Een eerste basgitaar kopen. Waar moet ik op letten?
Een eerste basgitaar kopen. Waar moet ik op letten?

Een eerste basgitaar kopen. Waar moet ik op letten?

Ben je op zoek naar een geschikte basgitaar voor jezelf, je kind of je misschien wel je partner en kan je wel wat tips gebruiken om een eerste basgitaar aan te kopen? We helpen je graag op weg! Misschien heb je al eens door de winkels gelopen en heb je opgemerkt dat er een enorm aanbod aan verschillende basgitaren te verkrijgen is. Basgitaren zijn er niet alleen in verschillende soorten en maten, maar ook in diverse prijsklassen. Waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer omdat er zó veel verschillende basgitaren zijn. Maak je niet druk, dat is helemaal niet erg want wij gaan je helpen een goede keuze te maken zodat jij, je kind of je partner binnenkort lekker kan jammen op de meest geschikte basgitaar!

Een basgitaar voor de beginnende gitarist

Tegenwoordig zijn er zoveel basgitaren op de markt verkrijgbaar dat er ook een hele hoop zijn die in prijs relatief goedkoop zijn, maar toch ook van goede kwaliteit. Als beginnende basgitarist kan je prima voor een wat goedkoper model kiezen om op te oefenen en wanneer je wat meer gevorderd bent kan je altijd een ander model aanschaffen. Er is voor ieder budget een starterskit op de markt waar je jarenlang mee vooruit kunt. Misschien vraag je je af waar dat prijsverschil eigenlijk vandaan komt? Dat ligt hem in het gebruik van diverse materialen en arbeidsuren. Voor de duurdere bassen worden meer exotische houtsoorten gebruikt, wat duurder is in aanschaf en waardoor dus ook de bas duurder in aanschaf is. Bassen die een prijskaartje boven de €1500 hebben worden zelfs geheel met de hand gemaakt en professioneel afgestemd door gitaarbouwers. Daarentegen worden goedkopere bassen bijna geheel geautomatiseerd gemaakt waardoor het prijskaartje een stuk lager komt te liggen. Dit betekent natuurlijk niet dat de wat goedkopere basgitaren slecht zijn, integendeel zelfs. Je moet alleen zelf wat meer aan een goede afstelling doen om onder de perfecte omstandigheden te kunnen spelen. Wanneer je basgitaar lessen volgt of gaat volgen wordt je ook geleerd hoe je zelf je basgitaar onderhoud en afstelt zodat je altijd zelf je bas in topconditie kunt houden!

De belangrijkste onderdelen van een bas

Wanneer we kijken naar de anatomie van de basgitaar zijn er een aantal belangrijke onderdelen zoals de 'tuning keys'. Dit zijn de stemmechanieken en gebruik je om de snaren van je bas hoger of lager af te stellen. Daarnaast hebben we de 'neck'. Zoals het woord al doet vermoeden is dit de nek van de basgitaar. Wanneer je gaat spelen plaats je hier je linkerduim om vervolgens met je vingers de snaren in te duwen op de toets. Dan hebben we de 'pickup', de elementen. De elementen vangen de geluidsgolven, zetten deze om in een elektrische signaal om vervolgens het signaal door te sturen naar versterker. Dan hebben we als laatste nog de 'volume/ tone control'. Met deze knoppen regel je het geluid in volume en kan je de tonen aanpassen.

Een basgitaar kopen. Waar moet ik op letten?

Allereerst is het verstandig om te kijken naar de verschillende houtsoorten waar basgitaren van gemaakt worden. Zoals ik je al eerder vertelde is het onder andere de houtsoort die de bas een hoge of wat lager prijskaartje geeft. Er zijn namelijk veel verschillende soorten hout die gebruikt worden voor het bouwen van basgitaren. De houtsoort en de kwaliteit van het hout bepalen voor een groot deel de sound van de gitaar, maar ook de kwaliteiten van de gitaarbouwer en de soorten elementen die worden gebruikt dragen daar voor een groot gedeelte aan bij. Hieronder zetten we de verschillende houtsoorten en hun unieke kwaliteiten op een rij;

Elzen en essen, ook wel alder en ash genoemd

Elzen en essen hout wordt veel gebruikt onder de (bas)gitaarbouwers. Dit populaire hout geeft een gebalanceerde, mooie toon die rijk is aan boventonen. Veel gitaarbouwers kiezen ook voor essen vanwege het mooie reliëf van het hout wat erg mooi staat onder transparante of semi-transparante verf.

Linde of basswood

Lindehout wordt veel gekozen door muzikanten die veel verschillende soorten muziek spelen op de basgitaar. Linde is een zachte houtsoort die erg goed trillingen absorbeert en is erg gebalanceerd. Wanneer je basgitaren gemaakt van linde vergelijkt met andere basgitaren die niet van dit hout gemaakt zijn, zal je merken dat basgitaren van linde iets sneller klinken dan andere houtsoorten. Hierdoor is een basgitaar gemaakt van lindehout erg goed geschikt om snellere muziekstijlen mee te spelen.

