Wat is een plectrum? Online muziek Academie
Wat is een plectrum?

Een plectrum wordt gebruikt bij het gitaar spelen of een ander snaarinstrument, zoals een banjo of mandoline. Het is namelijk een plat en klein stukje plastic wat je gebruikt om de snaren van je snaarinstrument te bespelen. Dit doe je door het dunne plectrum vast te houden tussen je duim en wijsvinger, waardoor je gemakkelijk de snaren van je gitaar in beweging brengen.

 

De vorm

Plectrums worden gemaakt in allerlei kleuren, vormen en maten, maar over het algemeen zijn het driehoekvormige stukjes kunststof met een dikte tussen de 0,38 en 3 millimeter. Vroeger werd hier ook wel een stuk schildpad schild voor gebruikt, maar tegenwoordig worden, naast kunststof, ook materialen zoals celluloid, hout, vilt en metaal vaak gebruikt.

Wat is een plectrum

Het gebruik

Een plectrum pak je vast aan de breedste zijde, zodat de puntige kant je snaren aanraakt. Om goed met een plectrum te kunnen spelen, heb je een plectrum nodig wat goed bij je past en wat lekker in je hand ligt. Door de grote hoeveelheid aan keus kan het echter lastig zijn de juiste keuze te maken. Waar je bij je keuze op kan letten, is het materiaal, de structuur, de dikte en de grootte. Je kunt het beste kiezen voor een plectrum die niet te glad is, een dikte heeft tussen de 1 en 2 millimeter en die goed past bij de grootte van je hand. Als je bijvoorbeeld een grote hand hebt of grote vingers, dan kun je beter niet kiezen voor een klein plectrum. Zorg ervoor dat je gehele eerste kootje van je vinger op het plectrum past, voor extra stabiliteit bij het spelen.

 

Voordelen van gebruik

Een plectrum wordt voornamelijk gebruikt om je vingers en nagels te behoeden voor pijn en slijtage. Wanneer je namelijk lang en intensief een snaarinstrument bespeelt, is de kans groot dat je pijn in je vingers krijgt. Met een plectrum voorkom je dit probleem en is de kans zelfs groot dat het geluid dat je creëert gerichter en mooier klinkt dan wanneer je met je vingers speelt. Zeker wanneer je stalen snaren bespeelt, is een plectrum zeer voordelig om te gebruiken.

 

Alternatieven

Naast het feit dat een plectrum erg fijn is om te gebruiken bij het bespelen van een snaarinstrument, zijn er ook alternatieven. Zo zijn er zogenoemde ‘fingerpicks’ die worden gedragen om het topje van de vingers. Het voordeel van deze metalen, plastic of kunststof fingerpicks, is de flexibiliteit. Je bent namelijk niet afhankelijk van één plectrum, maar van meerdere vingers, waardoor je makkelijker meerdere snaren tegelijk kunt aanslaan. Ook dit hulpmiddel is verkrijgbaar in verschillende diktes en vormen, die allemaal voor een eigen geluid zorgen.

Reactie plaatsen