Guus Meeuwis

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis is een Nederlandstalige zanger van Hollandse bodem en is onder andere bekend van zijn populaire nummer 'Het Is Een Nacht' die veel mensen wel kennen. Zelfs als je niet veel luistert naar de muziek van Guus Meeuwis zal je dit nummer of één van zijn andere nummers vast wel eens voorbij hebben horen komen. In dit artikel gaan we je meer vertellen over Guus Meeuwis en zijn carrière. Lees je mee? 

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis wordt geboren als Guustaaf Stephanus Modestus Meeuwis en krijgt de naam Guus als roepnaam. Hij is geboren op 23 maart 1972 en is een Nederlandse zanger. Hij werd geboren in het plaatselijk klooster van het dorpje Mariahout in de gemeente welke tegenwoordig bekend staat als Laarbeek. Zijn ouders woonden hier tijdelijk totdat zij met Guus naar het naastgelegen dorpje Lieshout verhuisden. In dit dorpje groeide Guus Meeuwis op.

Na de basisschool ging Guus naar Eindhoven om hier deel te nemen aan de school Lorentz Casimir Lyceum. Ook in Meerssen heeft hij op school gezeten, op het Stella Maris College voordat hij rechten ging studeren aan de universiteit van Tilburg.

Nadat hij een romantisch weekend weg was geweest naar Brugge met zijn vriendin Valérie schreef hij het nummer 'Het Is Een Nacht'. Meeuwis en zijn begeleidende band van studenten vrienden wonnen in 1994 hiermee het AHC-songfestival op het ALSV Quintus in Leiden. Zij vertegenwoordigden het Tilburgs Studentencorps Sint Olof. 

Nadat talentscout Willem van Schijndel het nummer van de groep had gehoord bood hij hen een platencontract aan. Zo werd de groep Guus Meeuwis & Vagant geboren. Vernoemd naar het favoriete café van Meeuwis en zijn vrienden. De groep bestond naast Guus Meeuwis uit Marc Meeuwis (de broer van Guus), Hugo van Bilsen. Jan-Willem Rozenboom, Dirk Oerlemans en Robin van Beek. 

In 2001 stopte de groep Guus Meeuwis & Vagant ermee en begon Guus zich te richten op een solocarrière.  

De doorbraak van Guus Meeuwis

In de zomer van 1995 bracht Guus het nummer 'Het Is Een Nacht' uit welke direct als een succes werd ontvangen door het grote publiek. De single werd gelanceerd als alarmschijf bij RADIO 538 en vond zijn weg binnen een paar weken naar de nummer één positie van de Nederlandse Top 40. Het nummer bleef zeven weken staan op nummer één. In de Mega Top 50 stond het nummer maar liefst 36 weken genoteerd, waarvan acht weken op de nummer één plaats. Van de single werden uiteindelijk meer dan een kwart miljoen platen verkocht. 

In 1996 kwam Meeuwis met een vervolgnummer genaamd 'Per Spoor' welke ook een enorm succes werd. Het nummer belandde op de eerste plaats binnen verschillende Nederlandse hitlijsten, waarvan vijf weken op de eerste binnen de Mega Top 50. Het was dan ook één van de bestverkochte singles van 1996.

Debuutalbum en vervolg carrière van Guus Meeuwis

Het debuutalbum genaamd ´Verbazing´ verscheen in april 1996. Het album kwam op de nummer één binnen in de Album Top 100 en werd direct een gouden plaat. Het album veroverde een ruim 70 weken een plek binnen de album hitlijsten en was daarmee een enorm succes. Uiteindelijk behaalde het debuutalbum van Guus Meeuwis een dubbel platina status. Destijds waren er al meer dan 200.000 exemplaren van het album verkocht waardoor hij deze status mocht ontvangen.

In 1997 komt het tweede album van Guus Meeuwis & Vagant uit genaamd 'Schilderij'. Ook dit album ontving direct bij het uitbrengen ervan een gouden plaat status. Bekende namen uit de Nederlandse muziekscene werken mee aan dit album zoals Bart Peeters, Leo Driessen en Han Kooreneef. Singles als 'Ik wil met je lachen', 'Ik tel tot 3' en 't dondert en t bliksemt' zijn nummers die op dit album staan.

Twee maanden voordat het album uitkomt scoort Antonie Kamerling een nummer één hit met het nummer 'Toen ik je zag' welke speciaal voor de film All Stars wordt geschreven door Guus Meeuwis in samenwerking met Jan-willem Rozenboom. 't dondert en t bliksemt' is het 14de nummer van het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof waar Guus Meeuwis & Vagant tot nu toe lid van zijn en werd een enorm populair feestnummer. Het tweede album 'Schilderij' wordt bekroond met een platina status (minstens 100.000 exemplaren verkocht destijds).  

