Hoe houd je je piano in goede conditie? 5 tips!
Hoe houd je je piano in goede conditie? 5 tips!

Hoe houd je je piano in goede conditie? 5 tips!

Een piano is een prachtig instrument en je kunt er dan ook al je creativiteit op los laten. Zo kan je ieder moment wanneer je wilt even lekker gaan pingelen, oefenen met nieuwe stukken of jezelf begeleiden op de piano als je graag zingt. Maar hoe onderhoud je je piano het beste zodat je hem in goede conditie kunt houden en zo lang mogelijk van je piano kunt blijven genieten? In dit blog geven we je 5 tips om je piano goed te onderhouden. Lees je mee?

Hoe houd je je piano in goede conditie?

Een piano is een prachtig kunstwerk van een instrument, waar je vele jaren plezier van kunt hebben. Mits je hem goed onderhoud natuurlijk! Doordat een piano van hout is gemaakt zal deze reageren op temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid, dit omdat hout een natuurproduct is welke onderhevig is aan invloeden van buitenaf. Hierdoor zullen de afstellingen van je piano na verloop van tijd gaan verlopen en kan je piano vals gaan klinken. Bovendien zal door het spelen op de piano ervoor zorgen dat verschillende onderdelen over de tijd heen zullen verslijten. Door je piano in goede conditie te houden zal je veel langer plezier kunnen hebben van je piano en zorg je er bovendien voor dat de piano niet vals zal gaan klinken. Hoe houd je je piano dan in goede conditie? Hieronder geven we je 5 tips die je daarbij zullen helpen!

De eerste tip. Stemmen van je piano

Door je piano regelmatig te laten stemmen zal je ervoor zorgen dat je piano niet vals zal gaan klinken en is bovendien een onmisbaar onderdeel om je piano in topconditie te houden! De luchtvochtigheid in huis heeft de meeste invloed op je piano, ook als je regelmatig speelt kan de stemming na verloop van tijd verlopen. Door je piano regelmatig te (laten) stemmen voorkom je valse tonen en kan jij met plezier blijven spelen. Hoe vaak moet je dan je piano (laten) stemmen? In een ideale situatie laat je je piano tweemaal in een jaar stemmen, dit is voldoende om de piano mooi in balans te houden kwa geluid. Bovendien zorgt regelmatig stemmen ervoor dat de piano ook minder snel zal verlopen.

De tweede tip. Technische controle

Veel onderdelen van je piano zijn gevoelig voor slijtage. Om dure reparaties en misschien zelfs revisies te voorkomen is het belangrijk om op tijd kleine reparaties uit te voeren om zo grote schade voor te zijn. Hoe weet je of je piano reparaties nodig heeft? Misschien heb je het gemerkt toen je piano aan het spelen was, maar het kan ook dat tijdens het stemmen iets naar boven komt wat reparatie nodig heeft. Daarom is het ook zo belangrijk om regelmatig te stemmen! Wanneer je piano bijvoorbeeld zwaar speelt is er misschien op dit moment nog geen reparatie nodig, maar houd het wel in de gaten en laat  het mechaniek en klavier vakkundig schoon- en frictievrij maken door een deskundige.

Tip nummer drie. Temperatuur en luchtvochtigheid

Houd de temperatuur en luchtvochtigheid goed in de gaten, want deze twee factoren hebben veel invloed op de conditie van je piano. Door de temperatuur en luchtvochtigheid zo stabiel mogelijk te houden creëer je een goede stabiele omgeving voor je instrument! Het hout van de piano zal door vocht, warmte en kou uitzetten en weer krimpen. Door de verschillen in deze factoren zo klein mogelijk te houden zorg je ervoor dat het uitzetten en krimpen tot een minimum beperkt zal worden, wat natuurlijk goed is voor de conditie van je piano.

Tip vier. Schoonhouden van de piano

Tijdens het schoonmaken van je piano moet je onthouden dat dit altijd delicaat moet gebeuren, een piano is namelijk een gevoelig instrument. Tijdens het schoonmaken kan je dan ook zeker geen gebruik maken van agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan namelijk de lak aantasten waardoor je nog verder van huis bent! Door een mild schoonmaakmiddel als groene zeep te gebruiken en een zachte doek kan je je piano met polyesterlak heel goed schoonhouden. Er zijn ook gepolitoerde piano’s welke weer slecht tegen vocht kunnen. Vraag daarom altijd eerst even na welk schoonmaakmiddel voor jouw piano geschikt is en van welk materiaal jouw piano gemaakt is. Je kan dit navragen bij de winkel of persoon waar je de piano gekocht hebt. Onthoud ook altijd dat wanneer je je piano met een vochtige doek en een milde zeep schoonmaakt, dat je de doek niet te nat maakt. Er mag absoluut geen water tussen de toetsen komen!

De vijfde tip. De binnenkant van de piano schoonhouden

De binnenkant van de piano schoonmaken is een zeer secuur klusje. Je mag namelijk niet te veel met je vingers aanraken, daarom moet het schoonhouden van de binnenkant van de piano voorzichtig gebeuren. Wanneer je teveel met je vingers aanraakt kan dit huidresten achterlaten waardoor corrosie kan ontstaat, wat funest is voor je piano! Vooral op bassnaren heeft dit een heel naar effect. Wat je wel kunt doen is een plumeau gebruiken om het stof uit de piano te verwijderen. Zie je een grijze aanslag in de piano? Dit wordt vaak veroorzaakt door luchtvervuiling. Ga hier dan niet aan zitten of proberen schoon te krijgen. Je kunt hiervoor het beste een specialist laten komen die weet hoe die hiermee om moet gaan. Een specialist kan dit probleem verhelpen en de piano aan de binnenkant weer mooi aanslagvrij maken.

Plaatsing van de piano

Naast de bovenstaande tips willen we je nog een paar extra tips meegeven; om je piano in optimale conditie te houden is het ook van belang waar je je piano plaatst. Omdat het hout van de piano onderhevig is aan temperatuurverschillen en vocht is het onverstandig je piano direct tegen de verwarming aan te plaatsen of onder een raam waar de volle zon doorheen kan schijnen. Als jij een wat kleiner huis hebt heb je soms misschien niet helemaal de keuze en je wilt natuurlijk dat je piano mooi opgaat in je interieur. Dat snappen wij heel goed. Misschien dat je hier en daar iets kunt verschuiven in huis waardoor je piano toch op een mooi plekje kan komen te staan waar die niet in de volle zon staat en direct tegen de verwarming. Uiteindelijk zal je door een betere plaatsing in huis veel langer plezier hebben van je piano!

Messingonderdelen van de piano

Naast de buienkant, binnenkant en de onderdelen heeft de piano ook vaak onderdelen die van koper zijn gemaakt, ook wel messing genaamd. We hebben het hier over de onderdelen zoals de pedalen, wielen, slotplaat en scharnier van de piano. Deze onderdelen zijn allemaal gemaakt van messing en om deze goed te onderhouden kan je deze het beste schoonmaken en oppoetsen met koperpoets. Hierbij kan je gewoon de instructies op de verpakking volgen. Let er wel op dat je niet het hout of andere onderdelen van de piano raakt, dit kan namelijk voor hardnekkige, witte vlekken zorgen!