Waar zet jij je gitaar neer?
Waar zet jij je gitaar neer?

Als ik mijn gitaar niet speel, zet ik hem meestal in een gitaarstandaard naast mijn bureau of tegen de muur in mijn muziekkamer. Op die manier is hij gemakkelijk toegankelijk wanneer ik weer wil gaan spelen. En jij?

Het is natuurlijk fijn om je gitaar dicht bij je te hebben om hem weer snel te kunnen pakken, maar het is wel belangrijk dat je daarbij denkt aan de gezondheid van je instrument. Wat is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld en welke luchtvochtigheid is goed voor een gitaar. Dat en meer vertellen we je in dit blog.

Waar zet jij je gitaar neer?

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het opbergen van je gitaar. Ten eerste is de luchtvochtigheid belangrijk voor het behoud van je instrument. Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat het hout uitdroogt en scheurt, terwijl een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot zwelling en kromming van het hout.

Over het algemeen wordt een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% als ideaal beschouwd voor akoestische gitaren. Voor elektrische gitaren is dit minder kritisch, maar het is nog steeds goed om de luchtvochtigheid in de gaten te houden.

Om de luchtvochtigheid op peil te houden, kun je een hygrometer gebruiken om de vochtigheidsgraad in de ruimte te meten. Als de luchtvochtigheid te laag is, kun je een luchtbevochtiger gebruiken om het vochtgehalte te verhogen. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kun je een ontvochtiger of een luchtontvochtiger gebruiken om het teveel aan vocht te verminderen.

Naast de luchtvochtigheid is het ook belangrijk om je gitaar op een veilige plek op te bergen waar hij niet kan vallen of beschadigd kan raken. Een gitaarstandaard of een gitaarkoffer zijn goede opties om je instrument veilig op te bergen wanneer je hem niet speelt.

Zorg ervoor dat je gitaar op een plek staat met een goede luchtvochtigheid en dat hij veilig is opgeborgen wanneer je hem niet gebruikt. Op die manier kun je optimaal genieten van je instrument en zorg je ervoor dat het in goede conditie blijft.

Wat is naast luchtvochtigheid belangrijk om op te letten?

Wat is naast luchtvochtigheid belangrijk om op te letten bij het opbergen van je gitaar?

Naast de luchtvochtigheid zijn er nog een aantal andere belangrijke factoren om op te letten bij het opbergen van je gitaar. Ten eerste is het belangrijk om je gitaar weg te houden van direct zonlicht en extreme temperatuurwisselingen. Blootstelling aan hitte kan ervoor zorgen dat het hout krimpt en scheurt, terwijl blootstelling aan koude temperaturen kan leiden tot barsten.

Daarnaast is het belangrijk om je gitaar regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Dit omvat het afstoffen van de gitaar, het schoonmaken van de snaren en het controleren van de brug en de frets op eventuele slijtage of schade.

Verder is het aan te raden om je gitaar in een stevige gitaarkoffer te bewaren als je hem voor langere tijd niet gebruikt of als je op reis gaat. Een gitaarkoffer biedt extra bescherming tegen stoten, vallen en schommelingen in temperatuur en vochtigheid.

Tot slot is het belangrijk om je gitaar regelmatig te laten controleren en onderhouden door een professionele gitaarbouwer. Zij kunnen kleine problemen opsporen en verhelpen voordat ze ernstige schade veroorzaken.

Door rekening te houden met deze factoren en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je gitaar in optimale conditie blijft en lang meegaat.

Wat gebeurt er met je gitaar als je niet op de omgeving let?

Als je niet op de omgeving let, kan dit verschillende negatieve gevolgen hebben voor je gitaar. Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat het hout uitdroogt en krimpt, wat kan leiden tot scheuren of barsten. Een te hoge luchtvochtigheid daarentegen kan ervoor zorgen dat het hout uitzet, wat kan leiden tot vervorming van de gitaar en problemen met de afstelling.

Blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de lak van de gitaar vervaagt en dat het hout verkleurt. Extreme temperatuurwisselingen kunnen het hout doen uitzetten en krimpen, wat kan leiden tot scheuren en barsten. Ook kan het zorgen voor problemen met de lijmverbindingen en andere onderdelen van de gitaar.

Onderhoud van je gitaar

Het niet regelmatig schoonmaken en onderhouden van de gitaar kan ervoor zorgen dat stof zich ophoopt, wat de prestaties en de levensduur van de gitaar kan beïnvloeden. Het niet controleren van de brug en de frets kan leiden tot slijtage of schade die invloed heeft op de bespeelbaarheid van de gitaar.

Als je de gitaar niet veilig opbergt, kan hij vallen of beschadigd raken. Dit kan leiden tot deuken, krassen of zelfs breuken in het hout of andere onderdelen van de gitaar.

Kortom, als je niet op de omgeving let en je gitaar niet goed onderhoudt, kan dit leiden tot verschillende vormen van schade en slijtage die de prestaties en de levensduur van je instrument kunnen beïnvloeden.