Breuk met Vagant

In 2001 komt Guus Meeuwis & Vagant met een derde album genaamd '1 Voor Allen'. Dit wordt het laatste album die Guus Meeuwis met Vagant maakt. Het album loopt wat vertraging op doordat Guus een cyste op zijn stembanden ontdekt en hierdoor een half jaar rustig aan moet doen met zingen. In maart 2001 is het dan zover, het derde album komt uit. De eerste single van het album genaamd 'Ze houdt gewoon van mij' komt al uit in 1999 maar blijft helaas hangen in de tipparade. Meeuwis en Vagant ontvangen wel de Gulden Vedel van de Vereniging van Dansleraren omdat het nummer een enorme hit was binnen de dansscholen in Nederland. 

Eind 2001 komt er een eind aan de samenwerking van Guus Meeuwis en zijn band Vagant en gaat Meeuwis solo verder, gewapend met een nieuw management en bovendien gaat hij verder met een nieuwe platenmaatschappij. 

Solo carrière van Guus Meeuwis

Vanaf 2002 richt Guus Meeuwis zich op zijn solo carrière zonder zijn band Vagant. Zijn solo-debuutalbum genaamd 'Guus Meeuwis' verschijnt in 2002 en was een populair en veel beluisterd album. In zijn nieuwe band zijn zowel oude leden van Vagant zoals zijn broer Marc Meeuwis en songwriter en pianist Jan-Willem Rozenboom te vinden, maar ook nieuwe gezichten zoals Daniël Lohues, Martijn Bosman, Paskal Jakobsen en Tren van Enckevort wie meewerken aan het eerste solo album van Guus. 

Het meest bekende nummer op het album 'Guus Meeuwis' is zonder meer het nummer 'Brabant' en is over de tijd het onofficiële volkslied van Brabant geworden. De hoofdredacteur van BN/ DeStem doet nog een poging om het nummer van Guus Meeuwis voor te dragen om het officiële volkslied van de provincie Brabant te laten worden. Ruim 30.000 mensen tekenden een petitie voor deze poging en er is veel steun vanuit de Brabantse Media. Helaas levert de poging en alle moeite niets op en blijft het nummer het  niet officiële nummer van Brabant wat heel veel mensen erg jammer vinden. 

In 2004 komt Guus met een nieuwe single genaamd 'Hé Zon'. Meeuwis is ambassadeur van de Bart de Graaff Foundation en schrijft speciaal voor deze stichting dit nummer. In Nederland toerde hij datzelfde jaar met zijn eerste theatershow genaamd 'Guus Meeuwis In Concert' onder regie van cabaretier Bavo Galama. De theatershow wordt later op dvd uitgebracht.

Greatest Hits album

In 2005 komt Guus Meeuwis' eerste Greatest Hits album uit genaamd '10 jaar levensecht'. Op het album staan zijn grootste hits, aangevuld met zijn persoonlijke favorieten en twee nieuwe nummers. De cover die Guus Meeuwis zingt 'Geef Mij Je Angst' van André Hazes staat ook op het album. Dit nummer nam hij op voor het zilveren jubileumconcert van Hazes. Dit op verzoek van Edwin Evers. Weduwe van André Hazes, Rachel, vroeg na het overlijden van haar man of Guus Meeuwis het nummer ten gehore wilde brengen tijdens het afscheid van de zo geliefde volkszanger in het Amsterdam ArenA. Vrijwel direct nadat de afscheidsplechtigheid voorbij was schoot het nummer naar de nummer één positie van de Singles Top 100 en de Top 40 van Nederlandse bodem. Het Greatest Hits album '10 jaar levensecht' wordt eveneens erg populair en bekroond met een dubbel platina status. 

In 2004 was Guus Meeuwis alweer 10 jaar werkzaam en succesvol binnen de Nederlandse muziekscene en dat werd groots gevierd met drie concerten welke plaats vonden in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Alle drie de concerten waren een dag na de voorverkoop al uitverkocht. Een maand na de gegeven concerten begint Guus Meeuwis aan zijn tweede theatertour genaamd 'Levensecht'. 

Vervolg albums

In oktober 2005 verschijnt het tweede solo album van Guus getiteld 'Wijzer'. Het resultaat van de samenwerking tussen Meeuwis, Rozenboom en Roy is op dit album voor het eerst duidelijk te horen. Op alle vervolg albums zal deze sterke samenwerking dan ook te horen zijn. De eerste single die van het album wordt uitgebracht heet 'De Weg' en is een vertaling van het nummer van de Duitse zanger en acteur Herbert Grönemeyer. Het nummer haalt de top 10 binnen de Nederlandse hitlijsten. 

