Coldplay

Coldplay

De Britse rockband Coldplay is in London ontstaan in 1996. De band bestaat uit de leden Chris Martin (zanger), Jon Buckland (gitarist), Will Champion (drummer) en Guy Berryman (bassist). Het publiek vergelijk de band in het begin veel met artiesten en bands als Radiohead, Travis en U2, maar veel mensen kregen al snel door dat Coldplay een unieke band was met een geheel eigen sound. 

Het begin van Coldplay

Tijdens de introductieweek op de University College in London ontmoeten Chris Chris Martin en Jonny Buckland elkaar in 1996. Ze komen samen op het idee om een band op te zetten. Op de universiteit in London ontmoeten ze Will Champion en Guy Berryman. Ze ontdekken al snel dat alle vier de mannen hun liefde voor muziek met elkaar delen en beginnen samen met muziek maken

Martin en Buckland beginnen samen met muziek teksten schrijven en Berryman begonnen mee te spelen met de drums en basgitaar. Ze noemden hun band Starfish en traden vooral op in Engelse pubs. De band had ook nog even tijdelijk een alter ego die als grap bedoeld was en noemde zichzelf zo Pectoralz. Op het moment dat de band op het punt stond hun eerste grote optreden te geven in 1998, veranderden zij hun hun naam naar Coldplay. 

EP´s en volgende stappen van de band 

De band maakt een demo in 1998 om aan platenmaatschappijen te laten horen. De EP ´Safety´ volgt en er worden meer dan 500 exemplaren van gemaakt en verkocht. Vanwege deze EP worden de leden van de band hetzelfde jaar nog uitgenodigd om op te treden op het ´In the city festival´ in Manchester. Op dat festival is een scout aanwezig van een platenmaatschappij die hen aanbiedt een single te maken in samenwerking met het label. 

Een eerste single genaamd ´Brothers And Sisters´ komt uit in 1999 in samenwerking met het Fierce Panda label. Ondanks dat het nummer maar tot de 92ste plaats in de Engelse hitlijsten eindigt betekent dit wel een ticket naar succes voor Coldplay. Een grote platenmaatschappij Parlophone ontdekt de band en het debuutalbum ´Parachutes´ is een feit. 

Doorbraak 

In het jaar 2000 brak Coldplay officieel door met hun eerste single 'Yellow'. Hun debuutalbum 'Parachutes' volgde al snel met hitsongs zoals natuurlijk Yellow, maar ook Trouble en Don´t Panic. Het album wordt met groot succes en enthousiasme ontvangen door het grote publiek. 

In 2002 komt de band met een tweede album, 'A Rush of Blood to the Head'. Dit album betekent de definitieve doorbraak voor de band. Coldplay is een feit en met hun doorbraak song ´Clocks´ uit 2003 niet meer weg te denken uit de Rockscene van de muziekwereld. Het album wordt gekenmerkt door unieke diepe songteksten en een melancholisch geluid. Bovendien wordt album bekroond met diverse prijzen waaronder de Grammy voor beste album van alternatieve muziek. 

X&Y en vervolg albums 

Na in 2004 een studio jaar te hebben gehad en de leden van Coldplay hebben kunnen uitrusten van de vorige tournee lanceert Coldplay in 2005 een derde album genaamd 'X&Y'. Dit album komt in maar liefst 16 landen op nummer één in de hitlijsten. Zo ook in Nederland. Het album was met ruim acht miljoen verkopen het best verkopende album in 2005. Ook dit album won meerdere prijzen waaronder beste Britse single en beste Britse album. 

Het vierde album van de band wordt 'Viva la Vida or Death and All His friends' genoemd wint meerdere Grammy's en wordt geproduceerd in samenwerking met Brian Eno. Tijdens de opnames toert de band rond in Zuid-Amerika waardoor er veel Spaanse invloed te bespeuren is op het vierde album. 

In 1997 staat er een concert gepland in Ahoy Rotterdam en door de enorm snelle verkoop van de tickets wordt er een tweede concert gepland. Beide concerten zijn binnen een kwartier uitverkocht. 

Prospekt's March 

Eind 2008 komt de band met een EP genaamd Prospekt's March. Op deze EP worden de nummers ten gehore gebracht die niet op tijd klaar konden zijn voor de album 'Viva la Vida or Death and All His Friends'. Ook voor het concert dat na de release van dit album werd ingepland werd een extra concert dag gepland vanwege de enorme snelheid dat de tickets werden verkocht. 

Coldplay's vijfde album 

Halverwege 2011 komt er weer een nieuwe single uit van Coldplay ditmaal genaamd 'Every Teardrop Is A Waterfall'. Tijdens het festivalseizoen van 2011 spelen gaan ze heel wat festivals af en spelen daar nummers zoals Major Minus, Us Against The World, Princess Of China en It Hurts Like Heaven. 

Ook het vijfde album 'Mylo Xyloto' wordt in samenwerking met Brian Eno geproduceerd. Het album werd opgenomen in een voormalige kerk die de leden van Coldplay vooraf hadden omgetoverd tot een muziekstudio. De band schreef binnen een jaar tijd maar liefst meer dan 50 nummers. 

In 2011 komt het vijfde album van Coldplay uit. Hits van de albums van Coldplay zijn o.a. Yellow, Clocks, Viva la Vida, Fix You, The Scientist, Magic en Paradise. In 2013 komt het nummer ´Atlas´ uit welke speciaal geschreven is als soundtrack van de film The Hunger Games: Catching Fire. 

Vervolg albums Ghost Stories en A Head Full of Dreams

In 2014 verschijnt op de website een nieuwe single genaamd 'Midnight'. Het nummer is anders dan het gewoonlijke repertoire van Coldplay door het sobere en elektronische karakter van de song. Het zesde studioalbum van Coldplay volgt niet veel later in hetzelfde jaar en wordt getiteld 'Ghost Stories'. A Sky Full Of Stars en Magic zijn de eerste singles die worden uitgebracht van het zesde album van de band. A Sky Full Of Stars wordt uitgebracht in samenwerking met Dj Avicii. 

Eind 2015 wordt de eerste single genaamd 'Adventure Of A Lifetime' van weer een nieuw album uitgebracht welke 'A Head Full Of Dreams' wordt genoemd. Ook dit nieuwe vervolg album wordt eind 2015 uitgebracht en wordt betiteld als alweer het zevende album van Coldplay. Van maart 2015 tot november 2017 volgt een tournee die de naam van het album draagt. Dit zal de grootste tour zijn die de band ooit heeft gedaan en een erg succesvolle met maar liefst 115 shows en ruim vijf miljoen verkochte tickets. 

Achtste studioalbum

Richting het einde van 2019 komt de band met een achtste vervolg album genaamd 'Everyday Life'. Dit album is wat beïnvloed door Midden-Oosten invloeden wat te horen is aan nummers op het album zoals 'Bani Adam' en is gebaseerd op een gelijknamig gedicht uit 1258 welke geschreven is door Perzische dichter Saadi Shirazi. 

Music of Spheres

Het 'Music Of Spheres` album (ondertiteld 'Vol. I From Earth With Love') wordt het negende album van de Britse rockband Coldplay en komt uit in oktober van 2021. 

Nog steeds werkt de band samen met het label Parlophone en onder andere Selena Gomez, BTS en Jacob Collier zijn te horen op het album. Het album bereikte al snel de nummer één positie in de Nederlandse hitlijsten waaronder de Album Top 100. Van 2022 tot 2023 gaan de mannen van Coldplay op wereldtour met dit nieuwe album. Het concert van eind 2022 wordt live uitgezonden in bioscopen over de hele wereld.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.