Opnemen in de studio. Alle tips voor de muzikant
Opnemen in de studio. Alle tips voor de muzikant

Opnemen in de studio. Alle tips voor de muzikant

Opnemen in de studio. Een grote stap voor de beginnende muzikant! Als je echt serieus aan de slag wilt, wil je natuurlijk goed voorbereid de studio in. Daar willen we je graag bij helpen. In dit blog lees je waardevolle tips om als muzikant succesvol te kunnen opnemen in de studio! Lees je mee?

Opnemen in de studio

Om succesvol op te kunnen nemen in de studio komen hierbij diverse fysieke en psychologische aspecten bij kijken. Deze twee aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en heb je nodig om tot een mooi eindresultaat te komen. Hier komt ook een goede bereiding bij kijken. Misschien denk je nu, dat is toch altijd zo? Het zal je verbazen dat een goede voorbereiding in de praktijk vaak een beetje wordt vergeten. Vergeet daarom nooit om jezelf en je eventuele instrumenten en apparatuur goed voor te bereiden voordat je de studio induikt. Een goede voorbereiding is namelijk echt het halve werk! Bovendien is het ook niet handig als je lekker wilt gaan beginnen, je steeds vastloopt of moet stoppen om tussendoor dingen te doen die je eigenlijk tijdens de voorbereiding had kunnen doen. Dit is niet alleen vervelend en frustrerend voor jezelf, maar ook voor de eventuele aanwezige mensen en muzikanten.

Wat is een goede voorbereiding? Tips voor de muzikant!

Hieronder een aantal tips die je helpen om goed voorbereid de studio in te gaan:

  • Ga je zingen, een instrument bespelen of misschien wel beide? Zorg er dan voor dat je de tekst en muziek door en door kent.
  • Check van te voren je instrumenten zodat deze goed afgestemd zijn en in topconditie zijn tijdens de opnames.
  • Denk eraan om voldoende extra accessoires en onderdelen mee te nemen zoals bijvoorbeeld batterijen, extra snaren en kabels.
  • Wanneer je (ook) gaat zingen, zorg er dan voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je daadwerkelijk gaat opnemen. Doe dit minstens een kwartiertje van te voren. Daarnaast is het een goede tip om het opwarmen van je stem mee te nemen in je dagelijkse routine. Als je iedere dag je dag begint met een warming-up van je stem, het liefst nog voordat je gaat praten, zal je merken dat het makkelijker is om over te schakelen naar een daadwerkelijke zang modus en dat het zingen gemakkelijker en soepeler zal gaan!
  • Bespreek met je eventuele mede muzikanten goed van te voren af wie wat zingt of speelt en wanneer om onduidelijkheden te voorkomen.
  • Let erop dat je altijd een beetje flexibel blijft. Het kan namelijk zo zijn dat wanneer je iets net wat anders doet, of één van je mede- muzikanten, dat de opname een stuk beter klinkt.
  • Zorg ervoor dat je voor dat je voordat je de studio induikt je lichaam in beweging brengt. Wanneer je zo uit je bed komt rollen of van de bank af komt is je lichaam een beetje stijf en zal je even de tijd nodig hebben om op gang te komen. Lekker even rekken en strekken of een rondje lopen zal helpen om je lichaam in studio-modus te krijgen. Daarnaast is je houding eigenlijk altijd belangrijk, maar vooral ook tijdens het zingen en muziek maken. Let daarom goed op je houding, iedere dag. Je hoeft nu echt niet kaarsrecht te gaan lopen hoor, dat is ook helemaal niet goed. Probeer je rug recht te houden en je kin parallel aan de grond. Doe je schouders naar achteren en laat ze vervolgens weer hangen om de juiste lichaamshouding te vinden. Maar zorg er vooral voor dat je ontspannen bent en je ook zo voelt in deze houding. Misschien zal het in het begin even wennen zijn om een comfortabele houding te vinden, maar geloof me het is zeker de moeite waard!