Het tweede solo album van Guus Meeuwis behaalt de platina status. De platina status van dit album krijgt Guus tegelijk uitgereikt met het nieuws dat zijn dvd 'In Concert' een gouden 'plaat' werd en zijn Greatest Hits album '10 jaar levensecht' ook de platina status. 

In februari 2006 krijgt Guus een Gouden Harp uitgereikt tijdens het Harpen Gala in Bussum. In maart van hetzelfde jaar wint Guus met zijn single 'Geef Mij Je Angst' een Edison Award. 

In het Philips stadion van de Eindhovense voetbalclub PSV (welke Guus als echt zijn club ziet) geeft Guus Meeuwis in 2006 drie concerten onder de naam 'Groots met een zachte G'. Ook deze concerten zijn binnen no-time uitverkocht na de start van de verkoop van de tickets. Tijdens de concerten zingt hij een nieuwe single, speciaal voor het WK in Duitsland geschreven genaamd 'Ik wil dat ons land juicht'. Een dag nadat de concerten van Guus zijn afgelopen, zendt SBS6 de gehele reeks aan concerten uit. Dit zal vervolgens een jaarlijks terugkerende traditie worden.

Stemproblemen en de werkzaamheden weer oppakken

Vier maanden na de 'Groots met een zachte G' concerten maakt het management van Guus bekend dat er een poliep op één van de stembanden van de zanger is ontdekt. Omdat hij rust moet houden in deze periode worden alle concerten, evenementen en alle andere activiteiten afgelast om te kunnen herstellen. Dit levert helaas ook vertraging op bij de voorbereidingen voor de opnames van het nieuwe album van Guus. 

In het begin van 2007 wordt Guus een vast panellid voor diverse tv programma's zoals Stenders Late Vermaak en de muziekquiz van Rob Stenders bij het televisienetwerk Talpa. 

In april 2007 komt er een nieuwe single genaamd 'Tranen gelachen' uit welke afkomstig is van zijn nieuwe album 'Hemel Nr. 7'. Het album komt niet veel later uit. De single 'Tranen gelachen' komt op nummer één binnen in de Singles Top 100 en bereikt ook de nummer één positie binnen de Nederlandse Top 40. Eind augustus van hetzelfde jaar komt het tweede nummer van het nieuwe album uit genaamd 'Proosten'. Welke ook een nummer één hit wordt. Ondertussen weet zijn nieuwe album zich ook een weg te vinden naar de nummer één positie van de Album Top 100. 

Meeuwis is druk met de voorbereidingen van zijn inmiddels alweer derde theatertournee welke begin 2008 van start gaat. In juni van hetzelfde jaar staat hij voor het derde jaar op een rij in het Philips Stadion van voetbalclub PSV met zijn concerten van 'Groots met een zachte G'. Deze keer zal er vanwege de grote interesse vier avonden aan concerten plaatsvinden in plaats van de gewoonlijke drie avonden. Ook deze concertreeks zal worden opgenomen en uitgebracht worden op dvd. In mei 2008 zal hij een gastartiest zijn bij het Samen met Dré concert in de Amsterdam ArenA.

Eind oktober tot begin december van 2008 begint Guus aan iets nieuws, een club tournee. Dit zal de eerst keer worden dat hij tourt langs de verschillende poppodia in Nederland. Hij vraagt JW Roy mee om zijn support act te zijn. Alle shows zijn uitverkocht en daarmee zal Guus Meeuwis de eerste Nederlandse artiest worden die binnen een tijdsbestek van twee weken zowel in de Melkweg en het Paradiso staat en ook nog eens op beide locaties voor volledig uitverkochte zalen staat.

Achtste studio album en jubileum van Guus Meeuwis

´NW8´ het achtste studio album van Guus Meeuwis komt uit in mei 2009 en wordt direct bij uitgave ook goud, net als vorige albums van Meeuwis. Op dit album zijn 15 nieuwe nummers te horen welke voor het overgrote deel worden geschreven in samenwerking met JW Roy en Jan-Willem Rozenboom. Dit wordt voor Meeuwis de eerste keer dat hij niet in Nederland opneemt. Het album wordt namelijk opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen. 

Exclusief bij dit album is een dvd van de live opnames van de studiotijd in Londen. De eerste single die uitkomt van het album 'Dat komt door jou' is een vertaling van 'A te', een nummer van de Italiaanse zanger Jovanotti. Het nummer komt in april uit, voor de uitgave van het nieuwe album en later datzelfde jaar volgen de singles 'Laat mij in die waan' en 'Ik ook van jou' welke alle grote hits worden. Van 'Laat mij in die waan' maakt Guus Meeuwis een Serious Request- versie waarvan de opbrengst naar Het Glazen Huis zal gaan.

