Acda en de Munnik

Acda en de Munnik

Acda en de Munnik is een Nederlands duo in de cabaret- en muziekscene. Het duo bestaat uit Thomas Acda en Paul de Munnik. Hun Nederlandstalige muziek nummers gaan veelal over liefde en vriendschap, maar ook de dood en het leven. De harmonische zang tussen de twee zangers werd in verloop van tijd hun handelsmerk. Acda en de Munnik vormde samen met van Dik Hout de formatie de Poema's. 

Kunstacademie te Amsterdam

Op de Kleinkunstacademie in Amsterdam ontmoetten Thomas en Paul elkaar voor het eerst in 1989. In de kelder van het gebouw maakten ze voor het eerst samen muziek. Een paar jaar later werkten ze samen aan het theaterprogramma 'Waarom zweeg Sam?'. Voor hun afstudeerproject in 1993 werkten ze samen aan een productie genaamd 'Spectacle Coupé'. Met hun productie winnen ze de aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent, de Pisuisse. 

Samenwerking en carrière Acda en de Munnik

Het theaterprogramma 'Zwerf'on' is in 1995 de volgende stap voor Acda en de Munnik. David Middelhof helpt het duo bij het programma door hen bij te staan met zijn gitaarspel. De show doet het erg goed en in 1997 is hun eerste cd een feit. De cd is gevuld met materiaal van de theaterproductie, maar er zijn ook veel nieuwe nummers te vinden op de gloednieuwe cd. 

De theater productie 'Life is what happens to you while you're busy making other plans - John Lennon' is het volgende project op het programma van Acda en de Munnik. Ook hiervan wordt een album samengesteld genaamd 'Naar Huis'. De eerste single 'Niet Of Nooit Geweest' wordt de eerste hit van het duo. Dit nummer is een enorme zomerhit in 1998 en bereikt de tweede plaats in de Top 40 en de Mega Top 100. 

Dit nummer zal dan ook de enige grote hit zijn in de carrière van het duo. Desondanks zijn ze tot de dag van vandaag één van de meest succesvolle bands in Nederland als we kijken naar albumverkoop. De nummers 'Laat me slapen' en 'Het regent zonnestralen' zijn ook redelijk succesvolle nummers van het album. 

Live album

Na het succes van het afgelopen jaar komt het duo in 1999 met een live album genaamd 'Op Voorraad'. In de voorgaande jaren was cabaret de hoofdmoot van de optredens van Acda en de Munnik, maar nu is muziek de hoofdmoot. Hierna gaat het duo weer het theater in met het programma 'It's only cabaret, but I like it'. Ook hier wordt een album van gemaakt genaamd 'Hier Zijn'. Hiervan worden de nummers 'De kapitein deel II' en 'Verkeerd verbonden' uitgebracht. In 2001 volgt de cd 'Live met het Metropole Orkest', welke wordt uitgebracht in samenwerking met het Metropole Orkest. Een jaar later volgt een bundeling genaamd 'Trilogie' van drie eerdere theaterprogramma's. 

Even iets anders dan anders

In 2002 volgt een volgend album, welke deze keer iets anders is dan anders, genaamd 'Groeten Uit Maaiveld'. Het album is anders omdat voorgaand geen theaterprogramma wordt gemaakt. Hierna toert het duo een tijdje rond met hun muziek. In samenwerking met Van Dik Hout komt het album 'Best Of De Poema's' uit in 2003. Hieruit volgen de hits 'Zij Maakt Het Verschil' en 'Mijn Houten Hart'. 

Terug het theater in

Na dit avontuur duikt het duo toch weer het theater in, dit keer met een onvervalste rock opera genaamd 'Ren Lenny ren'. Ook uit deze theaterproductie volgt een album genaamd 'Liedjes Van Lenny'. Het album ontvangt een hoop kritiek omdat het werk anders is dan het voorgaande werk van het duo. In 2005 volgt een verzamelalbum genaamd 'Adem'. Na een tijdje samen toeren werkt het duo in 2006 een tijdje apart van elkaar. In deze tijd komt Paul de Munnik nog met een solo album genaamd 'Op Weg Naar Huis' en toert langs theaters in samenwerking met Kees Prins en JP den Tex. 

Universal Music

Na de tijdelijke break tekenen Acda en de Munnik in 2007 een contract met Universal Music waaruit de single 'Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer' uit voortkomt. Een nieuw muzieknummer met het oude, vertrouwde Acda en de Munnik sound. Eind 2007 volgt een album genaamd 'Nachtmuziek'. Hun vaste band bestaande uit Dave van Beek, David Middelhoff en JB Meijers begeleid het duo bij de maak van dit album. 

