Metallica

Metallica

Metallica is een Metalband bestaande uit vier leden en is één van de meest succesvolle bands uit Amerika. De band is opgericht in de jaren ´80 van de 20e eeuw in L.A. De Deen Lars Ulrich en de Amerikaan James Hetfield zijn de oprichters van de band. De eerste officiële show van Metallica vond plaats op 14 maart 1982 in de Anaheim Club Radio City. Hier traden ze op met twee eigen geschreven nummers, namelijk Hit The Lights en Jump In The Fire en ook covers van andere bands. 

Door een maand later de demo op te nemen van No Life 'Till Leather om mee te kunnen doen aan een concert en vele optredens door heel Amerika volgde. In mei 1983 doken ze de studio in om hun eerste debuutalbum Kill 'Em All op te nemen. Slechts twee maanden later werd het album uitgebracht! Na een korte tournee vervolgden de mannen van Metallica hun muzikale reis door in oktober 1983 alweer de studio in te duiken voor hun tweede album Ride The Lightning welke op 27 juni 1984 werd uitgebracht door MegaForce Records. 

Nog geen vijf maanden later verscheen er alweer een ep Creeping Death, een live optreden van de band. In dit jaar kwam Metallica voor het eerst naar Europa om op te treden in het voorprogramma van Venom in Zürich, Zwitserland. De eerste keer dat Metallica optrad in Nederland was in de IJsselhallen in Zwolle op 11 februari 1984 tijdens Aardschok dag. Van september 1985 tot december 1985 namen ze in Kopenhagen hun derde album op, Master Of Puppets. In 1986 kwam dit album uit. In datzelfde jaar traden de mannen van Metallica voor de laatste keer op als voorprogramma, tijdens een show van Ozzy Osbourne in Amerika. 

27 september 1986 staat als een zwarte dag in de geschiedenis geschreven voor de leden van Metallica en vele fans en betrokkenen naast hun. Dit was de dag dat bandlid Cliff Burton op slechts 24-jarige leeftijd om het leven kwam doordat één van de tourbussen omsloeg. Cliff Burton is een legende en een waar uniek en prachtig ontwikkeld persoon als het gaat om zijn overgave en inbreng voor de muziekwereld en de muziek van Metallica. 

Metallica is blijven doorgaan met muziek maken als eerbetoon aan hun overleden vriend en bandlid Cliff. In 1987 kwam de ep Garage Days Re-Revisited uit welke enkel en alleen bestond uit covernummers. Dit album is dan ook een collectors item geworden. In 1988 volgde hun vierde album getiteld ...And Justice For All. In 1990 doken de mannen de studio weer in om te werken aan hun vijfde album, Metallica (ook wel bekend als The Black Album) welke in 1991 officieel werd uitgebracht. Met dit album verkreeg Metallica ook bij het grote publiek populariteit en bekendheid omdat de nummers op het album meer rust en simpliciteit uitstraalden. 

Volgend op de release van dit album volgde een jarenlange tournee over heel de wereld. Op het hoogtepunt van hun muzikale carrière bracht de razend populaire band een box met o.a. drie live cd's en twee live optredens uit welke de naam Live Shit: Binge & Purge kreeg. In 1996 en 1997 kwamen de twee nieuwe studio albums Load en ReLoad uit. Ook verscheen in 1996 de opname van een concert in Texas op dvd. Deze opname werd Cunning Stunts genoemd. In 1998 kwam de cover-cd Garage Inc. uit en in 1999 volgde het tweede live-album S&M. In de jaren 2003 t/m 2006 werkten de bandleden van Metallica aan een nieuw album genaamd St. Anger

Voor dit album werden de mannen begeleid door een therapeut om gebeurtenissen uit het verleden een plekje te leren geven. Dit is dan ook duidelijk op de St. Anger plaat te horen en maakt het een meer agressief album dan zijn voorgangers. Hierna volgde het album Death Magnetic in 2008. In april 2009 werd de wereldberoemde band opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Wat ze na al die jaren als iconische band dubbel en dwars verdient hadden!

In deze categorie van onze gitaarakkoorden vind je al je favoriete nummers van Metallica.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.