6 Tips bij het kopen van een tweedehands gitaar
6 Tips bij het kopen van een tweedehands gitaar

6 Tips bij het kopen van een tweedehands gitaar

Een tweedehands gitaar aanschaffen kan je om verschillende redenen doen. Misschien wil je leren gitaar spelen maar weet je nog niet zeker of je het leuk vindt. Daarom wil je niet meteen veel geld uitgeven aan een nieuwe gitaar. Of je hebt gewoon (nog) niet zo’n groot budget beschikbaar.

Wellicht ben jij nu net op zoek naar dat ene unieke model en vind jij het een uitdaging om deze tweedehands aan te schaffen. Welke reden je ook hebt om op zoek te gaan naar een tweedehands gitaar, in deze blog geven we je tips waar je op moet letten voor je jouw gitaar aanschaft.

Gelukkig kan je aan de buitenkant van de gitaar al veel zien.

Tip 1, ga goed voorbereid te werk

Welk model gitaar zoek je? Er zijn veel verschillende soorten gitaren. Elk met hun eigen klank. Voor je door de bomen het bosGitaar niet meer ziet is het verstandig je erin te verdiepen welke gitaar jij wilt. Zo kan je gerichter zoeken. Extra voordeel hiervan is dat je de nieuwprijs van jouw favoriete gitaar weet. Zo kan je beter inschatten wat hij tweedehands mag kosten.

Heb je nog helemaal geen idee? Het makkelijkste is naar een muziekwinkel gaan, die een ruime voorraad gitaren heeft staan. Hier kan je op je gemak een aantal gitaren uitproberen om te zien welke gitaar het beste bij jou past. Let hierbij niet alleen op de klank maar vooral ook op hoe de gitaar in de hand ligt. Met kleine handen is een gitaar met brede hals bijvoorbeeld niet prettig.

Sommige muziekwinkels hebben ook tweedehands gitaren liggen. Vraag ernaar, wie weet wat je tegenkomt.

Waar moet je op letten als je een tweedehands gitaar koopt?

Een gitaar is een snaarinstrument dat aan slijtage onderhevig is. Wil je een gitaar kopen die al enkele jaren gebruikt is, dan is het slim deze goed te controleren. Gelukkig kan je aan de buitenkant van de gitaar al aardig zien hoe de algehele staat is. Er zijn een aantal punten waar je extra op moet letten.

Tip 2, controleer de gitaar hals

De hals is het meeste kwetsbare deel van de gitaar. De snaren zorgen ervoor dat er spanning op de hals komt te staan. De hals zal zich daar naar vormen.
Wanneer er sprake is van slijtage, verkeerd gebruik of als er iets mis is met de gitaar kan de hals krom trekken.
De hals van de gitaar hoort recht te zijn. Zelfs als een nieuwe gitaar een kromme hals heeft kan je deze beter laten staan.

Hoe je erachter komt of de hals krom is? Kijk goed vanaf de kop van de gitaar langs de hals om te zien of hij recht is. Druk Gitaar Frettendaarna met je ene hand de snaren bij de eerste fret aan en met de andere hand bij de laatste fret. Kijk vanaf de zijkant of er wat ruimte zit tussen de snaren en de fret, ter hoogte van de achtste fret. Belangrijkste is dat de ruimte bij alle snaren gelijk is.

Let ook goed op de fretten van de gitaar. Door veelvuldig bespelen zullen de fretten slijten. Na verloop van tijd worden de fretten onregelmatig. Om weer goed te kunnen spelen moeten ze opnieuw glad gemaakt worden. Het ‘koopje’ wordt dan opeens een dure gitaar want de kosten voor fretten vlakken beginnen vaak pas boven de € 100,-.

Tip 3, controleer het stem mechaniek

Controleer of het stem mechaniek nog goed is. Draait het soepel? Is het een keer vervangen kijk dan of het wel vervangen is voor een goede kwaliteit stem mechaniek. Een gitaar met een stem mechaniek dat steeds verloopt speelt niet fijn.
En, tenzij je de gitaar voor een heel klein prijsje meekrijgt, is het zonde als je meteen geld uit moet geven aan een goed stem mechaniek.

Gitaar stem mechaniek

Tip 4, controleer de gitaar body

Aan de body van de gitaar kan je aardig zien hoe ermee om gegaan is. Zit de body vol beschadigingen dan is de vorige eigenaar er niet echt zuinig mee omgegaan. Maar ook als de body er blinkend uitziet, controleer of er geen beschadigingen in het hout te vinden zijn.
Let ook op de ijzeren onderdelen op de gitaar. Er mag geen roestvorming op zitten.

Tip 5, neem iemand mee met verstand van gitaren

Het is misschien een open deur maar neem iemand mee die verstand heeft van gitaren. Iemand die weet waar hij op moet letten en in welke technische staat een gitaar hoort te verkeren. Zeker als je zelf nog niet zo goed gitaar kunt spelen is het fijn iemand bij je te hebben die dat wel kan. Zo kan je goed testen hoe de gitaar klinkt en of alles naar behoren werkt.

Gitaar Spelen

Tip 6, koop je een gitaar online?

Natuurlijk kan je alle muziek- en gitaarwinkels bij jou in de buurt aflopen, op zoek naar een goede tweedehandse gitaar. Online is de keus veel groter en de prijzen liggen over het algemeen lager. Enige nadeel waar je tegenaan kunt lopen is een gitaar die van ver moet komen. Die kan je niet even testen. Daarnaast moet hij verstuurd worden met de bijbehorende risico’s.

Natuurlijk kan je ook zoeken op websites als marktplaats naar aanbieders bij jou in de buurt. Dan heb je (vaak) wel de mogelijkheid om langs te gaan en de gitaar te zien en uit te proberen voor je hem koopt.

Vraag in ieder geval altijd om goede foto’s. En als de gitaar verstuurd moet worden is een gitaarkoffer natuurlijk ideaal. Vraag altijd of de gitaar goed verpakt wordt in folie en een stevige doos, om beschadigingen onderweg te voorkomen.

Jouw tweedehandse gitaar gevonden?

Heb je jouw tweedehandse gitaar gevonden? Dan wil je er natuurlijk heel graag op gaan spelen. Je kunt uiteraard op muziekles gaan. Maar wist je ook dat je online gitaar les kunt nemen?
Begin vandaag nog met gitaar spelen, de eerste 7 gitaarlessen zijn helemaal gratis!

Veel plezier!

Reactie plaatsen