Naar je opnames luisteren en eventueel jezelf bekijken

Wanneer je zingt kan het best een grote en spannende stap zijn om in het bijzijn van anderen te zingen. Dit is een kwestie van wennen en het gewoon zoveel mogelijk doen. Na een tijdje zal je eraan gewend zijn. Ook jezelf terug luisteren en eventueel bekijken kan best wel even wennen zijn. Je stem klinkt namelijk anders naar buiten toe dan wanneer je naar jezelf luistert tijdens het zingen! Probeer eraan te wennen en je zult merken dat het steeds meer gewoon zal worden. Het is belangrijk om na de opnames goed naar jezelf te luisteren. Wil je ook zien hoe je zingt? Film jezelf dan ook of laat jezelf filmen zodat je achteraf ook jezelf kunt bekijken tijdens het zingen. Het blijft altijd iets kwetsbaars, zingen. Vooral als je zang kaal en on-afgemixt wordt terug geluisterd. Een zangstuk waarvan je dacht dat het geweldig was omdat het zo klonk in je hoofd, kan bijvoorbeeld ineens best wel tegenvallen. Of juist andersom! Daarom is het zo belangrijk om jezelf goed terug te luisteren en aanpassingen te doen waar jij dat nodig vindt totdat het naar je mening op z'n best klinkt en past. Ieder klein foutje kan tijdens het opnameproces worden uitvergroot. Benut daarom ook de kansen om je zang aan anderen te laten horen en dan het liefst aan mensen die zelf ook muzikant zijn of verstand van muziek en zang hebben. Je zult uiteindelijk veel aan hun commentaar en eventuele opmerkingen hebben. Zie dit ook als opbouwende kritiek en doe er ook iets mee! Voel je niet beledigd want uiteindelijk hebben deze mensen ook verstand van muziek en zang en zullen zij je alleen maar helpen een betere zanger of zangeres te worden en succesvol op te nemen in de studio! Ga je jezelf ook filmen om bijvoorbeeld je opnames op online kanalen te delen? Let dan goed op de positie van je camera en investeer in een goed statief om je camera of telefoon in te zetten. Het is echt niet flatterend als je je telefoon op de tafel vlak onder of voor je zet. Zorg er daarom voor dat je een mooie hoek vindt die je mooi op de film zet en denk daarnaast ook aan wat er op de achtergrond te zien is en hoe je er zelf uitziet wat betreft kleding en andere uiterlijke dingetjes. Waarschijnlijk wil je echt als jezelf overkomen op de camera dus let hier ook goed op.

Hoe ga je om met (opbouwende) kritiek?

Dit is denk ik wel één van de meest belangrijke aspecten van succesvol opnemen in de studio en een succesvol muzikant zijn! Kritiek of opbouwende kritiek is heel erg belangrijk om succesvol te worden in wat je doet en wilt bereiken. Hoe ga jij om met (opbouwende) kritiek? Net als dat het motiverend en belangrijk is om tot een goed eindresultaat te komen, kan kritiek ook demotiverend en misschien zelfs destructief werken. Kijk daarom goed naar wie de kritiek geeft en wat je ermee kunt. Is het zo dat één persoon je steeds veel kritiek geeft terwijl anderen juist dolenthousiast zijn over jouw performance? Kijk dan goed naar wie de personen zijn met de kennis van muziek en zang en filter de kritiek ook een beetje voor jezelf. Opbouwende kritiek is iets waar je iets mee kunt. Demotiverende kritiek waar je uiteindelijk niets mee kunt kan je beter aan je voorbij laten gaan. Maar wat als de demotiverende kritiek juist van iemand komt die zelf ook verstand heeft van muziek en zang en misschien zelf ook een muzikant is? Probeer dan te vragen wat volgens diegene beter zou kunnen en op welke punten. Hier kan je dan vervolgens nog wel iets mee doen als je wilt.

Drie soorten kritiek

Er zijn grofweg drie soorten kritiek te onderscheiden. Door deze te begrijpen zal je waarschijnlijk beter weten in welke categorie je bepaalde kritiek moet plaatsen en wat je ermee kunt. Daarnaast zal het je ook helpen de kritieken te filteren op belang. Hieronder de drie verschillende soorten kritiek uitgelegd:

