Snow Patrol

Snow Patrol

Snow Patrol is een Ierse/ Schotse alternatieve rockband. De band bestaat uit de voorman en zanger, songwriter en gitarist Gary Lightbody, achtergrond zanger en bassist Scot Paul Wilson, achtergrond zanger en gitarist Nathan Connolly, toetsenist Johnny McDaid en drummer Jonny Quin. De band is ontstaan in de Schotse stad Dundee en is tegenwoordig gevestigd in Glasgow, Schotland. 

De eerste drie albums die Snow Patrol uitbracht waren helaas niet echt succesvol. Dit waren de EP Strarfighter Pilot en de studioalbums When It's All Over We Still Have To Clear Up en Songs For Polarbears. Deze EP en Albums werden uitgebracht door de onafhankelijke platenlabels genaamd Electric Honey en Jeepster. De band verhuisde naar het label Fiction onder Interscope en bracht in 2003 hun nieuwe album Final Straw uit. Dit album werd bekroond met maar liefst viermaal de platina status, waarbij de single Run de vijfde plaats behaalde in de UK singles chart. 

In 2006 brak de band officieel en internationaal door met hun nieuwe album Eyes Open. Hiermee ging de band meer richting de Alternatieve Rock en Powerpop. De singles als Chasing Cars en Shut Your Eyes behaalde hoge posities in de hitlijsten en bleven daar - net als het album - lange tijd hangen. Jarenlange touren over de hele wereld volgde waarna de band een pauze inlaste. Deze pauze was echter van korte duur want in 2008 bracht de band opnieuw een album uit. Hun vijfde album genaamd A Hundred Million Songs. Voorbeelden van singles van dit album zijn de succesvolle Take Back The City en Crack The Shutters, waarvan de laatste in de Nederlandse Top 40 belandde. 

In 2009 bracht Snow Patrol het compilatie album Up To Now uit met het techno beïnvloedde nummer Just Say Yes. In november 2011 volgde het zesde album Fallen Empires waarna de band zo'n zeven jaar van de radar verdween. Gary Lightbody, de lead van de band werd in deze tijd geconfronteerd met zijn alcoholverslaving en depressiviteit. In 2018 kwam de band weer terug met hun meest recente album genaamd Wildness. Snow Patrol heeft wereldwijd meer dan elf miljoen platen verkocht, waarvan het album Eyes Open het meest succesvol is.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.