Het meest kenmerkende van een elektrische gitaar is dat deze vaak geen klankkast heeft in vergelijking tot een akoestische gitaar. Daarnaast komt het geluid van elektrische gitaren totstand door externe speakers. Toch moet eerst het geluid, wat de snaren produceren omgezet worden naar elektrische signalen. Hier zorgen de gitaarelementen (pickups) voor. Vervolgens worden de signalen verstuurd naar een versterker, welke het geluid nog harder laat klinken.
Een elektrische gitaar heeft net als alle andere gitaren meestal zes snaren, maar soms ook een afwijkend aantal (bv. 7 of 12). Deze gitaar is misschien wel het meest invloedrijke instrument geweest in de muziek wereld. Elektrische gitaren hebben verschillende vormen en daarom niet allemaal hetzelfde. Mede hierdoor is de elektrische gitaar erg populair geworden, omdat gitaristen vaak een gitaar kiezen op basis van persoonlijke voorkeuren. Ook al heeft de vorm geen invloed op het geluid zal het toch een bijdrage leveren voor het gitaarspel.
Elektrische gitaar soorten
Er bestaan diverse soorten elektrische gitaren, waardoor het vaak niet duidelijk is welke verschillen er nou precies zijn. Men heeft er daarom voor gekozen om de elektrische gitaar in de volgende groepen te verdelen: solid-body, semi-solid (thinline gitaar) en hollow-body. Daarnaast bestaan er ook elektrische gitaren, welke buiten deze groepen vallen.
Solid-body
In deze categorie vallen alle elektrische gitaren met een massieve constructie. Dit bekent dus dat er helemaal geen sprake is van een klankkast of iets wat daarop lijkt. Hierdoor is de solid-body elektrische gitaar uitermate geschikt voor hoge geluiden. De massieve constructie zorgt er tevens ook voor dat er zo min mogelijk trillingen ontstaan, welke het geluid kunnen beïnvloeden. De volgende modellen behoren bijvoorbeeld tot de categorie solid-body gitaren:
Een semi-solid elektrische gitaar is in tegenstelling tot een solid-body wel voorzien van een klankkast. Vaak heeft deze klankkast klankgaten in de vorm van f-sleutels (vergelijkbaar met een archtop gitaar). Daarnaast is de klankkast niet helemaal hol, maar voorzien van een massief stuk hout. Hierdoor is het een echte semi-akoestische gitaar, welke ook wel bekend staat onder de benaming thinline gitaar. Tot de categorie semi-solid kunnen de volgende modellen worden gerekend:
Rickenbacker 360
Epiphone Casino
Gibson ES335
Hollow-body
Hollow-body elektrische gitaren hebben, zoals de naam al aangeeft, een holle binnenkant oftewel echte klankkast. Bij deze elektrische gitaren wordt het geluid dus ook veroorzaakt door het hout, constructie en gebruikte gitaarelementen. Daarnaast worden de hollow-body als zowel de semi-solid gebruikt door jazz- en bluesgitaristen. Echte hollow-body modellen zijn bijvoorbeeld:
Er bestaan ook elektrische gitaren, welke lager gestemd zijn. We hebben het dan over bariton gitaren. Meer weten over de bariton gitaar? Bekijk dan eens de uitgebreide pagina op uwgitaarlesonline.nl.
Geluid van een elektrische gitaar
Twee onderdelen zijn onmisbaar voor een elektrische gitaar om geluid te kunnen produceren. We hebben het dan over de snaren als zowel de pick-ups (gitaarelementen). Zoals al eerder werd gezegd transformeren de pick-ups de trillingen van de snaren naar elektronische signalen. Bijna elke elektrische gitaar werkt op deze manier. Toch kan het geluid van elektrische gitaren juist heel erg verschillend zijn. Dit heeft onder andere te maken met het volgende:
Verschillen in vorm en constructie
Gebruik en locatie van gitaarelementen
Versterkers en luidsprekers
De snaren
Omgeving waar de gitarist speelt (buiten of binnen)
Naast bovenstaande is het ook belangrijk dat er zo min mogelijk geluid verloren gaat. Zo zal een gitaar met klankkast minder lang doorklinken (sustain), dan een solid-body elektrische gitaar.
Elektrische gitaar merken
Er zijn behoorlijk veel elektrische gitaar modellen op de markt gebracht door meerdere gitaarbouwers. Elke fabrikant/merk produceert zo haar eigen type gitaren en daardoor soms minder geschikt voor beginnende gitaristen. Hieronder worden de drie meest bekende elektrische gitaar fabrikanten kort omschreven:
Fender: de enige echte uitvinder van de elektrische gitaren. Door jarenlange ontwikkelingen is het geluid van een Fender gitaar erg populair bij gitaristen.
