Muziek maken op professioneel niveau
Muziek maken op professioneel niveau

Ben je dol op muziek en alles wat ermee te maken heeft? Wil je muziek maken op professioneel niveau en het allerliefste een professionele muzikant worden? Misschien denk je dat het te lastig is om met muziek een mooi inkomen te verdienen, niets is minder waar! Natuurlijk moet je (net als ieder ander beroep) tijd en eventueel geld steken in opleidingen, cursussen en andere lessen, maar ondertussen kun je natuurlijk al een hele hoop in praktijk brengen. Doe dit dan ook en ga alvast aan de slag met het opbouwen van jouw inkomen als muzikant terwijl je leert! In dit blog gaan we diverse beroepen bespreken die je in de muziekindustrie kan beoefenen en waar ook jij je brood mee kan gaan verdienen. Lees je mee?

Muziek maken op professioneel niveau

Is het jouw grote droom om muziek te kunnen maken op professioneel niveau en hiermee je volledige maandinkomen te verdienen? Dan doe je er goed aan dat je dit blog bent gaan lezen! Je wilt als potentieel muzikant natuurlijk al je talenten benutten en niets liever dan iedere dag met muziek bezig zijn. Er zijn veel mogelijkheden in de muziekindustrie waarvan je misschien nog niet helemaal op de hoogte bent. Van zingen tot aan producen, van muzieknummers schrijven tot de productie van muziekvideo’s! Probeer na het lezen van dit blog en de mogelijkheden in de muziekwereld eens voor jezelf op papier te zetten wat je leuk lijkt. Wil je zingen of liever liedjes schrijven? Wil je muziek producen in de muziekstudio of toch liever op locatie een videoclip producen? Dit zijn enkele voorbeelden die dicht bij elkaar liggen, maar toch erg verschillend zijn als beroep.

Zingen. Solo of toch liever in een band?

Ben jij heel de dag aan het zingen en doe je niets liever? Dan kan jij je het beste hierop focussen! Zingen is een erg leuke bezigheid en wanneer je je eigen liedjes schrijft kan je in je muziek al je emoties kwijt. Heerlijk toch? In de zang zijn er natuurlijk ook meer mogelijkheden. Wil je liever solo zingen of zing je toch liever samen in een band? Misschien dat je het ook kunt combineren. Houd je bijvoorbeeld ook van piano- of gitaar spelen? Dan kun je jezelf eenvoudig begeleiden. Erg leuk! Dit kun je zowel solo als in een band doen. Vind je het minder leuk om steeds alleen “on the road” te zijn? Dan is spelen in een band waarschijnlijk meer iets voor jou. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat je altijd ook rekening moet houden met de meningen van je bandleden. Dat is ook goed om even bij stil te staan en goed over na te denken. Oke, dan nu de vraag hoe ga ik geld verdienen met zingen? Investeer tijd en geld om goede nummers te maken in samenwerking met een goede muziekproducer en/ of studio. Zorg ervoor dat je nummers uniek zijn en dat jij alle rechten hebt op de tekst, de beat/ instrumental en overige zaken, zo voorkom je gedoe als je je muzieknummer wilt uitbrengen. Niets is namelijk zo vervelend als wanneer je met volle enthousiasme je gloednieuwe nummer bekend maakt en blijkt dat je niet alle rechten hebt en processen aan je broek krijgt.. Dat wil je natuurlijk niet! Wanneer je er helemaal klaar voor bent kan je je nummers delen via social media, Spotify, iTunes en posten op verschillende muzieksites. Je kan ook een eigen website aanmaken en kanalen op bijvoorbeeld YouTube en andere promotionele websites om meer bekendheid te verkrijgen.

Muziek producen

Zit jij liever achter de knoppen in de muziekstudio en bedenk je het liefst verschillende beats en instrumentals? Dan is muziek producen meer iets voor jou! Naast de knoppen bedienen en beats en instrumentals maken, komt er nog veel meer kijken bij het beroep muziek producer. Zo ben je eigenlijk bij het gehele proces van muzieknummers opbouwen en maken betrokken. Jij zorgt ervoor dat alles vloeiend in elkaar overloopt, het geluid goed is en het nummer fantastisch klinkt! Om als professioneel producer aan de slag te gaan is het goed om allereerst eens binnen te gaan kijken bij een muziekstudio en hier de bezigheden van de muziekproducer van dichtbij te bekijken. Lijkt het je nog steeds erg leuk? Dan kun je overgaan tot een opleiding volgen die gericht is op muziek producen en alles daar omheen. Je kunt natuurlijk ook zelf in de praktijk aan de slag of cursussen en losse lessen volgen als je al het één en ander weet. Ben je klaar op je maandinkomen op te bouwen als producer? Dan kun je je skills tonen via bijvoorbeeld YouTube, door hier o.a. beats en instrumentals aan te bieden. Ook is een eigen plek als producer erg fijn om te hebben, of dit nu bij een bestaande muziekstudio is of dat je er zelf één gaat beginnen. Het is natuurlijk wel fijn als mensen op een professionele plek naar je te kunnen komen. Bovendien heb je dan ook alle tools die je nodig hebt voor het producen binnen handbereik.

Een instrument spelen

Naast zingen en producen kun je natuurlijk ook je brood verdienen als muzikant als je goed een instrument kunt bespelen. Misschien vind je het wel fantastisch om iemand te begeleiden in de studio of in een band. Dit is o.a. een mogelijkheid. Daarnaast kun je natuurlijk ook les gaan geven. Misschien is het wel je droom om een eigen muziekschool te openen, wat gaaf zou het zijn als je die droom waar kunt maken en je op deze manier je liefde voor muziek met anderen kunt delen! Natuurlijk zijn hier ook de benodigde voorbereidingen voor nodig, maar het is absoluut heel goed mogelijk! Het enige wat je nodig hebt is eigenlijk jouw grote passie en liefde voor muziek en dat je niets liever wilt dan dit door te geven aan anderen. Vind je een eigen muziekschool openen iets teveel van het goede? Ga dan eens langs bij je lokale muziekschool of een andere muziekschool bij jouw in de buurt of online. Misschien dat zij nog wel op zoek zijn naar een goede muziekleraar!

Andere mogelijkheden in de muziekindustrie

Verder zijn er natuurlijk nog veel meer andere mogelijkheden in de muziekindustrie om hier je beroep van te maken. Zoals het al eerder genoemde producen van muziekvideo’s op locatie. Muziek is een heel brede industrie en er zijn dan ook vele beroepen die je kunt nastreven om in de muziek aan de slag te gaan! Wanneer je eigenlijk van meerdere dingen in de muziek houdt, kan het lastig zijn een keuze te maken wat je nou écht graag wilt gaan doen. Mijn tip: probeer alles uit wat je leuk lijkt. Dit kan in de vorm van een meeloop dag zijn, een cursus, een paar lessen, proeflessen of wat dan ook. Misschien is hetgeen wat je allemaal leuk lijkt ook wel te combineren, dan pak je eigenlijk meerdere vliegen in één klap. Bekijk goed alle mogelijkheden en geef niet op! Dat is nog wel het allerbelangrijkste denk ik. Kom erachter wat jouw droom in de muziekwereld is, ga leren, leren, leren en ga ervoor!