Faillissement The Entertainment Group

Richting het einde van september 2009 gaat The Entertainment Group failliet wie niet alleen de belangen van Guus Meeuwis behartigd, maar ook van Ilse de Lange, Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis. Dit is voor Meeuwis het moment om zijn eigen bedrijf op te starten en noemt zijn onderneming Modestus Management. Hij vernoemd zijn bedrijf naar zichzelf, of eigenlijk één van zijn geboortenamen. 

In 2010 vervolgt Meeuwis zijn weg met zes concerten voor 'Groots met een zachte G'. Vijf concerten worden gegeven in Eindhoven en één in Heerenveen. Bij de reeks concerten betrekt hij een recordaantal bezoekers, maar liefst meer dan 200.000 mensen. Deze concertreeks wordt in de muziekwereld en daarbuiten dan ook gezien als de jubileum concertreeks van Guus Meeuwis. Dit omdat in 2010 Guus alweer 15 jaar in de Nederlandse muziekwereld te vinden (én enorm succesvol) is. 

Halverwege november 2010 verschijnt een tweede verzamelalbum van muzikale hoogtepunten van Guus Meeuwis. Op de cd worden geen nieuwe nummers ten gehore gebracht, alleen oude toppers en een aantal nummers van zijn laatste drie albums zijn te horen op het verzamelalbum 'Het beste van Guus Meeuwis'. 

Terug naar de kroeg

Na het uitbrengen van zijn verzamelalbum volgt snel het nieuws dat Meeuwis vanaf 2011 op de tv te zien zal zijn bij het tv-spelprogramma Ik Hou Van Holland. Hier zal hij de plaats innemen van cabaretier Peter Heerschop. Zijn aanwezigheid op tv wordt enorm positief ontvangen en in oktober 2011 wint hij de Televizier Talent Award bij het Gouden Televizier-RIng Gala. 

In het begin van 2011 neemt Guus Meeuwis een opvallende stap en gaat samen met zijn bandleden onder schuilnamen optreden in kroegen. Dit initiatief wordt geboren uit het verlangen om weer in de kroeg te spelen en zingen na alle optredens in stadions en grote, uitverkochte zalen. De optredens zijn een groot succes en Meeuwis en zijn band boeken er dan ook nog een aantal bij, ondanks het feit dat op een beruchte zaterdagavond uitlekt dat Guus Meeuwis ergens met zijn band aanwezig zou zijn.

Armen open

Het nieuwe studioalbum van Guus genaamd 'Armen open' komt uit in mei 2011. De eerste single van het album 'Dit lied' wordt uitgebracht in april van hetzelfde jaar. De titeltrack van het album lekt op een bepaald punt uit en door de vele positieve reacties besluiten ze het nummer 'Armen open' vrij snel na de eerste single uit te brengen en bereikt binnen de eerste week de eerste plaats van de Singles Top 100. De derde single die wordt uitgebracht van het album heet 'Als ze danst'. Dit nummer heeft Meeuwis speciaal voor zijn dochter Sarah geschreven. 

Tijdens de maak van het album heeft Meeuwis ook in samenwerking met Gers Pardoel een nummer geschreven en opgenomen die op Gers Pardoels debuutalbum te horen is. Het nummer heet '20:03 uur'. Samen krijgen zij het idee om het nummer 'Nergens zonder jou' opnieuw op te nemen en een couplet toe te voegen van Gers Pardoel. Dit nummer zal de vierde single worden die wordt uitgebracht en wordt voor Meeuwis een eerste megahit bij 3FM.

De magische grens van 1 miljoen bezoekers

Zoals ieder jaar staat Meeuwis ook in 2013 weer in het Philips Stadion voor zijn concertreeks 'Groots met een zachte G'. Dit keer is het echter een ander gevoel, want dit keer bereikt Guus Meeuwis de magische grens van maar liefst 1 miljoen bezoekers. 

Na de theatertour Armen Open begint Guus begin januari van 2013 met de opnames van zijn negende studioalbum genaamd 'Het kan hier zo mooi zijn'. De eerste single die wordt uitgebracht van het album draagt de gelijke naam van het album en wordt de enige nummer één hit van het album. 