Ibanez: dit Japanse merk heeft in het begin voornamelijk de vorm en het geluid van Fender gitaren gekopieerd. Uiteindelijk is Ibanez aangeklaagd en produceert ze nu haar eigen gitaren. De kwaliteit van de Ibanez gitaren is in verhouding tot de prijs erg goed. Modellen uit de RG-serie zijn bijvoorbeeld erg gewild bij moderne gitaristen.
Gibson: dit merk maakt ontzettend veel snaarinstrumenten. Daarnaast zullen de prijzen van elektrische Gibson gitaren erg verschillen. Een elektrische Gibson gitaar staat bekend om zijn warme en volle klanken. Deze klanken worden onder andere veroorzaakt door meerdere gitaarelementen.
Elektrische gitaar stemmen
Het stemmen van een elektrische gitaar is vergelijkbaar met een akoestische gitaar. Begin in dit geval ook weer met de laagste snaren en werk langzaam op naar boven. Bij een elektrische gitaar is het wel belangrijk, dat de versterker uit staat. Je wilt namelijk alleen het geluid horen, wat de snaren zelf produceren.
Vaak heeft dit wel nadelen wanneer je gebruik maakt van een stemapparaat, deze kan namelijk niet hele lage geluiden waarnemen. In dit geval kun je de elektrische gitaar ook gewoon koppelen aan het stemapparaat. Hiervoor gebruik je de kabel, welke eerst was aangesloten op de versterker, om elektronische signalen door te geven. Het stemapparaat zal nu wel de tonen waarnemen en bepalen of een snaar moet worden gestemd.
Elektrische gitaar kopen
Wanneer je een elektrische gitaar gaat kopen moet je ervan bewust zijn dat je een versterker nodig hebt. In tegenstelling tot een akoestische gitaar, welke geen versterker vereist, is een elektrische gitaar hierdoor al een stukje duurder. Daarnaast heeft een elektrische gitaar wel het voordeel, dat je het geluid eenvoudig kunt aanpassen. Ook kan een elektrische gitaar versterker in combinatie met een koptelefoon worden gebruikt, waardoor je zonder al teveel overlast gitaar kunt spelen.
Eerste elektrische gitaar kopen? Dan is het verstandig om eens het volgende filmpje (13 minuten) te bekijken voor een paar handige tips:
Beginnende gitaristen kunnen het beste kiezen voor een starterspakket. In zo`n pakket zit namelijk een eenvoudige beginners gitaar, versterker en meerdere accessoires. Wanneer je als beginner een voorkeur hebt voor een bepaalde elektrische gitaar (geluid of vorm), dan kun je overwegen om een losse gitaarmet versterker te kopen. Dit betekent wel een hogere prijs, maar de kwaliteit is wel beter en dus de levensduur langer.
Meest populaire modellen
De populairste modellen qua elektrische gitaren zijn wel de Fender Stratocaster en de Gibson Les Paul. Het verschil tussen deze twee zit hem in de klank. Zo heeft een Stratocaster een erg heldere klank terwijl een Les Paul juist een vollere klank heeft, welke langer blijft doorklinken.
Prijsklassen elektrische gitaar
Elektrische gitaren zijn in verschillende prijzen te verkrijgen. Om bewust een keuze te kunnen maken hebben we hieronder vier prijsklassen opgesteld:
elektrische gitaren uit deze prijsklasse zijn meestal eenvoudige snaarinstrumenten, welke bestemd zijn voor kinderen.
100 – 500 euro: Denk hierbij aan een starterpakket. Daarnaast vallen losse modellen van merken als Epiphone (onderdeel van Gibson), Stagg en Vintage onder deze prijsklasse.
500 – 1000 euro: elektrische gitaren uit deze prijsklasse koop je niet in een pakket met versterker. De versterkers voor deze gitaren kosten wel rond de 200 a 300 euro. Merken als Indie (populair om het ontwerp) en Epiphone zijn het meest bekend in deze prijsklasse.
1000 echte kwalitatieve gitaren, welke vaak door gevorderde gitaristen worden gebruikt. We hebben het dan over de Gibson Les Paul en de Paul Reed Smith (PRS), welke het uiterlijk heeft van een Stratocaster.
Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
Leer gitaar spelen in je eigen tempo
Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden