Opera zingen, hoe begin je daarmee?
Opera zingen, hoe begin je daarmee?

Is het jouw droom om te kunnen zingen als de bekende opera zangers en zangeressen? Het oefenen van een operastem zal zeker je zangstem verbeteren.
Oefening baart kunst maar let er wel op dat je niet teveel van je stem vraagt. Opera zingen is een kunst die jij ook zeker kunt leren als je het stap voor stap opbouwt.

Voorbereiding op opera zingenOpera zingen

Een hele goede voorbereiding op het opera zingen is het begrijpen en bekend raken met de klassieke zangstem. Door veel naar opera te luisteren en ook naar live opera uitvoeringen te gaan krijg je een steeds beter inzicht in hoe jouw opera stem moet gaan klinken.

Daarnaast is het handig om je te verdiepen in de taal waarin opera gezongen wordt. De meeste opera’s worden in het Italiaans, Duits of Frans gezongen. Je maakt het jezelf makkelijker, om goed en verstaanbaar opera te kunnen zingen, als je bekend bent met de taal.

Wat is jouw stembereik? De zangstemmen in de opera worden ingedeeld in diverse categorieën. Van laag naar hoog zijn dat bijvoorbeeld; bas, bariton, tenor, alt, mezzosopraan, sopraan en nog vele daar tussenin.

Wil je professioneel aan de slag met opera zingen dan zal je ook bladmuziek moeten kunnen lezen.

Bereid je stem voor op opera zingen

Nog voor je een noot gaat zingen is het belangrijk naar je houding en ademhaling te kijken. Om opera te kunnen zingen zal je zeer diep adem moeten kunnen halen om de lange / hoge noten te kunnen halen. Hiervoor is een goede, ontspannen, recht houding heel belangrijk. Want alleen met de juiste houding kan je effectief opera zingen.

Als je goed wilt leren zingen, en je stem wilt trainen voor de opera, is het slim daar begeleiding voor te zoeken. Je kunt naar een muziekschool of naar een privé zangleraar gaan voor lessen.
Vaak zijn deze lessen prijzig en komen de tijden je niet altijd uit.
Online zanglessen bieden hier een uitkomst. Zo kan jij oefenen en lessen volgen waar en wanneer het jou uitkomt.

Opera zingen is veeleisendOpera zangeres

Zingen voor de opera is anders dan in een band en eist veel van jouw en je stem. Je stem moet een behoorlijk bereik hebben. In tegenstelling tot andere zangers gebruiken opera zangers geen microfoon. Daarnaast moet je heel duidelijk kunnen articuleren zodat de tekst te verstaan is.

De muziek in de opera bepaald hoe jij je stuk moet zingen. Deze muziek wordt vaak live door een orkest gespeeld waardoor jij je moet aanpassen aan minieme variaties in toonhoogte. Juist die kleine aanpassingen maken van jouw een (bijna) perfecte opera zanger of zangers.
Dit is niet gemakkelijk en kan jaren opleiding kosten, iets om op te oefenen dus!

Speciale zang effecten in de opera

Een opera zanger of zangers moet heftige emoties kunnen verwoorden met hun zang. Hiervoor worden speciale zang effecten gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een ‘triller’. Dit is een snelle afwisseling tussen twee noten. Hiermee kan je de toename van emotie aangeven wat een extra dimensie geeft aan je zang.

Zo zijn er in de opera nog meer zang effecten die je kunt gebruiken om van jouw operastem een ware parel te maken. De zogenaamde coloratura zijn versieringen in de muziek waarmee je een geheel eigen stijl aan je opera zang kunt geven. De sopraan is over het algemeen het meest geschikt om dit soort versieringen te zingen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat andere zangstemmen zich deze techniek niet eigen kunnen maken.

Opera zingen

Een goede basis voor je zangtechniek

Een goede basis is het halve werk. Leer je stem goed te gebruiken en oefen het liefst elke dag. Nu kan je niet elke dag naar de muziekschool of je privé zangleraar gaan. Daarom zijn de online zanglessen van de Online Muziek Academie zo fijn. Je kunt elke dag oefenen, waar en wanneer je maar wilt.

Zo perfectioneer jij je zangstem tot in detail en vorm je de perfecte basis voor je operastem.
Begin vandaag nog met online zanglessen.