De geschiedenis van de piano
De geschiedenis van de piano

De piano heeft een interessante geschiedenis. De voorloper van de piano was de klavecimbel. Deze werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd in Italië. Dit instrument was bedoeld als oefenmateriaal voor het pijporgel. Maar al snel werd het klavecimbel ook in de rest van Europa gebruikt. De klavecimbel was voorzien van grote zwarte toetsen en kleine witte, precies omgekeerd van wat we nu op de piano zien.

De moderne piano, zoals wij die nu kennen, komt van de pianoforte. Dit was het instrument waarop bijvoorbeeld Mozart zijn stukken componeerde. De pianoforte wordt nu gezien als authentiek instrument uit de barok- en klassieke periode.

fortepiano

De eerste piano

De allereerste piano werd tussen 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori. Dit instrument werd de pianoforte of fortepiano genoemd. Deze naam betekent in het Italiaans letterlijk zacht (en) sterk. Silbermann was een van de eerste Duitse pianobouwers.

De overgang van klavecimbel naar de pianoforte was een enorme stap, en een geweldige vooruitgang. Er waren een aantal grote verschillen in het mechaniek. En dit nieuw ontwikkelde instrument had een totaal andere klank dan men voorheen gewend was.
In het begin waren de hamertjes met hard leer omspannen. Pas later werd het leer vervangen door samengeperst vilt. Dit had een enorme invloed op de klank, die nu veel ronder en zangeriger werd.

geschiedenis piano klavecimbel

Het ontstaan van de moderne piano

Door de jaren heen zijn er verschillende uitvindingen gedaan die de piano steeds beter maakte. Zoals de pedalen die in 1783 werden uitgevonden. Sinds die tijd heeft elke piano twee of drie pedalen.
In 1822 werd het repetitiemechaniek uitgevonden, dit zorgde ervoor dat dezelfde toets nu sneller achter elkaar gespeeld kon worden. Een Amerikaan bedacht het kruissnarige systeem. Het kruissnarige systeem maakte het mogelijk de bassnaren langer te maken door ze diagonaal over de snaren van de midden- en hogere tonen te spannen. Hierdoor hoefde de kast van een piano niet extra hoog te worden gemaakt en van een vleugel niet extra lang. Maar het belangrijkste is dat de bas hierdoor meer body kreeg, een rijkere en langere toon.

De pianoforte werd in de jaren daarna verder uitgewerkt, op vele punten werd het instrument verbeterd. Zo werd er een frame van gietijzer aangebracht waardoor een grotere spanning op de snaren kon worden toegepast. Krachtige fortes (hoger geluidsniveau) en een stabielere stemming werden hierdoor mogelijk. Terloops werd de naam ‘pianoforte’ ingekort tot ‘piano’. Dit was het instrument dat wij vandaag de dag nog steeds kennen.

piano spelen

Zelf geschiedenis maken op de piano?

De piano is al eeuwen een van de populairste instrumenten. Het is dus niet gek dan veel mensen graag op dit prachtige instrument willen leren spelen. Wil jij dat ook? Volg dan onze online pianolessen. In deze lessen leer jij alles wat je weten moet om prachtig piano te leren spelen. Onze enthousiaste docenten brengen jou de fijne kneepjes bij zodat jij je technieken perfect onder de knie krijgt.

Groot voordeel van online pianolessen? Je kunt ze volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Je hebt altijd toegang tot je lessen. Dus je kunt oefenen wanneer je maar wilt.
De eerst 7 lessen zijn gratis, dus probeer gerust uit of online pianolessen iets voor jou zijn.