Martin gitaar | De grondlegger van de akoestische gitaar.
Martin

Martin

De Martin gitaar is wel het bekendste merk onder de akoestische gitaren. Als je van het merk Martin hebt gehoord kunnen de Martin snaren natuurlijk niet achterblijven. Het bedrijf ‘C. F. Martin & Co’ is een toonaangevend bedrijf als het gaat om het produceren van hoge kwaliteit snaren voor de akoestische gitaar. De snaren zijn dan ook bestempeld met het ‘Martin SP® LEVENSDUUR ™ lijn’ keurmerk. Hiermee staan ze gerand voor een ongekende levensduur voor hun gitaarsnaren.Martin gitaar

Geschiedenis Martin gitaar

Martin is een bedrijf die al zes generaties in de familie zit. Het bedrijf is opgericht in 1833 door de Duitse immigrant Christian Frederick Martin Sr. Het bedrijf C. F. Martin & Co is daarom nu al 182 jaar producent en verkoper van de martin gitaren en snaren. Het bedrijf heeft veel tegenslagen gehad, als het gaat om culturele als politieke veranderingen die de eis aan de gitaren bepaalde. Om toch een beeld te krijgen van wat het bedrijf allemaal heeft meegemaakt tijdens hun bestaan hieronder een opsomming:
GebeurtenisJaartal
Burgeroorlog1861 t/m 1865
Naoorlogse onrust1865 t/m ……..
Instroom immigranten1890 t/m 1920
Eerste wereldoorlog1914 t/m 1918
Roaring jaren1920 t/m 1929
De grote depressie1930 t/m 1939
Tweede wereldoorlog1940 t/m 1945
Vietnamoorlog1955 t/m 1975
Technologische revolutie1968 t/m ……..
Bekendste martin gitarenHet bedrijf C.F. Martin & Co hebben veel nieuwe ontwikkelingen gerealiseerd op het gebied van de elektrische gitaar. Zo kwam het bedrijf met een aantal handige  ontwikkelingen op de markt. Deze ontwikkelingen zijn de basis geweest voor andere akoestische gitaar fabrikanten die dit kunstje weer hebben overgenomen. Een aantal ontwikkelingen die het bedrijf groot heeft gemaakt zijn:
  • Dreadnought
  • X-bracing
  • 14-fret gitaar

Dreadnought

Een western gitaar ontwikkeld in 1916, is vernoemd naar het Britse slagschip die de naam ‘HMS Dreadnought droeg. Een opvallend verschil is dat de klankkast zichtbaar groter is dan bij andere modellen uit die tijd. De gitaar wordt nu door alle fabrikanten geproduceerd, maar de basis is gelegd door C.F. Martin & Co.

X-bracing

Een belangrijke ontwikkeling door het bedrijf C.F. Martin & Co was de ontwikkeling van de X-bracing. De X-bracing is geen gitaar, maar een vernuftige constructie in de gitaar zelf. De naam X-bracing is ook wel vertaald in het Nederlands als ‘kruisverband’. Zoals de naam al zegt bestaat deze constructie eigenlijk uit het kruizen van twee latjes in de klankkast van de gitaar. Dit om zo de spanning over het oppervlakte van de klankkast gelijkmatig te verdelen. Hierdoor ontstaat een kruisvorm die weer terugkomt in de naam ‘X-bracing’.

14-fret gitaar

De 14-fret gitaar is de opvolger van de 12-fret gitaar. De 14-fret gitaar is een echte steelstringgitaar. Gibson was de eerste die kwam met deze ontwikkeling gevolgd door de Martin gitaar. Op een 14-fret gitaarhals konden een aantal hoge noten worden bereikt.

Martin gitaar kopen?

Een Martin gitaar kopen doe je niet over één nacht ijs. Het is namelijk een gitaar met een hoge kwaliteit en daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan. Een Martin gitaar kopen is kwaliteit voor het leven, zoals de fabrikant zo mooi verwoord. De gitaar prijzen van het merk Martin zijn erg verschillend. Toch mag je er wel van uit gaan, dat de prijs kan variëren tussen de vijfhonderd en duizend euro.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelenWil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
De Smedt Roger
Door

De Smedt Roger

op 23 Feb 2020

Ik heb een Martin gitaar en zeer tevreden (750 euro) dus geen hele dure maar ook geen van 80 euro.Toch een vraag: Moet ik Martin snaren opleggen? omdat ik nu soms wel elixir snaren gebruik. De meesten zeggen je hebt een Martin gitaar dus: MARTIN snaren geeft het beste resultaat

Online Muziek Academie
Door

Online Muziek Academie

op 24 Feb 2020

Zowel Martin als Elixer snaren zijn beide enorm goed, de combinatie tussen gitaar en snaar bestaat misschien wel, maar is praktisch onhoorbaar. Het belangrijkste is dat je een snaren set vind met de diktes die jij prettig vind.Daarbij zijn Elixer snaren standaard gecoat en gaan deze veel langer mee dan ongecoate snaren.Dus het maakt niet uit, het is puur gevoel en smaak.

Reactie plaatsen