Gitaarband kopen? | Gitaarbanden vergelijken, ontwerpen en bevestigen!
Gitaarband kopen: wat zijn de opties?

Gitaarband kopen: wat zijn de opties?

Een gitaarband kopen? Ben je het zittend gitaar spelen zat of beginnen de rugklachten op te spelen? Dan kan een gitaarband uitkomst bieden. Het is namelijk mogelijk om je gitaar door middel van een gitaarband om je nek heen te hangen. Waarschijnlijk zal het staand gitaar spelen eerst even wennen zijn als je dit eerst zittend deed. Toch is het zeker het proberen waard en je zult merken dat het gebruik maken van een gitaarriem veel voordelen kent. Op podiums gebruiken ontzettend veel gitaristen een gitaarband en straatmuzikanten zie je er ook regelmatig mee lopen. In deze blog kom je het volgende te weten:

 • Wat is een band voor gitaren?
 • Hoe kun je een gitaarband bevestigen?
 • Hoe kun je een gitaarband ontwerpen en zelf maken?
 • Welke gitaarband kopen?

Gitaarband gebruikenWat is een gitaarband?

Een gitaarband is niks anders dan een lange en brede lap stof die ongeveer 150 cm lang is en een breedte heeft die kan variëren tussen de 4 en 8 cm. Je zou een band kunnen vergelijken met een riem. Alleen heeft een gitaarriem aan beide kanten een gat voor de bevestiging met de gitaar. Ook zijn de meeste gitaarbanden verstelbaar om de gitaar op de perfecte speelhoogte in te stellen. Verder zijn gitaarbanden in alle soorten en maten verkrijgbaar. Denk maar eens aan de verschillende materialen en kleuren. Er worden namelijk gitaarbanden gemaakt van de volgende materialen:

 • Nylon
 • Katoen
 • Leer
 • Suéde

Leuk om te weten is dat er aanbieders zijn die je de mogelijkheid geven om zelf een gitaarband te ontwerpen. Als cadeautje voor een vriend of om een band te creëren die precies aansluit op de stijl van jouw gitaar. Wil je graag nog wat meer weten over deze band? Lees dan snel verder. Niet alleen gaan we nog wat meer vertellen over de soorten gitaarbanden, maar ook geven we je wat tips bij de aankoop van een band en hoe je deze nou eigenlijk bevestigd. Zo wordt straks het gitaarbanden vergelijken nog eenvoudiger gemaakt.

Gitaarband bevestigen?

strap locks gitaarband

Het bevestigen van een gitaarband verschilt per gitaar merk. Zo is de bevestiging van een band bij een akoestische gitaar heel anders dan bij een elektrische gitaar. Bij een akoestische gitaar is er vaak alleen aan de onderkant een bevestigingsmogelijkheid voor de gitaarriem. Bij een elektrische gitaar is dit zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de body. Hieronder is weergegeven welke gitaren optioneel zijn met een band. Het verschilt per gitaar of deze onder, boven of aan beide kanten straplocks (zie afbeelding) hebben. Een gitaarband bevestigen hoeft dus in principe niet lastig te zijn.

Gitaar Onderkant Bovenkant
Spaanse Nee Nee
Semi-akoestische Ja Ja
Elektrische Ja Ja
Western Ja Nee
Bas Ja Ja
Flamenco Nee Nee
Resonator Ja Nee
Archtop Ja Ja/Nee

Let op: de tabel is te gebruiken als richtlijn, maar er is geen garantie dat de bovenstaande tabel voor iedere variatie geldt.

Gitaarbanden vastmaken is dus per soort verschillend, het is daarom altijd belangrijk om de bijhorende gebruiksaanwijzing door te nemen. Een gitaarband vastmaken is niet moeilijk en eenvoudig uit te voeren.

Bevestiging zelf maken?

We gaven net al aan dat een akoestische gitaar vaak één straplock heeft onderaan de body. Het is natuurlijk handig dat aan het andere eind ook een straplock komt. Dit kun je doen door zelf een straplock te plaatsen. Dit gebeurd vaak op de plek waar de body en de gitaarhals bij elkaar komen. Straplocks zijn al te koop voor 3 euro, maar voor een betere kwaliteit betaal je al snel 20 euro.

clip lock systeem

 

Een andere mogelijkheid is om zelf een flexibele bevestiging te maken aan de gitaarhals met een clip lock (zie afbeelding). Niks anders dan een klik mechanisme die makkelijk in en uit elkaar is te klikken. Aan beide kanten van een clip lock zit een lusje. Haal het lusje door het gat van de gitaarband heen en haal daarna de clip lock door het lusje. Nu monteer je het andere gedeelte van de clip lock aan de gitaarhals. Doe dit boven de topkam van de gitaarhals. Haal het lusje onder de snaren door en haal de clip lock ook hier door het lusje. Nu kun je beide in elkaar klikken, that’s it! Een gitaarband bevestigen en afstellen is dus eigenlijk allemaal heel eenvoudig. Wanneer je eenmaal weet, hoe je deze band vastmaakt, gaat het bijna vanzelf.

Gitaarband kopen?

Wil je een gitaarband kopen? Het kopen van een gitaarband hoeft geen uitdaging te zijn. Er zijn veel verschillende varianten, maar qua functie zijn ze bijna allemaal gelijk. Daarnaast zijn de goedkoopste gitaarbanden al te koop voor 4 euro. Wil je echt gaan voor de wat luxere merken dan kan de prijs oplopen tot 200 euro. De prijs verschilt vooral per merk.

Ga bij jezelf altijd eerst na wat je precies wilt kopen. Wil je liever wat extra opvulling of een bredere band? Misschien wil je een band die verstelbaar is om zo de ideale speelhoogte te kunnen bepalen. Meteen een gitaarband bestellen? Bekijk dan eens de volgende aanbieder. Hier kun je eenvoudig en snel gitaarbanden vergelijken, en heb jij straks een kwalitatieve band tegen een lage prijs.

Heb je vragen over je eigen band, of wil je een gitaarband kopen? Dan mag je gerust een bericht achterlaten in onderstaand reactieveld. Wij van Uwgitaarlesonline.nl helpen je graag verder.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: