Abel

Abel

Abel werd opgericht in 1996 en bestond uit vier leden: Joris Rasenberg (zang), Bas Kennis (toetsen), Robert Stobbelaar (basgitaar) en Freek Imbens (drums). Joris is de oprichter van de band en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het schrijven van de nummers. Bas is een getalenteerde toetsenist die ook vaak verantwoordelijk is voor de arrangementen van de muziek. Robert is de bassist van de band en zorgt voor een solide basis in de muziek, terwijl Freek de drummer is die de band een strak ritme geeft. In de loop der jaren hebben de bandleden verschillende instrumenten bespeeld en hebben ze hun muzikale vaardigheden voortdurend ontwikkeld. Ze hebben samengewerkt aan diverse albums en hebben vele prijzen gewonnen voor hun werk. 

Ontdek de Nederlandse popgroep Abel 

Naast zanger Joris Rasenberg en producer Oscar Holleman bestond Abel uit nog twee andere leden, te weten Bas Kennis op keyboard en toetsen en Erik Smans op drums. Rasenberg was verantwoordelijk voor de teksten van de nummers, terwijl de rest van de band zich bezighield met de muziek. Tijdens hun succesvolle jaren in de jaren 2000 trad Abel veel op door het hele land, waarbij vooral de energieke liveoptredens opvielen. Het was dan ook een grote verrassing toen de band in 2005 aankondigde uit elkaar te gaan. 

De invloed van Abel op de Nederlandse muziekscene

Abel wordt vaak genoemd als een pionier in de Nederlandstalige popmuziek en heeft daarmee een grote invloed gehad op de Nederlandse muziekscene. De band wist een brug te slaan tussen pop- en rockmuziek en de Nederlandse taal, wat destijds nog niet veel gedaan werd. Hierdoor spraken ze een breed publiek aan en inspireerden ze veel andere artiesten om ook Nederlandstalige nummers te maken. Abel heeft zo bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandstalige popmuziek en is daarom nog altijd een belangrijke naam in de Nederlandse muziekgeschiedenis. 

De eerste formatie van Abel ging in 2005 uit elkaar, terwijl de laatste formatie die in 1996 werd opgericht nog steeds actief is. Zoals eerder vermeld bestond deze laatste Abel uit Joris Rasenberg (zang), Bas Kennis (toetsen), Robert Stobbelaar (basgitaar) en Freek Imbens (drums). Het is opmerkelijk dat beide bands een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse muziekscene, zij het op verschillende momenten en op verschillende manieren. 

Grootste hit 'Onderweg' 

Abel wordt vaak genoemd als een van de belangrijkste Nederlandse popgroepen van de jaren 2000 en heeft een grote invloed gehad op de Nederlandse muziekscene. De band was een van de eerste Nederlandstalige acts die een mix van pop en rockmuziek maakte en daarmee een breed publiek aansprak. Hun gevoelige teksten en herkenbare melodieën inspireerden veel andere artiesten en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek.

Abel scoorde in de jaren 1990 en 2000 een aantal hits. De single 'Onderweg' is de grootste hit van de popgroep, die in 2000 werd uitgebracht en grote populariteit kende. Nieuwsgierig naar het verhaal achter dit nummer en de betekenis ervan? Lees dan snel verder! 

 De single 'Onderweg' werd geschreven door zanger Joris Rasenberg en geproduceerd door Oscar Holleman. Het nummer komt van het album 'Doen & Laten' uit 2000 en is de meest succesvolle single van Abel. 'Onderweg' bereikte de tweede plaats in de Nederlandse Top 40 en de eerste plaats in de Mega Top 100. Het succes van het nummer zorgde voor veel aandacht voor de band en hielp hen om een grote fanbase op te bouwen. 

'Onderweg' is een melancholisch en gevoelig nummer dat gaat over het einde van een relatie en het verlangen naar wat ooit was. De tekst beschrijft hoe de zanger zich voelt terwijl hij onderweg is naar zijn ex-geliefde en herinneringen ophaalt aan hun tijd samen. Het nummer roept emoties op als nostalgie, verdriet en hoop en is daardoor zeer herkenbaar voor veel mensen die een soortgelijke ervaring hebben gehad. 

Albums van Abel

Abel heeft in totaal vier albums uitgebracht, waaronder 'Doen & Laten', 'De stilte voorbij', 'Vandaag' en 'Tussen liefde en lied'. Naast 'Onderweg' heeft Abel ook hits gescoord met nummers als 'Neem me mee', 'Ik weet' en 'Achterover'. 

Doen & Laten: 

'Doen & Laten' was het debuutalbum van Abel en werd uitgebracht in 2000, hetzelfde jaar als hun grootste hit 'Onderweg'. Het album bevatte naast 'Onderweg' ook andere succesvolle singles zoals 'Neem me mee' en 'De stilte voorbij'. 

Het was een commercieel succes en leverde de band een Zilveren Harp op. Het geluid van het album was een mix van pop en rock met Nederlandstalige teksten die veel mensen aanspraken. Het album hielp Abel om door te breken in de Nederlandse muziekscene en vestigde hun naam als een belangrijke Nederlandse popgroep. 

Tweede album De stilte voorbij: 

Niet veel later verscheen het album 'De stilte voorbij'. Het album en de voorgaande successen zorgden ervoor dat de popgroep Abel bij de TMF Awards werd uitgeroepen tot "Meest belovende act". 

De band speelde tijdens het benefietfestival voor de vuurwerkramp in Enschede en aan het einde van 2000 trad Abel op tussen artiesten zoals Coolio en UB40 tijdens Night of the Proms in Ahoy Rotterdam. 

Vandaag:

Het derde album van Abel, genaamd 'Vandaag', werd uitgebracht in 2005. Het album was een mix van pop en rock met elektronische invloeden. Het album bevatte hits als 'Ongelovig' en 'Zonder Jou' en liet een ander geluid horen dan hun voorgaande albums. Hoewel het album niet zo'n groot commercieel succes was als hun eerdere werk, toonde het de artistieke groei van de band en hun bereidheid om nieuwe dingen uit te proberen. 

Tussen liefde en lied:

In 2007 bracht Abel hun vierde en laatste studioalbum uit, genaamd 'Tussen liefde en lied'. Het album was opnieuw een mix van pop en rock met elektronische invloeden en bevatte hits als 'Onderweg (live)' en 'Dit moment'. Het album was minder succesvol dan hun voorgaande werk, maar toonde nog steeds de kwaliteit en het vakmanschap van de band. Na de release van dit album besloot Abel om te stoppen als band. 

Ondanks dat Abel in 2000 zeer succesvol was, ging de band in 2005 uit elkaar. In 2014 kwamen de bandleden echter weer samen voor een reünieconcert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.