Tweedehands gitaar kopen? | Bekijk onze checklist!
6 Tips bij het kopen van een tweedehands gitaar

6 Tips bij het kopen van een tweedehands gitaar

Het kopen van een tweedehands gitaar is meestal verstandig als je een beperkt budget hebt. Daarnaast kiezen veel gitaristen voor tweedehands gitaren, omdat ze nog niet zeker weten of het gitaar spelen een blijvende hobby zal worden. Maar waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van een tweedehands gitaar? Zoals je misschien al weet zijn er meerdere soorten gitaren, welke allemaal weer een eigen merk en prijsklasse hebben. Daarnaast is het erg belangrijk om rekening te houden met de slijtage van het snaarinstrument. Ga dus altijd goed voorbereid te werk en vergelijk meerdere tweedehands gitaren om een succesvolle aankoop te kunnen doen.

Een tweedehands gitaar aanschaffen kan je om verschillende redenen doen. Misschien wil je leren gitaar spelen maar weet je nog niet zeker of je het leuk vindt. Daarom wil je niet meteen veel geld uitgeven aan een nieuwe gitaar. Of je hebt gewoon (nog) niet zo’n groot budget beschikbaar.

Wellicht ben jij nu net op zoek naar dat ene unieke model en vind jij het een uitdaging om deze tweedehands aan te schaffen. Welke reden je ook hebt om op zoek te gaan naar een tweedehands gitaar, in deze blog geven we je tips waar je op moet letten voor je jouw gitaar aanschaft.

Gelukkig kan je aan de buitenkant van de gitaar al veel zien.

Waarop letten bij aankoop tweedehands gitaar?

Wanneer je een tweedehands gitaar gaat kopen kun je meestal al aan de buitenkant zien of de gitaar in een goede staat verkeerd. Hierbij is het belangrijk om de volgende onderdelen eens goed te controleren: hals, body (klankkast) en gitaar elementen.

Controleren van de hals

Van plan om een gitaar te kopen, welke al meerdere jaren oud is? Controleer dan eens of de hals van de gitaar nog recht is. Indien de voorgaande eigenaar de gitaar niet op een juiste manier heeft gebruikt of er sprake is van slijtage, dan wil het nog weleens voorkomen dat de hals krom buigt. Een hals is namelijk erg kwetsbaar en daarom minder goed te repareren. Hieronder worden kort de twee methodes beschreven om te controleren of een hals krom is:

Tweedehands gitaar kopen markplaats

  • Druk de snaren tegelijkertijd in met je linkerhand op de positie van de eerste fret en met je rechterhand op de laatste fret. Kijk of erbij de achtste fret wat ruimte zit tussen de snaren en de fret. Wanneer deze ruimte niet bij alle snaren (bv. dunne en dikke E-snaar) gelijk is, dan kan er sprake zijn van een kromme hals.
  • Een andere methode is om de gitaar op tafel te leggen. Kijk vervolgens op basis van lichtinval of er van de kop tot de achterkant ongelijkmatigheden te vinden zijn. Bij een rechte hals weerkaatsen namelijk de fretten het licht op precies dezelfde manier.

Naast een kromming in de hals kan deze ook dode plekken hebben. Dit zijn plekken waar het hout dunner is, waardoor de toon minder hard doorklinkt. Deze zogenaamde ‘wolftonen’ zijn te vinden door met je middelvinger alle posities van de E-snaar (hoge) te bespelen. Het is belangrijk dat je met de wijsvinger de andere snaren afdempt en dat deze elkaar niet raken. Daarnaast is het ook verstandig om even de snaren iets te verstellen. Wanneer je knoppen (stem mechanieken) soepel kunt draaien en er niks kraakt is alles in orde.

In het volgende filmpje wordt uitgelegd hoe je een hals recht kunt afstellen:

Klankkast en gitaar elementen

Als je de klankkast van een tweedehands gitaar controleert zijn er twee belangrijke factoren: gewicht en houtsoort. Hoe zwaarder het gewicht van de klankkast hoe mooier het geluid zal klinken. Vraag ook welke houtsoort (kwaliteit) er is gebruikt voor de klankkast, want dit bepaald ook deels de klank van de gitaar.

klankkast tweedehands gitaren

Elektrische en semi-akoestische gitaren beschikken over gitaar elementen. De afstand van deze elementen tot de snaren is bepalend voor het geluid van de gitaar. Wanneer deze te dichtbij staan kunnen de snaren vals gaan klinken, omdat ze als magneet functioneren. De aantrekkingskracht zorgt ervoor dat het geluid vervormt. Als de snaren te ver weg staan is dit ook niet goed. In dit geval blijft het geluid niet doorklinken (sustain).

