Ontdek het verschil tussen alnico en keramische elementen voor de basgitaar
Ontdek het verschil tussen alnico en keramische elementen voor de basgitaar

Ontdek het verschil tussen alnico en keramische elementen voor de basgitaar

Ben je geïnteresseerd in elementen voor de basgitaar en wil je ontdekken wat het verschil is tussen alnico elementen en de keramische variant? In dit blog gaan we samen op ontdekkingsreis in de wereld van de gitaar elementen gaan we dieper in op de verschillen tussen de verschillende elementen die je als bassist kunt gebruiken. Wil je meer weten? Lees dan snel verder! 

Basgitaar elementen

Ieder element voor zowel de basgitaar als voor de elektrische gitaar maakt gebruik van een magneet. Dit zorgt ervoor dat tijdens het gebruik van het element de trillingen van de snaren worden opgepikt. Magneten hebben van zichzelf geen klankeigenschappen, toch heeft de magneet in de elementen invloed op de voortgebrachte klank en geluid van de bas of gitaar. Wanneer we kijken naar elementen voor de gitaar in het algemeen heb je de keuze uit twee soorten elementen, namelijk de alnico elementen en de keramische elementen, ook wel pick-ups genoemd. Daarnaast maken we ook nog onderscheid tussen de varianten alnico V en de alnico II elementen. 

Het verschil tussen alnico en keramische elementen

Zoals we je dus al verteld hebben zijn er twee soorten gitaar elementen te onderscheiden. Namelijk de alnico elementen en de keramische elementen. Alnico elementen bestaan uit een legering van kobalt, aluminium en nikkel terwijl de keramische variant bestaat uit ferriet, oftewel ijzeroxide. De keramische elementen, ook wel ceramic pick-ups genoemd, hebben een meer krachtig elektrodynamisch veld dan de alnico variant. Dit resulteert in een over het algemeen meer krachtig element die de nadruk legt op de trebles. Het verschil tussen de alnico en keramische elementen kan je overigens aan de buitenkant niet zien. Daarom doe je er altijd goed aan om even de specificaties te checken wanneer je een element aan wilt schaffen voor je basgitaar. 

De twee meest gebruikte soorten alnico elementen

De alnico elementen kunnen we onderscheiden in twee meest gebruikte soorten elementen. Naast deze twee elementen zijn er nog meer alnico varianten, maar die gaan we in dit blog niet bespreken omdat deze erg weinig gebruikt worden. We gaan het wel met je hebben over de twee populairste alnico elementen. Namelijk de alnico II elementen en de alnico V elementen. Wat het verschil is tussen deze twee varianten? Alnico II produceert een uniek, vintage geluid met een warme klank en een lichtelijke nadruk op de midden frequenties. Dit element of pick-up is hierom veelal geliefd bij Jazz muzikanten en gitaristen en gitaristen die houden van een mooie, schone en rustige toon. Het grootste verschil tussen de alnico II en alnico V elementen is dan ook dat de alnico V een veel meer krachtige en harde toon voortbrengt. 

Alnico II versus Alnico V pick-ups

Zoals we al zeiden is de alnico V een stuk meer krachtige pick-up oftewel element dan de alnico II. Hierdoor is de alnico V variant ook erg geliefd bij veel Rock en Metal gitaristen omdat deze alnico variant een stuk harder en krachtiger geluid voortbrengt. Wat meer past bij muziekgenres als Rock en Metal. Ook is de lichte mid-scoop vaak een reden voor Rock en Metal gitaristen om te kiezen voor de alnico V. De alnico V elementen zijn goede allrounders. Het grote voordeel aan het gebruik van de alnico V elementen is dat zij hun helderheid behouden wanneer er wordt gespeelt in een high-gain setting. Ook het prachtige, natuurlijk karakter van de basgitaar komt goed tot zijn recht in een clean setting wanneer er gebruik wordt gemaakt van een alnico V element. Ook zijn er tegenwoordig alnico 8 magneten te koop die de alnico V elementen een enorme boost geven. Deze alnico 8 magneten worden ook wel eens de alnico V steroïden genoemd. 

De keramische elementen

Dan hebben we naast de alnico elementen ook nog de keramische elementen. De magneten voor de keramische elementen zijn een stuk eenvoudiger om te maken en daarom ook een stuk goedkoper. Hierdoor worden de keramische elementen dan ook verreweg het meeste gebruikt in de wat goedkopere gitaren. Dit betekent uiteraard niet dat de keramische elementen door de goedkopere aard van mindere kwaliteit zijn. Want dat is zeker niet zo. De keramische elementen bieden een ander geluid, een ander effect en een andere vibe dan de alnico elementen. Keramische magneten zijn zoals we al weten een stuk krachtiger dan de alnico elementen. De keramische elementen behouden hun articulatie en helderheid tijdens het gebruik en het spelen waardoor deze pick-ups ook veel worden gebruikt onder de Metal gitaristen. Om een clean geluid te produceren zijn de keramische elementen wat minder geschikt. Dit komt door de natuurlijk compressie die de keramische elementen veroorzaken waardoor er ietwat van de organische klank van je gitaar verloren gaat. Als we kijken naar wat de keramische pick-ups voor geluid teweeg brengen en we gaan kijken naar het klankprofiel dan kan je vooral een boost in de bas en treble verwachten. Wil jij meer weten over hoe je de beste klank haalt uit jouw basgitaar en hoe je deze optimaal afstelt? Lees dan eens ons blog: Basgitaar afstellen. Tips voor beginners!

Basgitaar leren spelen 

Ben jij een al meer gevorderde bassist en denk je dat je geen baat hebt bij het volgen van basgitaarlessen? Ook voor de gevorderde bassist is het volgen van basgitaarles zeker geen slecht idee! Er valt altijd nog wel wat te leren als het gaat om de basgitaar als instrument of het bespelen ervan. Ben je al een echte doorgewinterde bassist dan is het volgen van lessen misschien niet echt meer een aanvulling, maar wanneer je al goed weet hoe je moet spelen, of misschien nog niet en ben je een beginnende bassist, dan is het zeker de moeite waard om les te gaan volgen voor het spelen van de basgitaar. Tijdens de lessen leer je niet alleen de basisbeginselen van het basgitaar spelen (Niet van toepassing natuurlijk voor de gevorderde bassist), maar ook hoe je het beste geluid uit jouw basgitaar haalt en hoe je je eigen sound ontwikkeld. Daarnaast oefen je natuurlijk met het in de vingers krijgen van de vele gitaarakkoorden en spelen op de automatische piloot zodat je optimaal kunt genieten van de muziek die je (samen met je bandleden) maakt. Ook het gebruik van de basgitaar elementen komt natuurlijk aan bod en het ontdekken van de gitaar elementen die het beste bij jou passen.