Elektrische gitaar aanschaffen, wat heb je nodig?

Je weet het zeker, de elektrische gitaar is jouw instrument. Dus je wilt er eentje aanschaffen. Maar wat heb je allemaal nodig? Als je een muziekwinkel, of gespecialiseerde gitaren winkel, binnenstapt wordt je overweldigd door alle keus.

Natuurlijk kan je het zo gek en zo duur maken als je wilt. Maar dat hoeft niet. Zo hoef je niet alles nieuw te kopen. Sommige dingen kan je prima tweedehands aanschaffen, de keus is aan jou.
We geven je hier een helder overzicht van de dingen die je nodig hebt voor je kunt gaan spelen op jouw elektrische gitaar.

De elektrische gitaar

Je begint natuurlijk bij het belangrijkste, de gitaar zelf. De keus is gigantisch dus neem je tijd en maak geen overhaaste beslissingen, dat is zonde. Je gaat jaren met je gitaar doen dus denk er goed over na welke het beste bij jou past.
Laat je voorlichten in diverse muziekwinkels, bij voorkeur met een specialisme in gitaren. Vraag eens rond onder andere gitaristen hoe hun ervaringen zijn met diverse modellen. En speel vooral eens op een aantal verschillende elektrische gitaren, gewoon om te kijken hoe het jou bevalt.

Weet je wat je wilt dan komt de keus, nieuw of tweedehands. Afhankelijk van je budget kan je kiezen om een nieuwe of tweedehandse elektrische gitaar te kopen. Een tweedehands gitaar hoeft helemaal niet ‘slechter’ te zijn dan een nieuwe. Misschien is er maar heel weinig op gespeeld waardoor hij zo goed als nieuw is, maar wel goedkoper.

Standaard voor je elektrische gitaar

Jouw nieuwe aanwinst zet je natuurlijk niet zomaar overal tegenaan, met het risico dat hij omvalt. Een gitaarstandaard zorgt ervoor dat jouw elektrische gitaar netjes blijft staan. En het is meteen een blikvanger in je kamer. Want zeg nu zelf, mooi is hij zeker!
Kijk jij graag naar je elektrische gitaar? Met een muurbeugel hang je eenvoudig je gitaar aan de muur waardoor je er meteen een kunststuk bij hebt.

Heb je meerdere gitaren, of wil je er meer aan gaan schaffen in de toekomst, dan is een standaard voor meerdere gitaren ook een optie.

Stemapparaat

Een ontstemd instrument klink niet mooi en is niet fijn om op te spelen. Door het vervoeren of veelvuldig spelen kan de stemming verlopen. Het is dan handig als je dit eenvoudig kunt controleren en bijstellen als dat nodig is.
Er zijn hiervoor diverse soorten stemapparaten op de markt. Bijvoorbeeld de welbekende stemvork of stemfluit. Maar er zijn ook meer moderne stemapparaten zoals de clip-on waarmee je eenvoudig, op een schermpje, kunt aflezen op welke toon je zit.

Kies een plectrum

Kies een goede plectrum bij jouw elektrische gitaar. De plectrum is een vervanging voor jouw vingers en nagels. Je kunt met een plectrum feller en harder de snaren aanslaan. Het geluid wordt nadrukkelijker. Ook in plectrums is er veel keus.
Informeer bij een goede gitaarwinkel welke jij (als beginner) het beste kunt gebruiken.

Veilig vervoeren

Jouw nieuwe aanwinst wil je natuurlijk graag laten zien. Een gitaar is uitstekend geschikt om met je mee te nemen. Maar je wilt natuurlijk wel dat hij onbeschadigd en veilig aankomt. Een goede tas of koffer houdt je gitaar netjes. En vaak zitten er diverse vakjes in waar je meteen je andere spullen in kunt bewaren, wel zo handig.

Gitaarband

Je kunt je gitaar laten rusten op je knie, maar juist een elektrische gitaar nodigt uit om mee te bewegen en rond te lopen. Om je gitaar dan op zijn plek te houden is een gitaarband heel handig.

Een gitaarband kan je kiezen in verschillende materialen, kleuren en patronen. Meestal zijn ze verstelbaar in lengte zodat ze voor iedereen op maat gemaakt kunnen worden.
Het gaat hierbij vooral om jou voorkeur en materiaal keus.

Versterker en kabel

Omdat een elektrische gitaar geen holle klankkast heeft heb je een versterker nodig om de trillingen van de snaren hoorbaar te maken. De versterker sluit je aan met een kabel maar er zijn tegenwoordig ook draadloze systemen waardoor de gitaarkabel niet meer nodig is.

Versterkers kan je ook weer krijgen in allerlei soorten en maten. Om mee te beginnen is een combi van versterker en luidsprekers in één apparaat waarschijnlijk het handigste. Deze kan je ook makkelijk meenemen als je bijvoorbeeld wilt gaan repeteren met je band.

Elke versterker geeft weer een ander geluidseffect dus let goed op dat het past bij de muziek die jij wilt gaan maken.

Effectenpedaal

Een effectenpedaal kan je gebruiken maar is niet perse nodig. Als je nog maar net begint met spelen op je elektrische gitaar kan je beter uitkijken met het (te) vaak gebruiken van dit apparaat. Het verdoezelt makkelijk verkeerde noten waardoor je slordig wordt in je gitaarspel.

Met een effectpedaal geef je een andere sound aan je gitaar. Je kunt verschillende effecten tegelijk gebruiken. Elk effect kan je afstellen zoals je wilt. Zo kan je jouw gitaar opeens heel veel verschillende effecten geven.

Effecten heb je niet meteen nodig als je begin met gitaarspelen. Eerst maar eens wat gitaarlessen om de basis onder de knie te krijgen. En wat is er leuker dan meteen te beginnen en zo vaak te oefenen als je maar wilt?! Dat kan met online gitaarlessen!