Maar wat is nou eigenlijk de juiste afstand en hoe kan ik dit controleren? De afstand tussen snaar en element hoort tussen de 3 en 6 millimeter (gemiddeld) te liggen. Je controleert dit door de snaren op de laatste fret ingedrukt te houden. Het is wel duidelijk dat er nog heel wat bij komt kijken als je een tweedehands gitaar gaat kopen. Daarom kun je het beste iemand meenemen, welke zelf gitarist is of al vaker een tweedehands gitaar heeft gekocht.

Tip 1: ga goed voorbereid te werk

Welk model gitaar zoek je? Er zijn veel verschillende soorten gitaren. Elk met hun eigen klank. Voor je door de bomen het bosGitaar niet meer ziet is het verstandig je erin te verdiepen welke gitaar jij wilt. Zo kan je gerichter zoeken. Extra voordeel hiervan is dat je de nieuwprijs van jouw favoriete gitaar weet. Zo kan je beter inschatten wat hij tweedehands mag kosten.

Heb je nog helemaal geen idee? Het makkelijkste is naar een muziekwinkel gaan, die een ruime voorraad gitaren heeft staan. Hier kan je op je gemak een aantal gitaren uitproberen om te zien welke gitaar het beste bij jou past. Let hierbij niet alleen op de klank maar vooral ook op hoe de gitaar in de hand ligt. Met kleine handen is een gitaar met brede hals bijvoorbeeld niet prettig.

Sommige muziekwinkels hebben ook tweedehands gitaren liggen. Vraag ernaar, wie weet wat je tegenkomt.

Waar moet je op letten als je een tweedehands gitaar koopt?

Een gitaar is een snaarinstrument dat aan slijtage onderhevig is. Wil je een gitaar kopen die al enkele jaren gebruikt is, dan is het slim deze goed te controleren. Gelukkig kan je aan de buitenkant van de gitaar al aardig zien hoe de algehele staat is. Er zijn een aantal punten waar je extra op moet letten.

Tip 2: controleer de gitaar hals

De hals is het meeste kwetsbare deel van de gitaar. De snaren zorgen ervoor dat er spanning op de hals komt te staan. De hals zal zich daar naar vormen. Wanneer er sprake is van slijtage, verkeerd gebruik of als er iets mis is met de gitaar kan de hals krom trekken. De hals van de gitaar hoort recht te zijn. Zelfs als een nieuwe gitaar een kromme hals heeft kan je deze beter laten staan.

Hoe je erachter komt of de hals krom is? Kijk goed vanaf de kop van de gitaar langs de hals om te zien of hij recht is. Druk Gitaar Frettendaarna met je ene hand de snaren bij de eerste fret aan en met de andere hand bij de laatste fret. Kijk vanaf de zijkant of er wat ruimte zit tussen de snaren en de fret, ter hoogte van de achtste fret. Belangrijkste is dat de ruimte bij alle snaren gelijk is.

Let ook goed op de fretten van de gitaar. Door veelvuldig bespelen zullen de fretten slijten. Na verloop van tijd worden de fretten onregelmatig. Om weer goed te kunnen spelen moeten ze opnieuw glad gemaakt worden. Het ‘koopje’ wordt dan opeens een dure gitaar want de kosten voor fretten vlakken beginnen vaak pas boven de € 100,-.

Tip 3: controleer het stem mechaniek

Controleer of het stem mechaniek nog goed is. Draait het soepel? Is het een keer vervangen kijk dan of het wel vervangen is voor een goede kwaliteit stem mechaniek. Een gitaar met een stem mechaniek dat steeds verloopt speelt niet fijn. En, tenzij je de gitaar voor een heel klein prijsje meekrijgt, is het zonde als je meteen geld uit moet geven aan een goed stem mechaniek.

Gitaar stem mechaniek

Tip 4: controleer de gitaar body

Aan de body van de gitaar kan je aardig zien hoe ermee om gegaan is. Zit de body vol beschadigingen dan is de vorige eigenaar er niet echt zuinig mee omgegaan. Maar ook als de body er blinkend uitziet, controleer of er geen beschadigingen in het hout te vinden zijn. Let ook op de ijzeren onderdelen op de gitaar. Er mag geen roestvorming op zitten.

Tip 5: neem iemand mee met verstand van gitaren

Het is misschien een open deur maar neem iemand mee die verstand heeft van gitaren. Iemand die weet waar hij op moet letten en in welke technische staat een gitaar hoort te verkeren. Zeker als je zelf nog niet zo goed gitaar kunt spelen is het fijn iemand bij je te hebben die dat wel kan. Zo kan je goed testen hoe de gitaar klinkt en of alles naar behoren werkt.

Gitaar Spelen

Tip 6: koop je een gitaar online?

Natuurlijk kan je alle muziek- en gitaarwinkels bij jou in de buurt aflopen, op zoek naar een goede tweedehandse gitaar. Online is de keus veel groter en de prijzen liggen over het algemeen lager. Enige nadeel waar je tegenaan kunt lopen is een gitaar die van ver moet komen. Die kan je niet even testen. Daarnaast moet hij verstuurd worden met de bijbehorende risico’s.

Natuurlijk kan je ook zoeken op websites als marktplaats naar aanbieders bij jou in de buurt. Dan heb je (vaak) wel de mogelijkheid om langs te gaan en de gitaar te zien en uit te proberen voor je hem koopt.

Vraag in ieder geval altijd om goede foto’s. En als de gitaar verstuurd moet worden is een gitaarkoffer natuurlijk ideaal. Vraag altijd of de gitaar goed verpakt wordt in folie en een stevige doos, om beschadigingen onderweg te voorkomen.

Checklist tweedehands gitaar kopen

Bij het kopen van een tweedehands gitaar is het verstandig om aan de volgende checklist te voldoen:

  • Koop geen gitaar met een kromme hals, ook al is deze nieuw;
  • Let op beschadigingen;
  • Controleer de stem mechanieken (knoppen) op kwaliteit en/of deze het nog goed doen;
  • IJzeren onderdelen mogen niet verroest zijn;
  • Neem een gitaarexpert mee of iemand met ervaring;
  • Wanneer je een tweedehands gitaar koopt in een gitaarwinkel, dan is het verstandig om de verkoper te vragen of hij/zij deze nog eens goed wil controleren.

Tweedehands gitaren online kopen

Het online kopen van een tweedehands gitaar heeft zo zijn voor- als nadelen. Zo is het niet mogelijk om de gitaar eerst te kunnen bespelen, voordat je deze gaat kopen. Daarnaast heb je wel veel meer keuze en is de prijs vaak ook veel lager. Wanneer je echt opzoek bent naar een bepaalde gitaar (type, kleur etc.), dan zal je deze eerder online vinden in tegenstelling tot een gitaarwinkel met een beperkte hoeveelheid gitaren.

Online gitaarmarkten

Op een online gitaarmarkt als Marktplaats of Ebay vind je natuurlijk een groot aanbod tweedehands gitaren. Het voordeel van een tweedehands gitaar kopen op marktplaats is dat je deze eerst nog kunt bespelen, voordat je overgaat tot de aankoop. Toch blijft het verstandig om ook eens andere online gitaarmarkten te bezoeken. Denk hierbij aan Ebay waar tweedehands gitaren worden geveild. Wanneer je bod plaatst is de kans vaak groot dat je een tweedehands gitaar koopt voor een leuk prijsje. Het is wel jammer dat het grotendeel van de gitaren uit het buitenland komen en deze dus verstuurd moeten worden. In dit geval kun je de gitaar niet eerst bespelen en is het risico vaak groter. Toch een tweedehands gitaar via Ebay kopen? Controleer dan altijd of de aanbieder de gitaar wel naar Nederland wil sturen.

Tweedehands gitaar in het buitenland kopen

Wanneer je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld de VS, dan is het raadzaam om eens rond te kijken naar tweedehands gitaren. Zo kun je bijvoorbeeld eens een bezoekje brengen aan ‘Guitarcenter’ waar ze zowel nieuwe als tweedehands gitaren verkopen. Omdat je in dit geval met dollars betaald betekent het dus dat je gitaren voor de helft van de prijs kunt krijgen in vergelijking tot het kopen in Nederland. Daarnaast ben je wel verplicht om invoerrechten te betalen als je de douane van Schiphol passeert.

Guitarcenter

Tips tweedehands gitaar online kopen

Bij het kopen van tweedehands gitaren online zal je rekening moeten houden met de volgende factoren: foto`s, verzending en garantie. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of de gitaar in een fabriek totstand is gekomen of met de hand is gemaakt. Hieronder worden deze factoren kort beschreven:

  • Goede foto`s zijn erg belangrijk om te kunnen bepalen of de hals nog in orde is. Wanneer er krassen/deukjes op de klankkast zitten is dit natuurlijk jammer, maar bij een kromme hals is de gitaar al meteen niet meer te bespelen.
  • Bij verzending wil het nog weleens voorkomen dat de gitaar alsnog beschadigd. Zit er een gitaarkoffer bij of is de gitaar voldoende verpakt (doos met folie)? Daarnaast is het verstandig om de tweedehands gitaar te laten versturen door een bedrijf als Fedex of UPS. Sluit bijvoorbeeld ook een verzekering af en zorg ervoor dat de gitaar aangetekend wordt verstuurd.
  • De garantie is natuurlijk ook anders wanneer je een tweedehands gitaar online koopt. Wanneer de winkel zich in het buitenland bevindt is het natuurlijk lastig om daar even heen te gaan. Bij webwinkels het je meestal wel de ’30 dagen niet goed geld terug’ garantie, waardoor je de gitaar gewoon weer kan opsturen.
  • Bij gitaren, welke in een fabriek zijn geproduceerd (machinaal), is de kans op fouten vaak kleiner. Handgemaakte gitaren daarentegen verschillen sterk van elkaar en daarom is de kans op fouten ook veel groter.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: