Gitaareffecten Fuzz, Distortion of Overdrive
Gitaareffecten Fuzz, Distortion of Overdrive

Gitaareffecten Fuzz, Distortion of Overdrive

Je hebt vast wel eens gehoord over de grote diversiteit van effecten voor de (elektrische) gitaar. Wil jij weten wat gitaareffecten voor jou als gitarist kunnen betekenen? In dit blog nemen we je mee in de wereld van de gitaar effecten en gaan we er drie met je bespreken: namelijk de Fuzz, Distortion en Overdrive. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Fuzz, Distortion en Overdrive voor de elektrische gitaar

De grote aantrekkingskracht voor gitaristen naar de elektrische gitaar is toch wel dat je zo onwijs veel kunt met dit instrument! Je kunt zoveel verschillende geluiden maken, van subtiel tot aan erg hard. In dit geval bedoelen we met hard niet het geluidsniveau, maar meer de vervorming van het geluid die de gitaar produceert. Vele mensen interpreteren deze vervormingen vaak als hard, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn! Met vervormingen kan je ook zeker op een laag geluidsniveau spelen. In vroegere tijden moest je de versterker wel hard aanzetten om de vervormingen te kunnen spelen, dat is tegenwoordig niet meer zo. De gitaareffecten Fuzz, Distortion en Overdrive maken het ook zeker mogelijk om op een laag geluidsniveau harde geluiden te spelen. Dit zijn ook vaak dé effecten die je gebruikt voor het spelen op je elektrische gitaar. Door de overvloed aan effecten is het soms lastig om door de bomen het bos te zien en je weg hier doorheen te vinden. Geen zorgen! Wij gaan je helpen door middel van praktische voorbeelden waar je direct mee aan de slag kunt.

Het gitaareffect Fuzz

De benaming van dit gitaareffect beschrijft al direct eigenlijk hoe de klank van het Fuzz effect klinkt. Een beetje fuzzy. Al sinds de jaren '50 van de vorige eeuw maakte gitaristen al opzettelijk gebruik van zogeheten 'scheurende' geluiden tijdens het opnemen van partijen. Toen de tijd werd vervorming zoveel als mogelijk voorkomen. Soms ging dit echter per ongeluk, doordat er een storing of iets dergelijks waar te nemen was in de versterker, de gitaar of misschien wel de opname apparatuur. In de jaren '60 van de vorige eeuw begon het experimenteren met het bouwen van geluidseffecten zoals we deze nu kennen als gitaar effectpedalen. Het doel was pedalen te creëren die ervoor zorgden dat je het geluid niet met een storing hoefde te maken, maar opzettelijk met een effectpedaal. Het Fuzz effect produceert een geluid met complexe boventonen. Daarnaast vormt deze het geluidssignaal (audio) om naar een golf-achtige klank. Het geluid van het Fuzz effect is een beetje te vergelijken met het geluid van een zoemende bij. Wil je liever horen hoe de klanken van het Fuzz effect klinken? Luister dan bijvoorbeeld eens naar het nummer Foxy Lady van Jimi Hendrix, American Woman van Guess Who en I Can't Get No Satisfaction van de Rolling Stones. Dit zijn allemaal muzieknummers waar het Fuzz pedaal in wordt gebruikt. In Rock muziekstijlen zoals Indie en Classic Rock, maar ook in de Blues is het Fuzz effect een geliefd pedaal om mee te werken.

Distortion effect pedaal

Dan gaan we nu verder met een meer radicaal gitaa reffect. Het Distortion effectpedaal. In de Rock en Metalmuziek wordt er veelvuldig gebruik van dit effectpedaal gemaakt. Waarom juist in deze muziekstijlen? Omdat het Distortion effect niet alleen voor strakke ritmes zorgt, maar ook kan je met dit effect over-de-top solo's produceren! Doordat dit gitaareffect vrij radicaal is, zorgt hij ervoor dat het clean geluid van de versterker wordt vervormd naar een uitgesproken en heftig geluid waar je niet omheen kunt. De sound krijgt een wat verdicht karakter door de geringe compressie. Steve Vai maakt veel gebruik van dit heftige effectpedaal, maar ook Kurt Cobain van Nirvana was groot fan van dit effect die omstreeks 1978 op de markt kwam.

Overdrive

Het gitaareffect Overdrive is een effect dat als het waren rollend te werk gaat. Een beetje zoals een rollende R. Overdrive werkt het best samen met buizenversterkers. Dit gitaareffect is bedoeld om de buizen in de voorversterkers van gitaarcombo's en versterker tops een goede harde boost te geven wat zich vertaald in een lichte sturing van een zogeheten clean signaal of een romig geluid. Overdrive wordt hierbij veel gebruikt op geluid die al vervormd is om het zo een nog beter geluid te geven. In de jaren '70 van de vorige eeuw was dit gitaareffect enorm populair en kwam je het dan ook tegen in vele muzieknummers. Het klassieke effect wordt nog steeds veelvuldig gebruikt door gitaristen in volksstammen. Dit effect wordt vandaag de dag veel gebruikt in verschillende muziekstijlen. Niet alleen in Rock en Blues muziek, maar ook in de Metal scene. Van de drie effecten die we in dit blog bespreken, is Overdrive het meest zachte en milde gitaareffect in het rijtje met een scala aan warme boventonen. Onder andere Stevie Ray Vaughan was een groot fan en enthousiast gebruiker van het Overdrive effectpedaal.

Wat kun je met de gitaareffecten Fuzz, Distortion en Overdrive?

Gitaareffecten zoals Fuzz, Distortion en Overdrive kunnen je helpen je eigen sound als gitarist te vinden en te vormen. Naast deze gitaar effecten zijn er natuurlijk nog veel meer gitaareffecten en effectpedalen die je kunt gebruiken om jouw repertoire als gitarist uit te breiden. Ben je een beginnende gitarist? Dan is het slim om je eerst goed te verdiepen in de theorie van het gitaarspelen, je te verdiepen in goed gitaarspel door bijvoorbeeld gitaarles te nemen en je eigen sound te ontwikkelen. Het gebruik van pedaal effecten voor de gitaar kan je daar natuurlijk bij helpen. Maar het is wel een goed idee om eerst het gitaar spelen helemaal eigen te maken, voordat je begint met gitaareffecten gebruiken. Wanneer je een meer ervaren gitarist bent kun je beter ontdekken welk effect het beste werkt met jouw gitaarspel en welk effect het gitaarspel naar een hoger level brengt. Probeer dan ook zoveel mogelijk gitaareffecten uit. Dit kan in een lokale muziekwinkel. Niet alleen om te ontdekken welke geluidseffecten de verschillende pedalen veroorzaken, maar ook om te ontdekken welke pedalen je kunt gebruiken om jouw sound te verbeteren.