Muziek maken: doe je dat op gevoel of wil je je ook verdiepen?
Muziek maken: doe je dat op gevoel of wil je je ook verdiepen?

Muziek maken: doe je dat op gevoel of wil je je ook verdiepen?

Wanneer jij aan de slag gaat met muziek maken, doe je dat dan puur op gevoel of gebruik je daar ook (teveel) je verstand bij? Kan jij vertrouwen op je talent, je gevoel en gehoor voor goede muziek? Als je kijkt naar Bert van den Brink, in Nederland een van de beste en meest bekende jazzpianisten, is zo iemand die een natuurlijk aangeboren muzikaal talent heeft. Hij is begonnen zonder ook maar iets van muziektheorie te leren en puur op zijn gevoel te vertrouwen. Ben jij ook zo'n muzikaal natuurtalent? Dan is het over het algemeen niet echt nodig om muziektheorie te leren voordat je muziek kunt maken. Het is wel handig! Bert heeft het misschien ook nooit echt nodig gehad om goede muziek te kunnen maken, maar heeft er toch voor gekozen om zich meer te verdiepen in muziek over het algemeen. Waarom? Omdat het toch wel handig is om minstens iets te weten over hoe muziek maken er in theorie aan toe gaat en je tot een nóg betere muzikant kunt ontwikkelen naarmate je meer leert over muziek maken in de theorie. Misschien is het een mooi compromis om een beetje van beide te gebruiken!

Als muzikant heb je zowel je gevoel als theorie nodig

Er zijn heel wat muzikanten in de muziekwereld die een beetje opscheppen over het feit dat ze totaal geen weet hebben over muziektheorie en geen enkele noot kunnen lezen. Dat ze dus alles puur op gevoel doen en vertrouwen op hun muzikale talent. Ze zeggen eigenlijk dat ze alles te danken hebben aan hun aangeboren, grote muzikale talent. Echte muziektalenten zijn er natuurlijk zeker, vooral onder de meest beroemde muzikanten en artiesten. Maar het is meer een uitzondering dan een regel dat je als muzikant enkel en alleen kunt vertrouwen op je muzikale talent. Daarom is het als degene die deze opschepperij aanhoort vaak een beetje lastig om maar te geloven dat zij niets meer nodig hebben dan hun muzikale talent, gevoel en gehoor. Aangezien dit gewoon echt erg weinig voorkomt. Daarnaast is het altijd handig om in ieder geval iets te leren over muziek en je te verdiepen in de muziektheorie. Ook al heb je het misschien niet persé nodig, het is wel een manier om je muzikale talent te vergroten.

Getalenteerd maar toch leren

Wanneer je heel muzikaal getalenteerd bent is het toch een goed idee om je te verdiepen in muziek, muzieklessen te volgen en op andere manieren te leren over muziek en de muziekindustrie. Zo zegt de getalenteerde jazzpianist Bert van den Brink. Hij is blind vanaf zijn geboorte en hierdoor is zijn gehoor ver bovengemiddeld ontwikkeld waardoor hij uit welke tonen klanken zijn opgebouwd en hij hoort zelfs de boventonen. Is het dan wel nodig om meer te leren over muziek als je al zo´n enorm ver ontwikkeld gehoor hebt? Jazeker, zegt Bert. Hij weet zeker dat als hij zich naast zijn muzikale talent niet meer had verdiept in muziek dat hij nooit zo ver was gekomen als waar hij nu is. Hij speelde als jonge jongen nummers mee van de radio die hij nog nooit eerder had gehoord, dat ging vanzelf zonder enige oefening! Toch vindt hij het ook belangrijk om je naast je talent goed te verdiepen in verschillende aspecten van muziek. Hij vind dat wanneer je alles puur op gevoel blijft doen je slechts bezig bent met een hobby. Bert heeft zichzelf Jazz aangeleerd. Eerst begon hij op gehoor en vervolgens leerde hij de theorie. Om zich meer te verdiepen ging hij op jonge leeftijd op klassiek pianoles en later volgde hij een klassieke piano opleiding aan het conservatorium. Hij vond klassiek piano leren spelen moeilijk in tegenstelling tot het meespelen van de nummers die hij hoorde op de radio. Dat ging eigenlijk vanzelf. Hij zegt: wanneer je blijft bij wat je gemakkelijk afgaat dan zal je nooit verder komen. En wat ons betreft heeft hij daar absoluut gelijk in! Wanneer je jezelf uitdaagt om nieuwe dingen te leren, net dat stapje verder te gaan iedere keer als je jouw muziekles volgt of aan het oefenen bent of als je net iets meer tijd neemt om theorie te leren dan kom je een heel eind en verder dan je ooit zou komen zonder dit te doen!

Leren zingen of een instrument leren spelen

Ben je een muzikant en zing je of bespeel je een instrument of is leren zingen of een instrument leren spelen een lang gekoesterde droom van jou? Dan kan je altijd beginnen om op je gevoel te zingen en te spelen. Zo leer je muziek te maken zonder invloeden van buitenaf en echt je gevoel in je muziek te leggen. Ga eens naar nummers luisteren die je graag hoort of die je absolute favorieten zijn. Probeer ze eens (mee) te zingen, probeer ze eens te spelen op jouw instrument. Door op een reis te gaan door de muziekwereld zal je voor jezelf kunnen ontdekken wat jij nou echt leuk vindt om te zingen of spelen en waarschijnlijk ga je er ook achter komen welke muziek je goed ligt. Misschien ga je er zelfs achter komen dat een bepaalde muzieksoort of bepaalde nummers jou helemaal niet liggen of dat je misschien juist wel een heel ander soort muziek veel leuker vindt! Muziektheorie en je verdiepen in de basis van muziek kan je jezelf eenvoudig aanleren door hier boeken over te lezen of onderzoek te doen op het internet. Let hierbij wel op de bron, deze moet natuurlijk wel van goede komaf zijn anders leer je straks theorie die niet helemaal klopt.

Je hebt de basis geleerd en weet wat je wilt. Wat nu?

Wanneer je je hebt verdiept in de verschillende muziekgenres in de muziekindustrie, de vele nummers in diverse muziekgroepen en je wat hebt verdiept in de muziektheorie is het tijd voor de volgende stap. Je weet nu het een en ander over muziek en je weet wat je wilt. Maar wat nu? Als je graag zingt kan je zangles gaan volgen en eventueel een opleiding zang aan een conservatorium of een andere muzikale instelling. Dit geldt ook als je graag piano wilt spelen of gitaar. Dan kan je pianoles of gitaarles gaan volgen en als je dat graag wilt een opleiding. Naast opleidingen bij conservatoria zijn er natuurlijk ook andere wegen die leiden naar Rome. Als je liever vanuit huis leert kan je bijvoorbeeld ook cursussen en opleidingen volgen vanuit huis of deeltijd opleidingen waarbij je eens in de week of twee weken naar het opleidingsinstituut gaat. Ook kan je online muzieklessen volgen die van zeer goede kwaliteit zijn, zoals bij de Online Muziek Academie. Hoe je het ook went of keert, alles waar je tijd in steekt, waar je moeite voor doet om meer over te leren en actie onderneemt om beter te worden zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Dat geldt ook zeker voor muziek! Om echt goed te worden zal je je erin moeten verdiepen en om je verder te ontwikkelen zal je moeten leren.

Op ontdekkingsreis

Als je als muzikant echt succesvol wilt zijn en het maximale uit je talent wilt halen dan moet je op ontdekkingsreis. Ga echt eens op zoek naar wat je wilt met muziek, wat je mooi vindt en minder mooi, waar je talenten liggen en wat je graag zou willen doen zoals bijvoorbeeld zingen of een instrument spelen zoals de piano, gitaar of misschien wel zang en een instrument. Echt op zoek gaan is iets heel anders dan een beetje aanrommelen en hobbyen. Op je ontdekkingsreis in de muziekwereld zal je veel vinden en zal het je muziekkennis uitbreiden. Ook zal je jezelf beter leren kennen op muzikaal gebied en ik weet zeker dat je jezelf nog wel eens kan verrassen met wat je misschien eigenlijk toch wel erg leuk vind om te doen. Misschien kom je er zelfs achter dat je iets helemaal niet zo leuk vindt om te doen terwijl je altijd dacht dat daar jouw talent lag of dat je dit nou juist echt erg leuk zou vinden om te doen! Ga ook verder op onderzoek uit dan alleen zoeken naar wat bij je past. Ga je eens echt verdiepen in de muziekwereld. Ontdek veelgebruikte termen in de muziekindustrie. Begrijp de noten die je speelt, de harmonieën, de melodie. Muziektheorie kan af en toe een beetje eentonig overkomen, maar wanneer je de muziektheorie onder de knie hebt en weet wat je wilt kan je de theorie een stuk beter vertalen naar de praktijk en de muzikant worden en zijn die je wilt zijn! De moeite doen om je te verdiepen in muziektheorie, muziek over het algemeen, instrumenten en zang, muziekgenres en de muziekindustrie zal ervoor zorgen dat je voorbereid bent en mee kunt praten over alles wat met muziek te maken heeft en dat heeft veel voordelen! Wanneer je namelijk niets over muziek weet zal je op een bepaald moment tegen een muur aanlopen omdat je de grens hebt bereikt van je kunnen en weten. Om dan vervolgens "nog even snel" je te gaan verdiepen in muziek of een bepaald onderwerp kost je veel tijd en zorgt ervoor dat je je flow moet onderbreken om eerst iets te gaan leren wat je eigenlijk al had kunnen weten als je eerst jezelf goed had voorbereid en verdiept had in de muziekwereld. En eigenlijk is het iets waar je veel van houdt en geïnteresseerd in bent toch dus erover leren hoeft helemaal niet met tegenzin te gebeuren. Maak het leuk en blijf genieten van de muziek en de reis die je maakt.