The Rolling Stones

The Rolling Stones

The Rolling Stones zijn een iconische Britse rockband, opgericht in 1962 en bekend om hun energieke optredens, passie voor muziek en rebelse imago. In dit artikel zullen we de stappen doornemen die hebben geleid tot de oprichting van deze legendarische band en de invloed en successen die de band gehad heeft binnen de muziekindustrie. 

Oprichting van de Britse Rockband The Rolling Stones 

De oprichting van The Rolling Stones begon met een toevallige ontmoeting tussen Mick Jagger en Keith Richards op een treinstation in Dartford, Engeland in 1961. Beide muzikanten deelden een liefde voor blues en rock-'n-roll, wat hen inspireerde om samen muziek te maken. 

Het vormen van een band

In 1962 besloten Jagger en Richards samen met Ian Stewart, een pianist die ze hadden ontmoet tijdens het spelen in lokale clubs, een band te vormen. Ze rekruteerden ook Brian Jones, een getalenteerde gitarist die net als zij geïnteresseerd was in bluesmuziek. 

Kiezen van de bandnaam

De naam "The Rolling Stones" is afkomstig van de titel van een nummer van de Amerikaanse bluesartiest Muddy Waters, genaamd "Rollin' Stone". De bandleden waren grote fans van Waters en besloten dat deze naam hun liefde voor de blues perfect zou vertegenwoordigen. 

Eerste optredens 

The Rolling Stones begonnen op te treden in lokale clubs en kregen al snel een aanhang van fans die hielden van hun energieke optredens en unieke mix van rock-'n-roll en blues. In 1963 ontmoetten ze Andrew Loog Oldham, een jonge muziekmanager die de potentie van de band herkende. Oldham hielp hen om hun imago verder te ontwikkelen en introduceerde hen bij de producer en songwriter, Phil Spector. 

Het platencontract

Met de hulp van Oldham tekenden The Rolling Stones in 1963 een contract bij Decca Records, een prestigieus platenlabel dat bekend stond om het tekenen van opkomende Britse bands. Hun eerste single, "Come On", werd uitgebracht in juni van dat jaar en werd meteen een hit. Dit was het begin van hun legendarische carrière in de muziekindustrie. 

Muzikale doorbraak 

De Rolling Stones hebben een lange en succesvolle carrière gehad, met talloze hits en invloedrijke albums. Hieronder zullen we de cruciale stappen bespreken van de band dat resulteerde in de muzikale doorbraak van de band en die hen hielpen om een van de meest iconische rockbands aller tijden te worden. 

In 1962 kwamen Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman en Charlie Watts samen om The Rolling Stones te vormen. De band begon met het spelen van covernummers, voornamelijk blues- en R&B-klassiekers van artiesten als Muddy Waters en Chuck Berry. Deze invloeden zouden later doorsijpelen in de unieke sound van de band. 

De Rolling Stones begonnen op te treden in kleine clubs en locaties in Londen, zoals de Marquee Club. Door hun energieke liveoptredens en hun mix van blues- en rockmuziek, begonnen ze al snel een aanhang te krijgen. In 1963 tekenden ze een platencontract bij Decca Records, waarmee ze hun debuutalbum, The Rolling Stones, konden uitbrengen. 

Het eerste grote succes van de band kwam in 1964 met de release van de single "I Wanna Be Your Man", geschreven door John Lennon en Paul McCartney van The Beatles. Dit nummer bereikte de 12e plaats in de Britse hitlijsten en gaf de band de nodige aandacht en erkenning. 

De band werkte samen met manager Andrew Loog Oldham, die hen hielp hun imago verder te ontwikkelen en hen aanmoedigde om zelfgeschreven nummers uit te brengen. Met zijn hulp begonnen Jagger en Richards hun eigen nummers te schrijven, wat zou leiden tot enkele van hun grootste hits. 

Doorbraakalbum Out of Our Heads

In 1965 brachten The Rolling Stones hun derde studioalbum, Out of Our Heads, uit. Dit album bevatte de hitsingles "(I Can't Get No ) Satisfaction" en "The Last Time", waarmee de band wereldwijd doorbrak. Het succes van dit album zorgde ervoor dat The Rolling Stones een van de meest populaire bands ter wereld werden en hun carrière naar nieuwe hoogten steeg. 

Verdere muzikale carrière en successen 

Na de release van Out of Our Heads, begon The Rolling Stones te experimenteren met nieuwe muzikale stijlen en invloeden. Dit resulteerde in hun volgende album, Aftermath, uitgebracht in 1966, waarop de band experimenteerde met verschillende instrumenten en genres, zoals countrymuziek en psychedelische rock. Het album werd goed ontvangen door critici en fans en hielp de band om hun unieke geluid verder te ontwikkelen. 

Legendarische optredens en tours

The Rolling Stones stonden bekend om hun energieke liveoptredens en legendarische tours. In 1969 gaven ze een historisch optreden op het Altamont Free Concert, dat tragisch eindigde met de dood van een fan. Desondanks bleven ze optreden en tours geven, waaronder hun beroemde Tour of the Americas '75 en hun Steel Wheels Tour in de jaren '80.

Invloed op de rockmuziek

Door hun unieke geluid en hun bijdrage aan de ontwikkeling van de rockmuziek, hebben The Rolling Stones een blijvende invloed gehad op de muziekindustrie en de populaire cultuur. Ze worden beschouwd als een van de meest invloedrijke bands aller tijden en hebben talloze artiesten en bands beïnvloed die na hen kwamen.

Onderscheidingen en erkenning

Vanwege hun indrukwekkende carrière en hun bijdrage aan de muziekindustrie, hebben The Rolling Stones vele onderscheidingen en erkenningen ontvangen. Zo werden ze in 1989 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en ontvingen ze talloze Grammy Awards, waaronder een Lifetime Achievement Award in 1986.

Voortdurende populariteit en toekomstplannen. Ondanks hun lange carrière blijven The Rolling Stones populair bij fans over de hele wereld en blijven ze optreden en nieuwe muziek uitbrengen.