Volumia!

Volumia!

Volumia! begon als een studentenband met een sterke connectie met de studentenvereniging Volupia. Onder leiding van Hans Paul Nieskens werd de band opgericht en langzaam maar zeker ontwikkelden ze zich tot een professionele popband met een vaste bezetting. Het feit dat ze als studentenband begonnen heeft ongetwijfeld bijgedragen aan hun grote populariteit bij jongeren in Nederland. Door de jaren heen zou Volumia! uitgroeien tot een van de meest geliefde en succesvolle bands van Nederland, met hits als "Hou Me Vast" en "Afscheid". Hun muziek is nog steeds populair en wordt nog regelmatig gedraaid op de radio.

Oprichting van de band Volumia! in 1992

Hieronder nemen we je mee naar het verhaal achter de oprichting van de Nederlandse popband Volumia! die in 1992 werd opgericht. We zullen stap voor stap doornemen hoe de band is ontstaan, waar de naam vandaan komt en hoe de band zich in de beginjaren heeft ontwikkeld tot een populaire groep met een vaste bezetting. Lees je mee?

Het idee en initiatief van Hans Paul Nieskens

De eerste stap in het oprichten van Volumia! werd gezet door artiestenmanager en gitarist Hans Paul Nieskens. Hij zag potentieel in een nieuwe Nederlandse popband en besloot om het initiatief te nemen om een groep op te richten.

Afleiding van de naam uit studentenvereniging Volupia

Bij het kiezen van een naam voor de nieuwe band, liet Hans zich inspireren door de studentenvereniging Volupia. Deze vereniging was een plek waar muziek en creativiteit samenkomen, en vormde zo de perfecte inspiratiebron voor de naam Volumia!

Beginjaren als studentenband

In de beginjaren van Volumia! was de band voornamelijk een studentenband. Ze speelden vooral op feesten en bijeenkomsten van studentenverenigingen en bouwden zo langzaam maar zeker aan hun naamsbekendheid en ervaring als band.

Vaste bezetting en groei in populariteit

In 1993 kwam er een grote verandering voor Volumia! toen de band een vaste bezetting kreeg. Met deze vaste groep muzikanten kon de band zich verder ontwikkelen en groeien in populariteit. Ze begonnen met het geven van meer optredens en het opnemen van hun eigen muziek, waardoor ze al snel een bekende naam werden binnen de Nederlandse popscene.

Bandleden

Xander de Buisonjé was de leadzanger van Volumia! en is een van de meest iconische figuren van de Nederlandse muziekscene. Hij werd vergezeld door een getalenteerde groep muzikanten, waaronder bassist Richard Ritterbeeks, gitarist Harold Mingels, toetsenist Michiel Jansen, drummer Hester Meeuwsen en saxofonist Marco Dirne.

Samen vormden ze een krachtige en energieke band die bekend stond om hun catchy popliedjes en hun geweldige liveoptredens. Naast de vaste bezetting werkten ze ook samen met andere muzikanten en producers om hun muziek te ontwikkelen en te verfijnen, waardoor ze een breed scala aan muzikale invloeden konden verkennen en hun eigen unieke geluid konden creëren. Albums en hits van Volumia!

Grote hits en internationale erkenning

In de jaren '90 brak Volumia! definitief door bij het grote publiek met hun hit single "Hou Me Vast". Het nummer stond wekenlang op nummer één in de Nederlandse hitlijsten en werd ook in België een grote hit. Niet lang daarna volgde "Afscheid", dat eveneens zeer populair werd. Hiermee kreeg de band niet alleen nationale, maar ook internationale erkenning.

 Succesvolle albums en uitverkochte concerten

Met het succes van hun singles kwamen ook de succesvolle albums. Zo bracht Volumia! in 1998 hun debuutalbum "Volumia!" uit, dat meteen een groot succes werd en bekroond werd met platina. Het album bevatte hits als "Hou Me Vast" en "Afscheid", maar ook andere catchy nummers die nog steeds geliefd zijn bij fans van de band. In de jaren daarna bracht de band nog twee succesvolle albums uit, "Wakker" en "Puur", die beide ook goed werden ontvangen door publiek en critici.

 Naast hun albums stonden ze bekend om hun geweldige live optredens, waarbij ze grote zalen en festivals uitverkochten en het publiek wisten te entertainen met hun energieke performance en hit nummers.

Album Volumia!

