Kansas

Kansas

De progressieve rockband Kansas is bij elkaar gekomen in de jaren '70 van de vorige eeuw. De Amerikaanse rockgroep kenmerkt zichzelf door hun alternatieve manier van combineren van takken binnen het Rock genre. Zij wisten symfonische rock en hardrock zo met elkaar te combineren dat dit het unieke sound werd van de band. 

Het begin van Kansas

Zoals we hierboven al vertelden is Kansas ontstaan in de jaren 1970. Kerry Livgren en Richard Williams speelden de gitaar, Dave Hope de basgitaar, Phil Ehart zat op de drums, Steve Walsh was de zanger van de band en Robby Steinhardt nam de elektrische viool en ook de zang voor zijn rekening. In deze formatie bleef de rockband tot 1980 bij elkaar. In deze periode boekte de band grote successen met het album, 'Leftoverture' uit 1976 en de hit van dit album 'Carry on Wayward Son' en het album uit 1977 'Point of Know Return' met daarvan de hit 'Dust in the WInd'.

Na 1980 was de band nog erg succesvol en vooral in Amerika, maar na 1980 begon het ook steeds duidelijker te worden dat er iet niet goed zat binnen de band. De gitarist en daarnaast songwriter Kerry Livgren was een christelijk gelovige en begon zijn geloof steeds meer te uiten in de muziek van de band. Dit was voor zanger Steve Walsh voldoende reden om uit de band te stappen. Walsh vervolgde zijn muzikale carrière door het oprichten van een nieuwe band genaamd Streets met wie hij twee albums uitbracht. Uiteindelijk werd Walsh door John Elefante vervangen, die net als Livgren van Kansas een gelovig christen was. 

Na het album 'Vinyl Confessions' van Kansas vertrok ook Robby Steinhardt de band. Na het album 'Drastic Measures' stopte Kansas in 1984 met de band en dit werd dan ook het laatste album van de overgebleven leden van de band. 

Een nieuwe start

In 1986 besloten Walsh, Williams en Ehart de band opnieuw te starten en Kansas nieuw leven in te blazen. Er kwamen twee nieuwe leden bij de drie originele bandleden van Kansas. Gitarist Steve Morse en bassist Billy Greer. Samen met deze nieuwe formatie nam de band twee albums op genaamd 'Power' in 1986 en 'In the Spirit of Things' in 1988. 

In 1992 volgde een live registratie 'Live at the Whisky'. Ondertussen was gitarist Steve Morse overgestapt naar de band Deep Purple en vervangen door violist en gitarist David Ragsdale. Ook was de band aangevuld met toetsenist Greg Robert. Met deze opstelling toerde Kansas veelvuldig door Amerika en andere delen van de wereld. 

In 1995 nam de band het album 'Freaks of Nature' op welke als heel ambachtelijk werd gezien en eveneens een succes werd. Na een aantal kwam bandlid Robby Steinhardt in 1998 weer terug bij de band en vertrokken Greg Robert en David Ragsdale. Vervolgens werd er een album opgenomen met het London Symphony Orchestra genaamd 'Always Never The Same'. Dit album werd gekenmerkt door oude nummers in een nieuw jasje, maar ook veel nieuwe nummers. 

Wisselende bandleden

In 2000 kwam Kansas met een nieuw album genaamd 'Somewhere to Elsewhere'. Het bijzondere aan dit album was dat voor het eerst sinds het begin van de rockband Kerry Livgren weer te horen was op het album. Ook alle nummers van dit album werden geschreven door Livgren. Hiermee was de cirkel rond van het steeds wisselen van de bandleden van Kansas. Kerry Livgren kwam overigens nooit echt terug bij de band, het bleef bij een eenmalige studio samenwerking voor het nieuwe album. 

In 2002 kwam de band met een dvd genaamd 'Device Voice Drum' en in 2006 verliet Robby Steinhardt opnieuw de band om vervolgens plaats te maken voor David Ragsdale wie in 1998 de band had verlaten. Ragsdale nam vanaf dit moment weer alle vioolpartijen voor zijn rekening binnen Kansas. 

In 2016 komt de band opnieuw met een nieuw studio album: 'The Prelude Implicit'. Zanger en keyboardspeler Steve Walsh is ditmaal niet van de partij en werd vervangen door Ronnie Platt. Ook keyboardspeler David Manion en gitarist Zak Rizvi treden toe in de band. Wat voor veel fans niet verrassend was gezien de wisselende wijze van bandleden binnen Kansas. Dit was inmiddels een kenmerkend fenomeen geworden van de rockband.  

Robby Steinhardt overleed op 17 juli 2021 op 71 jarige leeftijd.

Kansas in Europa

Kansas is in totaal acht keer naar Europa gereisd om hier concerten te mogen geven. In 1978 voor de eerste keer in Europa, maar ook in Nederland tijdens de Point Of Know Return Tour. Dit eerste concert werd verzorgt in het concertgebouw van Den Haag. Ook in 1981, 1989, 1991, 2001, 2005, 2008, 2011 en 2014 tourde de band door Europa. 

In totaal maakt Kansas in samenwerking met verschillende muzikanten en wisselende bandleden maar liefst 26 albums, live albums en dvd's. 

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast de vele voorbeelden van nummers met akkoorden kun je bij ons ook terecht voor: