Welke soorten pianos zijn er allemaal?
Welke soorten piano's zijn er allemaal?

Welke soorten piano's zijn er allemaal?

Welke soorten piano's zijn er allemaal? Is dat een vraag die jij jezelf stelt als echte piano liefhebber? Dan hebben wij goed nieuws voor je! In dit blog gaan we niet alleen de verschillende soorten piano's samen met jou op een rijtje zetten, maar we vertellen ook wat je er zoal mee kunt. Zo kan jij ontdekken welke piano het meest geschikt is voor jou en jouw muziek doel. Als je pianoles volgt kun je je opgedane kennis en ervaring toepassen op in principe alle piano's. Ook dat bespreken we met jou in dit blog. Lees je mee?

Welke soorten piano's zijn er allemaal?

Om te beginnen zijn dat er best wel een aantal! Zo heb je natuurlijk de piano die valt onder de toetsinstrumenten. Wist je dat ook de orgel, het keyboard en de klavecimbel onder deze categorie vallen? Het grote voordeel van het volgen van pianolessen is dat je je geleerde vaardigheden kunt gebruiken op verschillende instrumenten. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust en denken dat ze met pianoles alleen een piano kunnen spelen. Dat is dus niet zo! Bovendien is alleen de piano er al in vele verschillende soorten en maten die je kan bespelen. Hieronder gaan we je alles vertellen over de soorten piano's die er allemaal zijn.

In vroegere tijden

Wanneer we gaan kijken naar de mechaniek van een piano, kan je dit instrument naast een toetsinstrument ook een snaarinstrument én een slaginstrument noemen. Waarom? Omdat je bij het aanslaan van een toets de mechaniek in beweging brengt die ervoor zorgt dat er een klein hamertje op een snaar slaat waar vervolgens het geluid van de toets wordt geproduceerd. Wanneer de eerste piano precies is gemaakt is niet helemaal zeker, maar we weten wel dat het ergens tussen 1698 en 1709 was. Wie de piano heeft uitgevonden weten we wel precies! Dat was Bartolomeo Cristofori in Florence, Italië. Toen de tijd heette de piano, pianoforte of hammerklavier. Zoals je misschien wel weet is de piano de opvolger van de klavecimbel en dan ook een veruit verbeterde versie. De piano kwam met ontelbare nieuwe klanken en mogelijkheden die de klavecimbel niet had. De eerste professionele pianobouwer was Silbermann uit Duitsland.

Verschillende soorten en maten piano's

Nadat de piano werd uitgevonden, aan het einde van de 17de eeuw en het begin van de 18de eeuw, zijn er door de jaren heen steeds meer verschillende varianten van de originele piano gebouwd. Ieder met zijn eigen doel en unieke expressie. Hieronder lichten we de meest bekende piano soorten toe. We gaan van het kleinste formaat naar de grootste.

Elektrische piano's

De hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van technologie hebben ervoor gezorgd dat we ook een ruime keuze hebben aan elektrische piano's, zoals de Wurlitzer, Clavinet en Rhodes. Deze namen komen je misschien niet zo heel erg bekend voor. De meest bekende elektrische piano's zijn natuurlijk de synthesizer en het keyboard.

Buffetpiano

De buffetpiano wordt ook wel de huiskamerpiano of pianino genoemd. Deze piano is wat compacter van formaat dan bijvoorbeeld een vleugelpiano en kan gemakkelijk in een hoek of tegen een muur in de woonkamer worden geplaatst. Het meest unieke kenmerk van de buffetpiano zijn de verticale snaren in de hoge kast boven de toetsen. Doordat de snaren omhoog zijn geplaatst is de huiskamerpiano van smal formaat waardoor die weinig ruimte inneemt. Dit is een groot voordeel voor veel mensen die in niet al te grote huizen wonen of in een appartement. De meeste buffetpiano's bevatten 3 pedalen en zijn vaak voorzien van kleine wieltjes waardoor je de piano een stuk gemakkelijk kunt verplaatsen.

De klavecimbel

Zoals we inmiddels weten is de klavecimbel de voorganger van de piano. Maar doordat de klavecimbel zijn geheel eigen, unieke geluid produceert is dit geweldige, nostalgische instrument nog erg geliefd bij een groot publiek. Doordat de klavecimbel is opgebouwd met een andere klankkast is deze een stuk compacter dan een vleugelpiano.

Vleugelpiano

Als we kijken naar de meer gevorderde pianisten, is de vleugelpiano toch wel de favoriet. Niet alleen is de vleugelpiano een prachtige piano om te zien, maar ook geweldig om op te spelen dankzij zijn geweldig in elkaar gestoken mechaniek. Het belangrijkste kenmerk van de vleugelpiano zijn de horizontale snaren. Ook het elegante uiterlijk van de vleugelpiano is natuurlijk een uniek kenmerk. Doordat de vleugel horizontale snaren heeft is hij uiteraard niet erg hoog, maar een vleugelpiano is wel erg breed gebouwd. Hierdoor is de vleugelpiano helaas niet voor iedereen geschikt omdat hij veel ruimte in beslag neemt. Deze piano heeft ook meestal drie pedalen en wordt ook veel voor concerten en uitvoeringen gebruikt. De meeste vleugelpiano´s zijn wat duurder dan de andere piano soorten in het rijtje, maar heeft dan ook wel de meest rijke en mooie klank.

Welke piano is het meest geschikt voor mij?

Welke piano het meest voor jou geschikt is, is niet alleen een kwestie van een persoonlijke keuze, maar ook van budget en de beschikbare ruimte die je hebt. Ook ligt het er een beetje aan hoe ervaren je bent als pianist. Heb je er al jarenlang pianolessen op zitten en ben je ondertussen een echte pianist in hard en nieren, dan is de vleugelpiano toch wel echt een geweldige piano om op te kunnen spelen. Wist je dat er ook verschillende soorten en maten vleugelpiano's zijn? Natuurlijk heb je wel wat meer ruimte nodig dan dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een huiskamerpiano of een keyboard, maar als je genoeg ruimte hebt voor een wat kleiner formaat vleugelpiano zou ik je dat zeker aanraden. Een vleugelpiano is niet alleen ontzettend mooi, maar geeft ook een prachtige uitstraling aan de ruimte waar je hem neerzet! Het kan ook zijn dat jij graag blues of soul speelt of in een band speelt met dit genre. Dan is een mooie buffetpiano (huiskamerpiano) een erg mooie keuze. Deze heb je natuurlijk ook in diverse uitvoeringen en je kan je keuze geheel afstemmen op jouw persoonlijke smaak. Ben je meer van het elektronisch maken van muziek? Maak je bijvoorbeeld ook instrumentals en samples op je piano? Dan is een elektronische piano zoals het keyboard of synthesizer een goede keuze. Dan hebben we natuurlijk ook nog de klavecimbel. Dit prachtige instrument moeten we natuurlijk niet vergeten! Ben jij meer oldschool en hou je van de unieke klanken van de klavecimbel? Dan is uiteraard deze piano de beste keuze voor jou. Van welke piano je ook denkt dat het de beste match is met jou, ik zou je zeker aanraden eens bij een pianowinkel te gaan kijken! Hier kan je alle soorten piano's uitproberen. Denk hierbij ook aan muziekwinkels die oudere piano's verkopen, dat is ook zeker de moeite waard om eens te bekijken. Vooral als je van meer verouderde piano's houdt.