Marco Borsato

Marco Borsato

De Nederlandse zanger Marco Borsato is geboren als Marco Roberto Borsato op 21 december 1966 in Alkmaar, Nederland. Omdat hij Italiaans bloed heeft zong de zanger in het begin van zijn musikale carrière in het Italiaans. Rond 1994 switchte Borsato naar het Nederlands en begon Nederlandse nummers te schrijven en zingen. Toen brak Marco dan ook echt door in Nederland en Vlaanderen. 

Leven van Marco Borsato

Marco werd geboren in Alkmaar als zoon van zijn Italiaanse vader Roberto Borsato en zijn Nederlandse moeder Mary de Graaf. Zijn vader reisde door Europa als pianist toen hij in Nederlands zijn moeder leerde kennen. Toen zijn ouders scheidde is zijn vader terug verhuisd naar Italië. Marco heeft vloeiend Italiaans geleerd doordat hij al vanaf kinds af aan lange vakanties doorbracht bij zijn vader in Italië. Marco heeft twee broers en een zusje. 

Soundmixshow en Italiaanse albums

Borsato heeft in 1990 meegedaan aan de soundmixshow en zong hier het nummer 'At this Moment' van Billy Vera. Hij won met dit nummer dan ook de finale van de soundmixshow. Na dit succes tekende hij een contract met de platenmaatschappij Polydor en bracht tussen 1990 en 1992 drie Italiaanstalige albums uit. De albums kregen de titels 'Emozioni', 'Sento' en 'Giorno per Giorno'. Het nummer 'Emozioni' behaalde de Top 40 en de Nationale Hitparade, maar verder werden de albums helaas geen succes.  

Doorbraak van Borsato

In 1993 leek het succes als muzikant aan Marco Borsato voorbij te gaan totdat hij op aandringen van zijn platenmaatschappij overstapte naar Nederlandstalige muziek. Hij vertaalde (meestal Italiaanse) liedjes naar het Nederlands en schreef hier andere teksten bij. In 1994 was het dan zo ver. Marco brak officieel door met zijn nummer 'Dromen zijn Bedrog' welke een enorme hit werd. Het nummer was een vertaling van de Italiaanse zanger Riccardo Fogli's 'Storie di tutti mi Giorni'. 

'Dromen zijn Bedrog' van Marco Borsato werd een nummer één hit en bleef maar liefst 12 weken op de nummer één positie staan in de Nederlandse Top 40. In de Mega Top 50 stond het nummer 13 weken op de eerste plaats. Hij behaalde hiermee een record voor het Guinness Book of Records. 

Een paar maanden later kwam Borsato met een vervolgnummer genaamd 'Waarom nou Jij'. Dit nummer was wederom een vertaling van een bestaand nummer. Dit keer het nummer 'Quindo finisce un amore' van Riccardo Cocciante. Dit nummer kwam ook binnen op de eerste plaats in de hitlijsten en bleef daar een tijdje staan. Zijn eerste Nederlandstalige album 'Marco' genaamd werd een groot succes en werd tweemaal platina. 

Carrière van Marco Borsato

In 1995 bracht Marco zijn tweede album uit getiteld 'Als geen ander'. Dit album werd wederom een enorm succes en bereikte zelfs de vier keer platina status. Ook op dit album werd de traditie voortgezet om Italiaanse nummers te vertalen naar het Nederlands en teksten op de bestaande nummers te schrijven. Onder andere de singles 'Je hoeft niet naar huis vannacht', 'Waarom nou jij' en 'Ik leef niet meer voor jou' werden uitgebracht van dit album en belanden allemaal in de top 10 van de hitlijsten, slechts één nummer behaalde de top 10 niet, dat was de single 'Kom maar bij mij'.

'De Waarheid' was de titel van het derde Nederlandstalige album van Borsato. Dit album werd zes keer platina. Nummers van dit album zijn onder andere 'De Waarheid' en 'Een wereld zonder Jou'. De laatste werd in samenwerking met Trijntje Oosterhuis gemaakt. Beide singles werden grote hits. In hetzelfde jaar trad Borsato op in Den Haag tijdens het ParkPop festival. 

In 1998 kwam het vierde album uit van Marco Borsato genaamd 'De Bestemming' en werd vijf keer platina. Ook won Borsato de Popprijs in deze tijd. 

Het album 'Luid en Duidelijk' kwam als Borsato's vijfde album uit in 2000 en werd wederom vijf keer platina. De grootste hit van dit album was het nummer 'Binnen' welke lange tijd op nummer één stond in de Nederlandse hitlijsten. 

Verdere muzikale carrière

Na een korte tijd van afwezigheid kwam Borsato in 2002 weer in beeld toen hij samen met Sita een nummer maakte genaamd 'Lopen op het Water'. Dit nummer was speciaal geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem Alexander en Maxima. 