In 1998 bracht Volumia! hun debuutalbum "Volumia!" uit, dat meteen een groot succes werd en bekroond werd met platina. Het album bevatte niet alleen de hits "Hou Me Vast" en "Afscheid", maar ook andere nummers zoals "Het Is Over", "Niemand Weet" en "Blijf Bij Mij". De nummers op het album waren stuk voor stuk catchy en energiek, waardoor het album perfect was voor zowel feestjes als luistersessies. 

"Volumia!" betekende de definitieve doorbraak van de band en vestigde hun naam als een van de populairste en meest geliefde bands van Nederland.

Vervolgalbum Wakker 

Na het succes van "Volumia!" bracht de band in 2001 hun tweede album "Wakker" uit. Het album bevatte weer een aantal grote hits, waaronder "Blijf Bij Mij" en "Het Is Over", maar ook andere nummers zoals "Liefdesliedjes" en "Nog één keer". Met "Wakker" liet Volumia! een meer volwassen en gevarieerde kant van zichzelf horen, waarbij ze verschillende muziekstijlen combineerden en experimenteerden met nieuwe geluiden. Het album werd opnieuw een groot succes en bevestigde de positie van Volumia! als een van de meest toonaangevende bands van Nederland.

Album Puur 

Na het succes van "Wakker" bracht Volumia! in 2002 hun derde album "Puur" uit. Het album was opnieuw een mix van verschillende muziekstijlen, maar deze keer met meer nadruk op ballads en emotionele nummers. Het album bevatte hits als "Afscheid" (een akoestische versie) en "Hou Me Vast", maar ook nieuwe nummers zoals "Nog één keertje" en "Laat me nog even blijven". Met "Puur" toonde de band aan dat ze niet bang waren om te experimenteren en hun geluid verder te ontwikkelen. Het album werd opnieuw goed ontvangen en zorgde voor uitverkochte concerten door heel Nederland. 

Volumia! had definitief hun plek veroverd in de Nederlandse muziekscene en liet zien dat ze een blijvende impact hadden op de muziekwereld.

In 2002 bracht Volumia! hun laatste album uit genaamd "Het beste van Volumia!" , een compilatiealbum met al hun grootste hits en favoriete nummers van fans. Het album was een eerbetoon aan het succes van de band en bevatte ook twee nieuwe nummers, "Dansen Op De Vulkaan" en "Mooi". 

Hoewel dit het laatste album van Volumia! was, bleef hun muziek populair en geliefd bij fans over de hele wereld. De band had een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis en hun catchy nummers en geweldige optredens zouden nog lang worden herinnerd en gevierd. 

Na het uitbrengen van hun laatste album besloot de band in 2002 om te stoppen met touren en zich te focussen op andere projecten en persoonlijke levens.

Breuk van de band in 2002 en solocarrière van de bandleden

Xander de Buisonjé

Na het uiteenvallen van Volumia! begon Xander de Buisonjé als soloartiest en heeft hij vele singles en albums uitgebracht. Zijn debuutalbum, dat simpelweg 'Xander' heet, was een groot succes. Ook heeft hij samengewerkt met andere artiesten en is hij regelmatig te zien op televisie als presentator en jurylid in talentenjachten.

Harold Mingels

Harold Mingels richtte zich na Volumia! op de Crazy Pianos en De Coronas. Beide projecten zijn live-acts waarbij muzikanten op een interactieve en energieke manier optreden voor het publiek. Crazy Pianos is een pianobar concept en De Coronas is een interactieve coverband.

Tamara Hoekwater

Tamara Hoekwater heeft zich na Volumia! gericht op haar carrière als zangeres bij bigbands. Ze heeft internationaal succes geboekt, met name in Amerika, waar ze met verschillende jazz ensembles heeft opgetreden en een naam heeft gemaakt in de jazzwereld.

Hans Paul Nieskens

Hans Paul Nieskens is na Volumia! bij Sony aan de slag gegaan als A&R-manager en heeft zich daarnaast gericht op het schrijven en produceren van muziek. Hij heeft een aantal cd's uitgebracht met zijn band The Crox en werkte samen met diverse artiesten.

Richard Ritterbeeks

Richard Ritterbeeks verliet Volumia! en richtte zich op zijn muzikale carrière met The Crox. Daarnaast heeft hij gespeeld in andere bands, zoals Treble en Het Goede Doel. Ook heeft hij gewerkt als sessiemuzikant voor verschillende artiesten en heeft hij zijn eigen platenlabel opgericht.

 In 2019 bracht hij zijn eerste solo album uit genaamd "Alleen Maar Liefde", waarop hij zijn persoonlijke ervaringen verwerkte in de nummers. Het album werd goed ontvangen en Ritterbeeks kreeg veel lof voor zijn eerlijke en emotionele teksten.