Leren componeren op de piano. 5 tips!
Leren componeren op de piano. 5 tips!

Leren componeren op de piano. 5 tips!

Bestaande nummers op je piano spelen is natuurlijk heel erg leuk om te doen, maar misschien wil jij wel meer. Wil je je eigen liedjes leren schrijven en componeren op de piano? Lekker creatief aan de slag en je fantasie de ruimte geven! Jij wilt je eigen liedjes maken op de piano! In dit blog gaan we 5 tips met je doornemen zodat je een goede start kunt maken tijdens je ontwikkeling naar componist! Lees je gezellig mee?

Leren componeren op de piano

Zelf je eigen liedjes leren schrijven, leren componeren op de piano en improviseren waar en wanneer je dat maar wilt. Muzikale vrijheid noemen we dat! De bevrijding van de geschreven bladmuziek en geheel zelf je nummers schrijven en componeren. Iets waar vele musici van dromen! Wil jij je droom waar maken, je creativiteit de vrijheid geven en je persoonlijke emoties erop los kunnen laten? Wij gaan je helpen de eerste stap te zetten naar de vrijheid in je muziek!

De eerste tip: improviseren

Leren improviseren en componeren op de piano zijn de allerbelangrijkste dingen als het gaat om je eigen muziek willen componeren. Improvisatie is daarbij zelfs nog belangrijker dan het componeren zelf! Alle componisten van pianostukken zijn namelijk de grootste improvisatoren! Improvisatie is mogelijk door een bepaalde technische vaardigheid aan te leren, namelijk door zeer vertrouwd te worden met muziek en haar universele taal. Het is echter onmogelijk om goed te improviseren zonder een goede kennis van harmonie te kennen. Je zult ietwat geduld moeten hebben om de grondbeginselen van harmonie in het algemeen onder de knie te krijgen, maar wanneer je dit eenmaal geleerd hebt is de weg wagenwijd open! Improviseren is vooral een gemoedstand van het moment. Door je gemoedstand te kunnen sturen zal je jezelf in een bepaalde sfeer kunnen brengen die ervoor zal zorgen dat je improvisatieniveau enorm zal stijgen.

Tip 2. Een verhoogd muzikaal gevoel ontwikkelen

Om te kunnen beginnen met improviseren is het erg belangrijk om een verhoogde muzikaal gevoel te ontwikkelen. Luister veel naar muziek in verschillende genres en luister ook echt naar iedere klank. Het is belangrijk om te weten dat hoe meer je naar muziek zult luisteren, hoe meer en hoe sneller je voortgang zult gaan boeken op het gebied van improvisatie! Improviseren is ten slotte meer dan alleen spontaniteit. Inspiratie om te componeren en improviseren komt niet alleen voort uit je gevoelens en emoties, maar ook je omgeving en de muziek die je al eens gehoord hebt, hebben invloed op je improvisatie en componeer skills.

De derde tip. De basics leren van harmonie

Misschien denk je dat je gewoon willekeurig en spontaan kunt gaan improviseren en componeren van muziek op je piano. Zo eenvoudig is het echter niet helemaal. Improvisatie en daarmee ook componeren bestaat uit een balans tussen vrijheid en beperkingen. Deze balans is mooi in evenwicht en dat is ook iets wat je goed zult moeten gaan onthouden tijdens het leren van componeren. Eigenlijk geldt dit principe voor iedere scheppende kunst. Denk er maar eens over na dat je een schilderij wilt gaan schilderen. Ook al heb je genoeg inspiratie of fantasie, je zult nooit een origineel kunstwerk kunnen maken als je niet weet hoe je moet schilderen! Voor de piano en het componeren geldt wat dat betreft hetzelfde. Je kunt nog zoveel inspiratie en fantasie hebben om een pianostuk te maken, je zult er gewoonweg niet in slagen als je niet weet hoe je moet improviseren! Als je de beginselen van harmonie niet onder de knie hebt of zelfs het piano spelen niet onder de knie hebt, zullen je stukken vrij kort gezegd saai om de hoek komen. Dat wil je natuurlijk niet! De basis van harmonie kennen zal je helpen beter te kunnen improviseren. Nu hoef je niet een completen cursus te gaan volgen over harmonie, je kunt je gewoon verdiepen in de basis van harmonie en zo steeds meer leren om beter muziek te kunnen maken op de piano.

Melodie verzinnen. Tip 4

Als je begint met componeren en improviseren zal je direct de neiging hebben om met je rechterhand de melodie te spelen en met je linkerhand de akkoorden. Deze splitsing van de rechter- en linkerhand zijn een van de strengste van de muziekregels. Hoe langer je bezig bent met improviseren, hoe meer je jezelf zal kunnen bevrijden van deze strakke rollen van je handen! Maar laten we even verder gaan met de volgende punten; Hoe verzin je een melodie met je rechterhand en hoe maak je akkoorden met je linkerhand die hier mooi bij passen? Er is geen magisch recept in het verzinnen van een goede melodie of bijpassende akkoorden. De melodie is het meest vrije element in de muziek, deze is namelijk het minst beperkt door belemmeringen. Inspiratie is enorm belangrijk als het gaat om het verzinnen en de creatie van een melodie. Melodieën hebben kort gezegd twee bronnen: Je gemoedstand, emoties en gevoelens en je wezen en de muziek van componisten waarnaar je luistert. Om een melodie te kunnen maken op de piano is de enige vereiste dat je toonladders kent want om een melodie te kunnen improviseren en hier vanuit een nummer te componeren is het belangrijk dat je de structuur van de toonladder kent waar vanuit je speelt.

Bijpassende akkoorden maken

Hoe begeleid je de melodie die je zojuist hebt verzonnen? Natuurlijk! Met bijpassende akkoorden! Door akkoorden toe te voegen aan je melodie, zal je de melodie, die op zichzelf een beetje kaal is, kunnen verbeteren. Maar welke akkoorden passen bij je melodie en welke ga je dus gebruiken in je te componeren pianostuk? Hoe zorg je voor bijpassende akkoorden die aansluiten bij je melodie en hoe kun je deze akkoorden in overeenstemming brengen? Muzikale harmonie is hierop het antwoord. Harmonie brengt orde in de wetenschap van de akkoorden en hun volgorde! Muzikale harmonie is een vrij recent kennisvlak in de muziekwereld. Dit kennisvlak stamt namelijk pas uit de tijd na de middeleeuwen! In de middeleeuwen hadden musici voornamelijk een melodische kijk op muziek. Hun muziek had vrijwel altijd één of meerdere stemmen, maar deze waren altijd melodisch. De wetenschap die het bestaan van gelijktijdige melodische stemmen mogelijk maakte werd het contrapunt genoemd. Het contrapunt zorgt ervoor dat verschillende melodische stemmen goed kunnen samengaan in een lied. In de Renaissance evolueerde de muziek. De hoogste stem, de sopraan werd een onafhankelijke factor van de andere factoren in een lied en werd zo de enige melodische stem in muzieknummers. Zo werd muziekharmonie geboren.