Levenservaringen hebben de stemming van dit album beïnvloed en dat is te horen. Volgens Acda en de Munnik zou het album een donkere en persoonlijke toon hebben, maar vol hoop zijn. 2007 is een druk jaar voor het duo. Ook dit jaar startten ze met een nieuwe theatertour genaamd 'Acda en de Munnik spelen' waarin veel liedjes van het album Nachtmuziek wordt verwerkt. Naast veel muziek wordt er ook cabaret in het theaterprogramma verwerkt. 

Jouw leven lang bij mij

In 2009 verschijnt een nieuwe single 'Ik Blijf Jouw Leven Lang Bij Mij' van een nieuw album die later uitgebracht zal worden genaamd 'Jouw leven lang bij mij'. Het meer sombere geluid van 'Nachtmuziek' is hierbij volgens Acda en de Munnik zelf voorbij en het nieuwe album zal weer het opgewekte en levenslustige geluid hebben dat we kennen van het duo. 2010 is het jaar dat er weer een nieuwe theatertour gepland staat voor het duo Acda en de Munnik. 'ODE' heet het theaterprogramma waarvan er in 2011 een vervolg tour komt genaamd 'ODE II'. De nieuwe single 'Woorden Van Een Ander' wordt in het programma gespeelt. 

Memphis en The Sun Studio

In 2011 reist het duo naar Memphis in Amerika waar ze in de beruchte studio 'The Sun Studio' hun nieuwe cd opnemen. Deze studio staat bekend om de grote hits van Johnny Cash en Elvis die hier zijn opgenomen. Hier maken ze ieder dag een radiodagboek voor de Roodshow van NPO radio 2 en houden ze hun fans op de hoogte via Twitter, wat erg goed wordt ontvangen. 

Wanneer Nick & Simon in 2011 de Symphonica in Rosso concerten geven en Acda en de Munnik hierbij aanwezig zijn, gooien ze even een mix de muziekwereld in. Paul de Munnik neemt samen met Simon het nummer 'Kijk Me Na' op en Thomas Acda en Nick samen het nummer 'Sterker Nu Dan Ooit' welke een eerste positie bereiken in de Single Top 100. Op het volgende album van Acda en de Munnik zijn dan ook beide nummers te horen. 

Een nieuw theaterseizoen

In 2011 - 2012 tijdens het nieuwe theaterseizoen komt het duo met weer een nieuwe show genaamd ''t Heerst'. Een geweldige theatervoorstelling met wederom weer prachtige liedjes. Paul en Thomas worden tijdens het nieuwe theaterseizoen bijgestaan door natuurlijk (bas)gitarist David Middelhoff. In 2012 verschijnt het gelijknamige album van het duo. 

Mijlpaalprijs

In 2013 winnen de twee leden van Acda en de Munnik de mijlpaalprijs van Radio 2 welke wordt uitgereikt tijdens een speciaal mijlpaalconcert. Ook gastartiesten zijn aanwezig tijdens het concert zoals oud bandlid Diederik van Vleuten en een deel van de Poema's welke ook een aantal nummers meespelen met Acda en de Munnik. 

In de zomer van 2013 komt een nieuwe single uit genaamd 'Draaien' en in het najaar komt het verzamelalbum 'Alle Singles' uit met daarop alle singles van Acda en de Munnik en de Poema's. Het nummer 'Draaien' komt ook op het album als exclusieve bonustrack. 

Stoppen van Acda en de Munnik

In maart van 2014 maakt Acda en de Munnik bekend te stoppen tijdens een bezoek aan het tv-programma De Wereld Draait Door. vervolgens houden ze een afscheidstournee tijdens het theaterseizoen van 2014-2015. De tournee werd 'Naam' genoemd en samen met hun vaste band gingen ze nog een laatste keer alle theaters langs. 

De tournee eindigde in maart 2015 in het Koninklijk Theater Carré. Begin 2016 treden ze nog één keer op tijdens De Vrienden Van Amstel LIVE!. Op deze manier wilden ze afscheid nemen van hun publiek. Later treden ze nog een paar keer op tijdens verschillende evenementen en in 2021 maken ze nog in samenwerking met Maan en Typhoon de single 'Als Ik Je Weer Zie'. Dit keer overigens ook niet als Acda en de Munnik, maar met het gebruik van hun afzonderlijke namen. De single werd bekroond met een gouden plaat.


Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.