Kan ik een koptelefoon aansluiten op mijn basgitaar?
Kan ik een koptelefoon aansluiten op mijn basgitaar?

Kan ik een koptelefoon aansluiten op mijn basgitaar?

Wil je graag een hoofdtelefoon of koptelefoon aansluiten op je basgitaar, maar bedenk je je ineens dat je niet weet of dat wel kan? Ik zal je hierbij dan gelijk vertellen dat het wel kan, maar in eerste instantie zal je dat niet veel opleveren. Een koptelefoon direct in je basgitaar steken kan wel, maar je zult merken dat het geluid vele malen minder is dan dat je zou verwachten. Dit komt omdat je er een hulpmiddel voor nodig hebt. Het kan dus wel, maar je hebt er even wat voor nodig om optimaal geluid te kunnen ervaren en zo lekker te kunnen jammen of oefenen op je basgitaar. In dit blog vertellen we je er alles over. Lees je mee? 

Kan ik mijn koptelefoon direct op mijn basgitaar aansluiten?

Nee, eigenlijk kan dat niet. Wanneer je een koptelefoon direct in de uitgang van basgitaar stopt zal je zien dat dit weinig zin heeft. Je kan het natuurlijk altijd zelf even proberen om te zien wat er gebeurt. Het signaal zal heel zwak zijn en er zal erg weinig geluid te horen zijn. Het kan zijn dat je een specifieke gitaar in je bezit hebt die een koptelefoon uitgang en ingebouwde versterker bezit. Dan kan het wel, maar dit zijn slechts een paar specifieke, bijzondere basgitaren die deze kenmerken bezitten. Je kunt ook gebruik maken van een koptelefoon met ingebouwde gitaar-oefenversterker zoals dat heet. Dan kan je wel je koptelefoon direct in je gitaar steken en met goed geluid spelen. 

Gebruik maken van een gitaarversterker

Wanneer je gebruik maakt van een gitaarversterker kan je je basgitaar zowel zonder als met koptelefoon versterken. Zo goed als alle gitaarversterkers hebben een koptelefoon uitgang, maar let er wel even goed op als je er een gaat aanschaffen. Je kunt ook kiezen voor een compact model gitaarversterker met eventueel een ingebouwde versterker. Als je van plan bent om je gitaarversterker veel mee te nemen onderweg, dan kan je het beste kiezen voor een compact model. Dit scheelt een hele hoop slepen! Bovendien zijn er tegenwoordig heel veel gitaarversterkers op de markt verkrijgbaar met ingebouwde effecten, ook dat scheelt weer want dan hoef je geen effectpedalen aan te schaffen (en mee te slepen). 

Tips voor versterker en koptelefoon 

Het kan natuurlijk zijn dat je al een koptelefoon hebt. Of misschien heb je al zowel een koptelefoon als versterker in huis. Dan kan het zijn dat de stekker van je koptelefoon bijvoorbeeld te klein of te groot is, of dat je versterker geen koptelefoon uitgang heeft. Wat je dan kunt doen is een aantal dingen; 

  •  Is je koptelefoon stekker te groot voor de uitgang van je versterker? Gebruik dan een 6,3 mm bij 3,5 mm jack verloop adapter om dit op te lossen. 
  •  Is je koptelefoon stekker te klein voor de uitgang van je versterker? Ook daar is een oplossing voor. Gebruik dan de 3,5 mm bij 6,3 mm jack stereo adapter. 
  •  Ook wanneer je versterker geen koptelefoon uitgang heeft is daar een oplossing voor. Gebruik in dit geval de uitgang waar 'line' of 'aux' bij staat. Let op dat je wel echt alleen deze uitgangen gebruikt, anders heb je de kans dat je je koptelefoon opblaast! En dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Aanschaffen van een oefenversterker of multi-effect 

Misschien vind je een 'gewone' versterker te duur of te groot, dan is de aanschaf van een oefenversterker misschien een betere keuze voor jou. Een koptelefoon-oefenversterker is een klein en compact apparaatje die je direct in je gitaar steekt en daarop je koptelefoon aansluit. De meeste oefenversterker werken op batterijen of zijn anders oplaadbaar via USB. De meeste hebben ook een aantal ingebouwde effecten zoals een nagalm en overdrive. Je kan ook gebruik maken van een zogeheten multi-effect. Dit is een uitgebreid alles-in-één apparaatje die als imitatie fungeert voor allerlei effectpedalen en gitaarversterkers. Je kan je gitaar erop aansluiten met een gitaarkabel, je hoofdtelefoon aansluiten en klaar! Nu kan je spelen. Een heel eenvoudig apparaatje dus met veel functionaliteiten. Als je ook zonder koptelefoon gebruik wilt maken van het multi-effect apparaat dan sluit je hem aan op een normale gitaarversterker. Je kunt hem ook aansluiten op de mixer van een geluidssysteem of een actieve PA-speaker. 

Gebruik maken van een Audio-Interface

Doordat we veel vergevorderde technologie hebben vandaag de dag kan je natuurlijk je basgitaar ook aansluiten op je smartphone, tablet of computer en zo gitaar spelen. In dit geval maak je gebruik van een Audio-Interface oftewel een geluidskaart die in het bezit is van een gitaaringang. Het ligt er een beetje aan welke geluidskaart je hebt hoe je je gitaar er op aansluit. Je kan vervolgens je basgitaar aansluiten op je Audio-Interface zelf of op de koptelefoonaansluiting van je computer. 

Welke koptelefoon kiezen voor je gitaar?

Er zijn geen specifieke koptelefoons die speciaal geschikt zijn voor het gebruik met een basgitaar. Behalve dan natuurlijk de koptelefoons die een ingebouwde gitaarversterker bezitten. In-ears zijn lekker compact en heel gemakkelijk mee te nemen en zijn ook zeker geschikt om aan te sluiten op je basgitaar. Ga je liever voor een hoofd of koptelefoon? Dan is een over-ear, gesloten koptelefoon een goede keuze. Met een over-ear model heb je geen last van je omgeving én jouw omgeving heeft zo ook zeker geen last van jou. Tot slot wil ik je erg graag meegegeven dat het spelen op een hoog volume samen met het gebruik van oordopjes of een koptelefoon heel erg slecht voor je gehoor is en dus ook zeker af te raden! Misschien vind je het heerlijk om keihard te jammen op jouw basgitaar, maar je beseft misschien niet helemaal hoe snel en gemakkelijk je hiermee blijvende gehoorschade aanricht! Het resultaat van te veel spelen én luisteren op een te hoog volume zal onder anderen oorsuizen zijn, maar ook voelbare en hoorbare achteruitgang van je gehoor, waar je in het begin weinig tot niets van zal merken maar ineens de kop op zal steken. Dan is het helaas al te laat. Er zijn enorm veel muzikanten die hier last van hebben en er achteraf enorm veel spijt van hebben op hogere volumes te hebben gespeeld en geluisterd. Dus denk alsjeblieft niet dat jij hier geen last van zult krijgen want het is eerder een gegeven dan een uitzondering dat dat zal gebeuren! Let hier dus goed op, zeker als je vaak gebruik maakt van een koptelefoon of oordopjes.