Esdoorn (maple)

Esdoorn staat bekend om de enorme definitie en lengte in toon die de houtsoort met zich meebrengt. Het is een dichte houtsoort die helderheid aan de bas geeft.

Mahonie oftewel mahogany

De bassen die gemaakt zijn van mahoniehout klinken prachtig warm en vol. Het bijzondere van het gebruik van mahoniehout is dat de nadruk meer op de lage tonen ligt dan op de hoge. Mahonie is hierdoor een beetje het tegenovergestelde van elzen en essen hout, die meer de focus op het hoog hebben.

Agathis of kauri

Agathis is een relatief goedkope houtsoort. Om deze reden wordt deze houtsoort vaak gebruikt voor de beginners bassen. De toon van dit hout ligt tussen het geluid van elzen en essen en mahonie in, met de nadruk op de midden/ lage tonen.

Grootte van de basgitaar

De grootte van je basgitaar heeft direct invloed op de speelbaarheid van je instrument. Een basgitaar is al van zichzelf een vrij zwaar instrument en hoe groter de bas, hoe zwaarder deze natuurlijk wordt. Ook de snaren induwen kost vrij veel kracht. Als we praten over de diverse maten van de basgitaar hebben we het veelal over 'scales'. Hierbij is de 'longscale' de meest gangbare maat basgitaar. Daarnaast heb je nog de 'extra long' en de 'shortscale' basgitaar. Als je kijkt naar de sound van de verschillende scales, zal je best een verschil merken tussen de longscale en shortscale bassen. De shortscale bassen zijn wat makkelijker speelbaar omdat de spanning van de snaren lager ligt dan bij de longscale. De longscale bassen spelen daarentegen wat lastiger dan de shortscales. Dit omdat de afstand tussen de frets wat groter is. Daarnaast ligt de spanning van de snaren ietsjes hoger dan bij de shortscale, maar geven daarom wel een betere definitie in de lage tonen. Door de afstand tussen de frets is het aan te raden om een shortscale te kopen wanneer je wat kleinere handen hebt en voor kinderen.

Kies je voor 4, 5 of misschien zelfs 6 snaren?

Ben je een beginnende basgitarist? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een 4-snarige basgitaar. Dit omdat de 4-snarige bassen een smallere hals hebben en hierdoor het beste zijn om op te leren spelen. Daarnaast kunnen alle muziekstijlen en soorten op een basgitaar met 4 snaren worden gespeeld en wordt deze basgitaar door zowel beginners als gevorderden gebruikt. Als je wat meer gevorderd bent worden 5 en 6-snarige basgitaren interessant of als je veel muziekstijlen speelt waarin de lage B veel voorkomt. Of muziekstijlen waarbij je veel soleert. In iedere stijl geven de extra snaren je meer opties, maar brengen ook meer leerstof met zich mee.

Een gefrette of een fretloze bas

Als we kijken naar het meest gangbare, dan zal je merken dat een gefrette bas verreweg de meest voorkomende basgitaar is. Fretten zorgen voor duidelijke aanduiding van waar je je vingers neer moet zetten om bepaalde tonen te spelen. Wanneer je op een fretloze bas speelt moet je dit dus zelf doen en moet je op precies de juiste plek je vingers plaatsen om de juiste toon te krijgen. Dit heet intoneren. Om goed te leren intoneren kost dat een hele hoop tijd. Daarom raad ik je aan om geen fretloze gitaar te kopen tenzij je al een vergevorderde basgitarist bent.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van je eerste bas?

Om een goede keuze te maken is het verstandig om te letten op bijvoorbeeld de actie. Dit is de afstand tussen de snaren en de toets. Zowel een te grote actie als een te kleine actie is niet goed. De actie is eenvoudig zelf aan te passen en je basdocent kan je hier waarschijnlijk wel even mee helpen. Daarnaast moet de hals van de bas net ietsjes buigen. Niet teveel, maar ook niet te weinig. Daarnaast let je erop of er frets uitsteken als je je hand langs de zijkant van de hals beweegt. Het is verstandig om even aan de stemmechanieken te draaien. Ze moeten eenvoudig te bedienen zijn, maar ook zeker niet te los zitten! Let verder op de elektronica. Sluit de basgitaar even aan en draai aan de knoppen. Hoor je tijdens het draaien wat ruis? Dan kan het zijn dat er vuil tussen in de elektronica zit. Dit wil je liever niet horen. Ondanks dat het misschien makkelijk te verhelpen is kan de oorzaak ook ergens anders liggen dat niet zo eenvoudig op te lossen is. Let als laatste ook op de elementen en dan vooral naar de afstand tussen de snaren en de elementen. De elementen moeten niet te dicht op de snaren zitten, anders kunnen ze een klikkend geluid gaan voortbrengen wat je natuurlijk absoluut niet wilt horen tijdens het spelen. Ook moeten de elementen niet te ver van de snaren af zitten. Een goede balans is uiteindelijk het belangrijkst.