In 2002 bracht Marco ook een nieuw album uit getiteld 'Onderweg'. Hetzelfde jaar gaf Borsato voor het eerst drie concerten in de Kuip in Rotterdam. Alle drie de concerten waren uitverkocht. 

In 2004 kwam het nummer 'Afscheid nemen bestaat niet' binnen op de nummer één positie in de Singles Top 100. Even later steeg ook het duet nummer met Do 'Voorbij' naar de eerste plaats binnen de hitlijst. In maart 2004 kwam het zesde album van Borsato uit en kreeg de naam 'Zien' welke vier keer platina werd. De zesdelige concertreeks voor dit album in de Kuip Rotterdam was wederom binnen no-time uitverkocht.

In 2004 bracht hij het nummer 'Wat zou je doen' uit in samenwerking met Ali B. Dit nummer werd een groot succes en belandde op nummer één binnen de hitlijsten. De opbrengsten van dit nummer gingen naar het goede doel Warchild. Marco Borsato is ambassadeur geweest voor Warchild in de periode van 1998 tot 2021. 

In 2006 vond de concertreeks 'Symphonica in Rosso' plaats in de GelreDome in Arnhem. Er werden vier concerten gegeven die net als de voorgaande concerten reeksen snel uitverkocht waren. Omdat er zoveel mensen wilde komen naar de concerten werden er uiteindelijk maar liefst tien concerten gegeven in plaats van vier. 

Met zijn nummer 'Rood' behaalde Marco Borsato zijn tiende nummer één hit binnen de Nederlandse hitlijsten. 'Rood' was ook zijn eerste hit die binnenkwam op de nummer één positie binnen de Singles Top 100. Het werd de bestverkochte single van het jaar 2006. Ook in Vlaanderen behaalde Borsato groot succes met dit nummer, hier stond de singles namelijk met een recordtijd van 46 weken in de hitlijsten.

In de periode van 1996 tot en met 2006 heeft Borsato alle awards van de TMF Awards gewonnen als Beste Zanger Nationaal. Hierna werd de prijs ook de Borsato Award genoemd. In 2004 en 2005 won hij ook de Beste Zanger Internationaal Award van het Vlaamse TMF. 

Wit Licht

In 2008 maakte Borsato zijn debuut als acteur voor de film 'Wit Licht'. Ook in dit jaar bracht Borsato een nieuw album uit welke een reeks uitverkochte concerten in het GelreDome in Arnhem en nog vele concerten in Sportpaleis Antwerpen tot gevolg had. 

The Entertainment Group

In 2009 ging het bedrijf The Entertainment Group failliet waar Marco Borsato mede-eigenaar van was. Hiermee verloor hij veel geld dat hij met onder andere zijn live-shows had verdient. Het ging hier zelfs over miljoenen. Een aantal maanden later startte hij een nieuw bedrijf genaamd  Musica è Booking BV. 

Hierna behaalde Marco nog vele successen zoals het nummer 'Schouder aan Schouder' en zijn nieuwe album 'Dromen, Durven en Delen' welke in 2010 uitkwam. Het album werd driemaal platina. In 2011 gaf Borsato de concertreeks '3Dimensies' in het GelreDome in Arnhem en het Sportpaleis in Antwerpen. 

The Voice of Holland

Vanaf het seizoen 2011/2012 werd Borsato jurylid van The Voice of Holland en deed dit tot 2015/2016. Hierna vervolgde hij als coach voor The Voice Kids. Alleen in 2020 jureerde hij niet tijdens de finale. In 2018 en 2019 was Borsato coach tijdens The Voice Senior.      

Privé leven van Marco

Van 1998 tot 2020 was Marco Borsato getrouwd met Leontine Ruiters. Samen kregen ze drie kinderen, Luca, Senna en Jada Borsato. In 2020 liep het huwelijk stuk en zijn Marco en Leontine gescheiden. 

In 2006 werd het vermogen van Borsato geschat op 27 miljoen euro door de Quote 500. Hiermee zou hij de zanger zijn met het hoogste inkomen en vermogen in Nederland.

In 2011 werd een stembandpoliep ontdekt bij Borsato waaraan hij met succes geopereerd werd. 

In december 2021 verzocht hij Knoops Advocaten om een onderzoek in te stellen tegen de aanhoudende beweringen over grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarige meisjes op seksueel gebied. Hij ontkende dit en wilde daarom dat de beweringen zouden stoppen. Later kwam een aanklacht van een 22-jarige vrouw die beweerde dat Marco haar tussen 2014 en 2019 zou hebben betast op een onzedelijke manier. Ook deze bewering ontkende Borsato en diende een aanklacht in tegen de vrouw en haar moeder voor onder andere valse aangifte.   

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.