Na de vele jaren 'Groots met een zachte G' concerten in het Philips Stadion komt de eerste internationale spin-off van de Groots concertreeks en wordt 'Groots Overzee' genoemd. Hierbij zal Guus Meeuwis zijn concerten op Curaçao gaan optreden. In 2014 komt een nummer van Guus uit die speciaal bedoeld is ter promotie van de Groots concerten reeks genaamd 'Zonder jou'. Ook Meeuwis & de Mol maken vrienden staat op het programma voor Meeuwis. Een programma op RTL4 in samenwerking met Johnny de Mol. 

Aan het einde van 2014 gaat Guus een album opnemen met klassiekers uit de Nederlandstalige muziekscene. Een grote en lang gekoesterde wens van Meeuwis. De bedoeling van dit album is een ode brengen aan de Nederlandstalige muzikanten en nummers waardoor Guus Meeuwis zelf Nederlandstalige muziek wilde maken. In samenwerking New Cool Collective Big Band zingt hij de meest uiteenlopende liedjes uit de Nederlandstalige muziekgeschiedenis en geeft hier een eigen draai aan. Hierop volgt het album 'Hollandse Meesters' die direct bij uitgave binnenkomt op de nummer één van de Album Top 100. Dit album wordt gezien als de aftrap van Guus Meeuwis' 20-jarige jubileum. 

Nog een wens in vervulling

Guus Meeuwis heeft nog een grote wens, een eigen restaurant. Hij neemt van de gelegenheid van zijn jubileum gebruik om in 2015 voor vijf dagen zijn eigen pop-up restaurant te open onder de naam 'Gustaaf'. Zijn geboortenaam. Meeuwis is een fervent hobbykok en staat dan ook zelf samen met 2-sterren chef kok Dick Middelweerd in de keuken. In 2009 heeft hij ook meegedaan aan TopChef VIP waar hij het uiteindelijk tot de finale schopt, maar deze helaas verliest.

Verdere muzikale carrière van Guus Meeuwis

In 2015 staat Meeuwis als eerste Nederlandstalige artiest in een volle, uitverkochte zaal in de Royal Albert Hall in Londen. Vanwege het tienjarige jubileum zendt RTL4 de concerten live uit waar ruim 1,2 miljoen mensen naar kijken. 

Het door Kenny B geschreven nummer 'Jij bent de liefde' voor Meeuwis wordt uitgebracht in mei 2015. Vervolgens trad Meeuwis dezelfde maand op bij de Toppers als gast artiest. In september van 2015 komt het nummer 'Dankjewel' uit welke de eerste single is van het nieuwe album 'Morgen'. De opvolg single heet 'Kus'. Beide nummers worden helaas geen hit. 

The Voice en verdere carrière

In Januari 2016 wordt bekend dat Guus Meeuwis Marco Borsato gaat vervangen als vocal coach bij The Voice of Holland. Hij was al eens eerder als coach gevraagd door het programma, maar op dat moment vond Guus zichzelf nog niet geschikt genoeg als coach. Meeuwis zal één seizoen te zien zijn bij The Voice en besluit voor seizoen acht niet terug te keren. 

In samenwerking met Frank Boeijen en Nielson maakt Guus Meeuwis nog de nummers 'Land van belofte' die op het gelijknamige album van Boeijen komt te staan en 'Zo' die op het album 'Weet je wat het is' van Nielson te horen zal zijn. 

Guus heeft van het internationale succes geproefd en in maart 2016 geeft Meeuwis een concert in de Olympia in Parijs genaamd 'Guus à Paris'. 

In mei 2017 wordt de single 'Wat zou Elvis doen' uitgebracht. Later in mei treed Meeuwis opnieuw op als gastartiest bij de Toppers in Concert in de Amsterdam ArenA. Niet veel later, in juni 2017 staat Meeuwis voor het eerst op PinkPop. 

Vanaf september 2017 gaat Guus opnieuw op tour met de Monkey Sandwich Band waarbij ze nieuwe singles uittesten op het grote publiek in de kroegen, wat inmiddels een bekend fenomeen is geworden. 

In oktober 2017 brengt Guus een nieuwe single uit genaamd 'Ik geloof in geluk'. Deze ballad is opgenomen in samenwerking als duo met Ilse de Lange. Het nieuwe album van de bekende Nederlandstalige zanger komt uit in mei 2018 en krijgt de naam 'Geluk'. Naast de singles 'Wat zou Elvis doen' en 'Ik geloof in geluk' komt ook nog de single 'Je moet het voelen' uit van dit album. 

Sinds maart 2021 begon Meeuwis onderdeel te worden van de gelegenheidsformatie The Streamers welke tijdens de corona pandemie online live concerten gaven. Nadat de meest strenge corona regels werden opgeheven besloot de formatie samen ook real life concerten te gaan geven.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.