Racoon

Racoon

Racoon is een Nederlandse, melodieuze Rockband die actief is sinds 1997. Het singer-songwriter repertoire van de band heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en daarnaast staat de band bekend om de prominente rol van de akoestische gitaar. De grootste en meest bekende hits van Racoon zijn 'Love You More' uit 2005, 'No Mercy' uit 2011, 'Oceaan' uit 2012 en 'Het Is Al Laat Toch' uit 2020. 

Biografie van de band

Twee bandleden van Racoon, zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige vormden voor het ontstaan van Racoon samen met anderen de Hard Rockband Vict'em. In 1996 besloten de twee te stoppen met de band en verder te zoeken naar andere muzikale mogelijkheden. Zanger Bart nam ook het schrijven van de nieuwe nummers op zijn schouders en de twee droegen bij aan drie nummers van de verzamel-cd 'Characters' van het Nationaal pop Instituut. 

In 1997 voegden twee andere bandleden zich bij het duo. Drummer Paul Bukkens en basgitarist Stefan de Kroon. Kort daarna bracht de band een demo uit genaamd 'It's an ice cream day' deze demo werd goed verkocht en zo maakte de wereld kennis met de band Racoon. Het succes kwam in 1999 toen de band op het festival Noorderslag speelde. Racoon kreeg als band diverse aanbiedingen van platenmaatschappijen en uiteindelijk tekenden ze een contract bij S.M.A.R.T. label een onderdeel van Sony Records.

 In januari 2000 kwam het debuutalbum uit van Racoon. 'Till Monkeys Fly' werd het album genoemd en werd geproduceerd door Michel Schoots van de Urban Dance Squad. Na een paar maanden behaalde ze een groot succes met het nummer 'Feel Like Flying' toen deze werd uitgeroepen tot 3FM Megahit. Vervolgens speelde de band op Lowlands en Parkpop. 

Ook de tweede single van het album genaamd 'Blue Days' werd een 3FM Megahit. Tijdens de zomer van 2001 dook Racoon met de bandleden de studio in om een nieuw album op te nemen. Het nieuwe album zou 'Here we go, stereo!' gaan heten en bevat 13 nummers. 

Voorafgaand aan de release van het nieuwe album kwam het nummer 'Eric's Bar' uit. Dit nummer was een ode aan het café La Strada in Goes welke gerund werd door een goede vriend van de bandleden. In 2002 was Racoon onderdeel van de Marlboro Flashback Tour, een muziektour waarin een bekende Nederlandse band nummers covert van andere bands en artiesten. Racoon koos ervoor om nummers te spelen van Faith No More. 

Doorbraak van Racoon

De echte doorbraak van Racoon kwam nadat Sony het contract met de band beëindigde en met een nieuwe platenmaatschappij tekende genaamd PIAS. Ze tekenden dit contract tijdens een uitzending bij 3FM. Tussen de twee contracten zat een kleine tussentijd waarin de bandleden rondtoeren met hun muziek. In april 2005 komt het derde album van Racoon uit genaamd 'Another Day'. Ook dit album werd geproduceerd door Michel Schoots. 

Het album stond ruim anderhalf jaar in de hitlijsten en was een enorm succes. Mede door dit nieuwe album verkreeg de band Racoon nog meer bekendheid in Nederland. Op dit album staat één van de grootste hits van de band 'Love You More'. In 2005 was de single de meest gedraaide single op 3FM en werd bekroond met de Schaal van Rigter muziekprijs. 

In deze tijd was Racoon een groot succes en de meest geboekte band voor festivals. Tijdens onder andere PinkPop was de band te zien op het hoofdpodium en ze sloten het jaar af met een zeer succesvolle theatertournee welke nagenoeg uitverkocht was. Zowel in 2006 als in 2007 was Racoon te zien bij de concertreeks van De Vrienden van Amstel LIVE! in het Ahoy in Rotterdam. 

Aan het einde van 2007 begon de band aan hun eerste tournee door de Verenigde Staten, waar de band ongeveer een maand in het voorprogramma mocht staan van The Lemonheads. 

Vervolg albums en muziek van Racoon

Het vierde album werd getiteld 'Before You Leave' en kwam uit in het voorjaar van 2008. Het album werd in februari al gepresenteerd in de trein richting Utrecht waar Racoon het album promoten met een klein optreden op het centraal station van Utrecht. 

Voorafgaand aan de release van het album kwam de single 'Lucky All My Life' uit. De single was al een week voor het uitbrengen 3Fm Megahit en werd een groot succes. De videoclip van het nummer kwam met een wereldprimeur, de band had namelijk voor het eerst een i-clip ofwel een interactieve videoclip opgenomen bij de single. In het eerste kwartaal van 2011 kwam de single 'No Mercy' uit, de eerste single van het nieuwe album van Racoon genaamd 'Liverpool Rain' welke in mei van hetzelfde jaar werd uitgebracht. 

Het album werd geproduceerd door de Belgische Wouter van Belle. De single werd een grote hit in de zomer van 2011 en kreeg de meeste airplay in juni en juli. Eind augustus kwam de tweede single uit van het album genaamd 'Took a Hit' welke ook direct bij het uitbrengen een 3FM Megahit werd. In november van 2011 kwam de derde single uit van het album genaamd 'Don't Give Up The Fight'. 

De opbrengst van deze single ging naar Stichting Jayden. In 2012 kwam de film 'Alles is familie' uit. Racoon schreef voor deze film hun allereerste Nederlandstalige liedje genaamd 'Oceaan'. Het nummer werd een grote hit en stond lange tijd genoteerd in de Nederlandse hitlijsten. Het themanummer van Serious Request schreef Racoon in 2013 en kreeg de titel 'Shoes of Lightning'. 

Het zesde studioalbum van Racoon werd uitgebracht in 2015 en werd 'All in Good Time' genoemd. In 2017 bracht Racoon nog een album uit genaamd 'Look ahead and see The Distance'.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.