ingangen. De twee ingangen voor de 6.3 mm jack ingangen bevinden zich boven elkaar aan de achterkant van het paneel. Gebruik twee mono jack kabels en sluit deze op L/MONO en de R ingang van je keyboard aan en vervolgens sluit je de andere uiteinden aan op de twee stereo ingangen van je mengpaneel of je versterker als deze de ingangen heeft.
  • Het kan zijn dat je mengpaneel of versterker alleen voorzien is van één of meerdere MONO ingangen. Dat is even lastig wanneer je stereo geluid wilt maar geen ramp. In dit geval sluit je de linker (L/MONO) ingang aan met een kabel en vervolgens naar het MONO kanaal 1 of je versterker of mengpaneel. De rechter ingang (R ingang) van je keyboard sluit je aan op het MONO kanaal 2 van je mengpaneel of versterker. Zorg er hierbij wel voor dat het volume van beide kanalen of dezelfde hoogte staat. je draait de pan knop van het linker kanaal helemaal naar links en de pan knop van het rechterkanaal helemaal naar rechts. 
  • Wanneer je alleen een stereo oftewel koptelefoon aansluiting op je keyboard hebt zitten wordt het lastig om stereogeluid te gaan creëren. Omdat je hier eigenlijk twee ingangen voor nodig hebt. Wanneer je daarnaast een versterker hebt die maar één stereo ingang heeft wordt het toch wel een lastig verhaal. Hierbij kan je proberen om er een mengpaneel tussen te plaatsen. Dit doe je door je keyboard aan te sluiten op je mengpaneel zoals we hierboven hebben besproken. Plug de twee kabels aan op de twee MONO kanalen van de mixer (mengpaneel) en dus niet op de stereo kanalen. De pan knoppen voor het volume laat je in dit geval beide in het midden staan. Op het mengpaneel is er een main output die je nu gebruikt om je versterker op aan te sluiten. Dit doe je door in te pluggen in de rechter of linker uitgang (dat maakt niet veel uit) en sluit de 6.3 mm mono jack kabel vervolgens aan op de ingang van versterker. Je mixer of mengpaneel moet in dit geval wel een individuele main output uitgangen hebben, maar dit heeft vrijwel ieder mengpaneel.