ABBA

ABBA

De Zweedse Popgroep ABBA werd opgericht in 1972 in Stockholm en bestond uit de zangeres Agnetha Fältskog, zanger en pianist Benny Andersson, gitarist en zanger Björn Andersson en zangeres Anni-Frid Lyngstad. Met meer dan 200 miljoen verkochte albums en ruim 400 miljoen verkochte platen wereldwijd is ABBA één v van de meest succesvolle en bekende Popgroepen ter wereld. 

In 1974 tijdens deelname aan het Eurovisiesongfestival begon het succes, toen de groep met hun nummer 'Waterloo' het festival won. ABBA is een acroniem en bestaat uit de voorletters van de groepleden. Het acroniem is ontworpen door Rune Söderqvist en op de platenhoezen wordt de eerste B van ABBA vaak in spiegelbeeld weergegeven. 

In 1976 werd het beeldmerk voor het eerst toegepast tijdens de release van de single 'Dancing Queen'. Met de omgekeerde B wilde de ontwerpen de beide B's van ABBA naar de A's toewijzen, onder andere ook om aan te tonen dat de groep bestond uit twee stellen. 

In de jaren 1970 en 1980 was Stig Anderson de manager van de groep. Na een pauze in 1983 viel de samenwerking echter. 

De geschiedenis van de leden van ABBA 

Anni-Frid Lyngstad ook wel bekend als Frida zong al in haar tienertijd bij een bigband en dansorkest. Op haar negentiende trad ze al op met haar eigen muziekgroepje genaamd The Anni-Frid Four. De Zweede talentenjacht New Faces volgde in 1967 welke Frida won met haar nummer 'En Ledig Dag'. Daar haar deelname aan de talentenjacht kreeg ze grote bekendheid in Zweden. In 1969 volgde de Melodifestivalen. Hier ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot en Emi producer benny Andersson. Haar eerste nummer 1 hit volgde in 1971 met haar single 'Min Egen Stad' en stond lange tijd in de Zweedse hitparade. 

In de jaren 1960 was Benny Andersson lid van de Zweedse Rockband genaamd The Hep Stars. Tussen 1964 en 1969 beleefde de band zijn hoogtepunt in Zweden. 

Björn Ulvaeus was onderdeel van de groep Hootenanny Singers die in tegenstelling tot de Rocksound van The Hep Stars wat meer rustige muziek maakten genaamd Skifflemuziek. Doordat Andersson en Ulvaeus hun wegen weleens kruisten ontstond een kleine samenwerking waarin de twee een paar nummers samen schreven. 

Het jongste lid van ABBA Agnetha Fältskog was ook in haar tienerjaren al bekend in Zweden. Voordat ABBA werd opgericht was ze al een van de meest bekende en populaire artiesten in haar vaderland. Zo speelde ze onder andere de rol van Maria Magdalena in de Zweedse versie van Jesus Christ Superstar en schreef ze al langere tijd haar eigen muziek. In Scandinavië bracht ze zes succesvolle soloalbums uit en maakte ze vele hitsingles. Toen ze verloofd was met de Duitse Dieter Zimmerman probeerde ze nog door te breken in Duitsland, maar helaas bleef het succes daar uit en na een tijdje verbraken de twee ook hun verloving. Ze ontmoette enige tijd later Björn Ulvaeus tijdens de opnames van een tv show toen Ulvaeus nog onderdeel was van de Hootenanny Singers. 

Het ontstaan van ABBA

In het begin van 1970 waren Björn en Benny veel bezig met de opnames van een album genaamd 'Lycka'. Deze eerste gezamenlijke elpee kwam uit in september van datzelfde jaar en ook Anni-Frid (Frida) en Agnetha waren van de partij om voornamelijk de achtergrond zang te verzorgen voor de nummers op het album. Ondertussen waren ook Agnetha en Björn een relatie begonnen. Omdat Agnetha al een grote ster was in Zweden werd dit eerste album goed gepromoot en direct bekend in Scandinavië. 

Nadat de twee koppels op vakantie waren geweest naar Cyprus besloten ze om een gezamenlijk optreden te geven tijdens een variété show op tv. Ze traden op onder de naam Festfolket wat zowel feestvolk als verloofden betekent. Dit was erg toepasselijk voor de twee koppels. Ondanks het matige enthousiasme van het optreden was er toch een liedje van de twee koppels die een hit werd in Zweden genaamd 'Hej Gamle Man'. Het nummer behaalde de nummer 1 positie binnen de Zweedse hitparade Svensktoppen. 

Dit was dan ook de eerste hit van Benny en Björn waar ook de twee dames Agnetha en Frida op te horen zijn. 

Polar Music

 In de zomer van 1971 trouwden Agnetha en Björn met een enorme belangstelling voor het society huwelijk. Op dezelfde dag overleed mede-oprichter, producer en vennoot van Platenmaatschappij Polar Music, Stig Anderson. Benny Andersson en Björn Ulvaeus zouden vanaf de herfst de producer kant van de werkzaamheden voor de platenmaatschappij op zich nemen en werden tegelijkertijd ook vaste songwriters voor het label. 

In deze tijd werden de vrouwen van de mannen geïntroduceerd als de achtergrondvocalen van het duo. Hier begon het echte werk voor ABBA en werd de basis van de groep gelegd. De eerste gezamenlijke single van het mannen duo met de vrouwen als achtergrondzangeressen getiteld 'She's My Kind Of Girl' kwam uit in maart 1972. Het nummer werd buiten de verwachtingen van de groep om een enorme hit in Japan met ruim 500.000 verkochte exemplaren. 

Dit werd hun eerste buitenlandse succes. Voor de groep was dit het zetje om meer Engelstalige nummers te maken en te experimenteren met nieuwe geluiden en arrangementen. Onder de naam Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid werd in de zomer van 1972 een vervolg single uitgebracht genaamd 'People Need Love'. Deze single bereikte in Amerika voor het eerst de hitparades en werd een goed succes. Vanwege het succes vervolgde de groep de ingeslagen weg door in september hetzelfde jaar opnieuw de studio in te duiken om de single 'Nina, Pretty Ballerina' op te nemen. 

Acroniem ABBA 

De lange groepsnaam was het eigenlijk net niet. Daarom ging manager Anderson er mee aan de slag om zo in 1973 de nieuwe groepsnaam aan te kondigen: ABBA. ABBA staat voor de vier voorletters van de groepsleden en op de platen staat dan ook de eerste B gespiegeld waardoor beide B's zich richten naar de A's wat ook weer symbolisch bedoeld was om aan te duiden dat de groep bestond uit twee koppels. 

Internationale doorbraak

Na het succes in Japan en Amerika was het tijd voor ABBA om gezamenlijk de wereld te gaan veroveren met hun muziek. In april 1974 kwamen ze met de aangepaste versie van het nummer 'Waterloo' en ze traden geheel in de glamrock sfeer op tijdens diverse festivals en gelegenheden. Het nummer werd er wereldwijde hit. De catchy melodie, de samenzang van de dames en het swingende ritme zorgt ervoor dat 'Waterloo' een wereldberoemde hit zou worden die niet meer weg te denken zou zijn uit de hitparades van toen en nu. In de jaren erna bracht de Popgroep vele nummers uit en meerdere albums. In totaal bracht ABBA dertien albums en verzamelalbums uit in de periode van 1973 tot 1983 toen de groep definitief bleek te stoppen. Na deze tijd zijn er nog maar liefst vijftien verzamelalbums uitgebracht.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.