Kritiek van mede- muzikanten

Wanneer je gaat opnemen in de studio kan er nog weleens een bepaalde prestatiedruk ontstaan. Wanneer hier mede- muzikanten bij betrokken zijn kan het verstandig zijn om van te voren goed met elkaar af te spreken om subtiel kritiek uit te spreken naar elkaar. Dit zal voorkomen dat er discussies ontstaan tijdens het opnemen en dat goed bedoeld commentaar in het verkeerde keelgat schiet. Hierbij is het belangrijk om af te spreken om opbouwende kritiek uit te spreken in plaats van puur commentaar. Als voorbeeld: "misschien kun je dit stukje zang net iets anders doen of misschien kun je dit couplet net iets aanpassen om het vloeiender te laten overlopen naar het refrein" klinkt een stuk beter dan "Dat was echt helemaal niks! Doe het beter maar opnieuw en deze keer goed". Je merkt denk ik nu al dat het eerste een stuk behulpzamer en vriendelijker klinkt dan het laatste. Let daarbij ook op lachen. Samen over een stukje opname lachen kan heel ontspannend en ijsbrekend werken, maar uitlachen is iet heel anders. Doe dit ook absoluut niet, want dit zal zeker weten het einde van jullie opnamesessies betekenen! Raak je toch geïrriteerd? Probeer dan even een momentje voor jezelf te pakken door bijvoorbeeld even naar buiten te stappen of even wat te drinken. Wanneer je met iemand of meerdere mensen een serieuze opnamesessie aan het doen bent en allemaal dezelfde, succesvolle opname voor ogen hebben kan je er vanuit gaan dat jullie eenzelfde doel willen bereiken. Hier zal kritiek en dan wel de opbouwende kritiek zeker bij horen en zal vooral bedoeld zijn om samen tot het mooiste muzikale resultaat te komen. Trek het je daarom niet te persoonlijk aan, het eindresultaat zal het zeker waard zijn!

Kritiek van anderen

Kritiek kan uit verschillende hoeken komen. Bijvoorbeeld van opnametechnici, oftewel de producer(s). Probeer aan te nemen dat ook zij weten waar ze het over hebben. Go with the flow is hierbij een goede instelling. Het kan namelijk zo zijn dat zij een andere zangmicrofoon voor jou kiezen terwijl jij een andere voor ogen had, maar het kan ook zijn dat ze willen dat je op één van hun aanwezige instrumenten speelt omdat ze van de jouwe niet echt een goed gevoel krijgen. Maak je geen zorgen en denk hierbij ook aan het eindresultaat. Zij zijn de professionals als het gaat om opname en probeer dan ook zeker met hen mee te gaan om zo tot een prachtige opname te kunnen komen samen. Mocht er achteraf toch iets zijn waarvan je denkt dat toch anders kan, kun je dat natuurlijk altijd bespreken. Het is tenslotte een samenwerking.

Kritiek op jezelf

En dan de kritiek op jezelf. Er is in principe niks mis met zelfkritiek, maar hou het wel binnen de perken. Als je teveel kritiek op jezelf hebt zal het kunnen dat je er onzeker van wordt en minder goed gaat presteren omdat je twijfelt aan jezelf. Het enige wat hier tegen helpt is een goede voorbereiding voor meer zelfvertrouwen, concentreren op je muziek en hoe enthousiast je erover bent om meer energie te verkrijgen en misschien wel het allerbelangrijkste: geloven in je eigen kunnen! Concentreer je ook vooral op het maken van goede muziek en een geweldige opname en niet op de eventuele fouten. Fouten maakt iedereen en gelukkig kan je hier altijd mee aan de slag en er iets aan doen.

Werken in je eigen studio of een studio van iemand anders

Wanneer je werkt vanuit je eigen studio heb je het voordeel dat je wanneer een opname even niet zo lekker gaat, je de volgende dag het opnieuw kunt proberen. Je zult versteld staan hoeveel verschil dit kan maken! Hierbij kan je bijvoorbeeld de richtlijn aanhouden als het drie keer niet lukt om tot een goede take te komen, deze even te laten zitten en eventueel de volgende dag weer met frisse moed te beginnen. Soms zit je er even gewoon niet helemaal in en kan het zijn dat het op een andere dag ineens helemaal goed gaat. Wanneer je een dag in een studio van iemand anders hebt geboekt is er meer druk om die dag goed te presteren. Je hebt hier waarschijnlijk wel wat geld voor neergelegd dus doorschuiven naar een volgende dag is er dan meestal niet bij. Maak met de producers en de mensen in de opnamestudio goede afspraken. Het is namelijk belangrijker om een paar nummers op te kunnen nemen die van echt goede kwaliteit zijn dan een hele hoop nummers van mindere kwaliteit. Zo zal de druk ook een stuk minder groot zijn.

Afmixen

Wanneer een opname helemaal naar je wens is en super klinkt dan is het tijd om je nummer(s) te gaan afmixen. Als je zelf met het afmixen aan de slag gaat, neem hier dan de tijd voor en las voldoende pauzes in om gefocust te kunnen blijven. Je oren raken namelijk snel vermoeid tijdens het mixen waardoor je verkeerde beslissingen kunt gaan nemen. Besteed daarom altijd genoeg tijd aan het afmixen en overhaast niet. Besteed je het afmixen liever uit? Bespreek dan van te voren goed wat je wensen zijn. Tussendoor een "ruwe" mix horen is hierbij erg belangrijk om uiteindelijk tot een goed eindresultaat te kunnen komen.