Pianospel opnemen. Hoe doe ik dat?
Pianospel opnemen. Hoe doe ik dat?

Misschien speel je al een tijdje de piano, ben je geluidtechnicus of speel je in een band of solo. Op welke manier je dan ook verbonden bent met het piano spelen, jij wilt jouw pianospel opnemen. Hoe mooi een sample library als die van Steinway of Yamaha ook kan klinken, niets kan tegen het echte authentieke geluid van de akoestische piano op wanneer deze vanuit de piano direct in de microfoon wordt gespeelt! Jij wilt jouw eigen, unieke sound opnemen, maar hoe pak je dat aan vraag je je waarschijnlijk af? Heb je er een specifieke microfoon voor nodig en waar plaats je deze bijvoorbeeld? In dit blog lees je er alles over! Lees je weer gezellig mee?

Wanneer je je pianospel wilt opnemen is het handig om te weten welke microfoon je daar het beste bij kunt gebruiken. Veelal wordt hier de condensatormicrofoon voor gebruikt. Piano’s zijn dynamische instrumenten namelijk. Ze hebben daarnaast ook een groot frequentiebereik. Hierdoor is een dynamische microfoon minder geschikt voor het opnemen van de piano. Dit omdat een dynamische microfoon in beide opzichten te beperkt is. Ook kleurt een dynamische microfoon het geluid behoorlijk en dat is nou precies wat je niet wilt tijdens de opnames van jouw unieke pianospel. Het is ook goed om te kijken naar de off-axis respons. Deze dient bij de verkozen microfoon goed te zijn om mooie, heldere klanken te kunnen opnemen welke ongekleurd zijn. Wanneer we het gaan hebben over kleinmembraan- of grootmembraan-condensatormicrofoons, is een kleinmembraan-condensatormicrofoon een betere keuze. Toch zal het je opvallen dat ook grootmembraan-condensatormicrofoons veel gebruikt worden. Dus je hoeft niet gelijk een nieuwe microfoon aan te schaffen als je al een grootmembraan-condensatormicrofoon in je bezit hebt! De klank van de grootmembraan is minder neutraal en direct wat soms ook wel weer prettiger kan zijn.

Om pianospel op te nemen wordt veelal gebruik gemaakt van een stereopaar microfoons. Dit is niet alleen omdat stereo mooier en meer spannend klinkt dan mono, maar ook omdat de tonen zo op een meer gelijkmatige manier worden opgenomen. Als je één microfoon boven de piano hangt of bevestigd is er de kans dat de hogere en lagere tonen veel zachter worden opgenomen dan de de middelste tonen. Dit zal dan ook een minder mooie en heldere piano opname betekenen. Voor de opnames van de piano zijn de stereo-opstellingen X/Y en A/B goede opstellingen. Bij de X/Y opstelling plaats je de microfoons als het ware met een hoek van 90 graden met de capsules tegen elkaar aan. Dit is een veilige en de meest eenvoudige opties voor stereo-opnames. Omdat de capsules tegen elkaar aan worden geplaatst, hoef je je geen zorgen te maken over fase-problemen. Bovendien is de spreiding zo aanzienlijk groter dan met een opname met slechts één microfoon. Als je gebruik maakt van een A/B opstelling worden de microfoons verder uit elkaar geplaatst en wordt op deze manier de spreiding nog verder vergroot. Bij de A/B opstelling komen de omnidirectionele microfoons goed tot zijn recht. Dit zijn de klein- en de grootmembraam-condensatormicrofoons. Wanneer je de X/Y opstelling gebruikt is het aan te raden om gebruik te maken van cardioïde microfoons. Wanneer je namelijk voor omnidirectionele microfoons gaat bij de deze opstelling zal je merken dat het geluid meer mono zal klinken.

Of je nu een vleugel of een staande piano gebruikt, het is enorm belangrijk om de klep van de piano open te zetten tijdens het opnemen! Zo voorkom je dat het geluid erg dof zal gaan klinken. Soms kan je de klep zelfs helemaal van de piano af halen. Dit is per piano natuurlijk verschillend. Hoe dichter je de microfoons bij de hamers van de piano plaatst, hoe beter het geproduceerde geluid (en dus de opname) zal gaan worden. Op deze manier hoor je de aanslag namelijk veel duidelijker. Wanneer je de microfoons meer naar de snaren verplaatst, hoe voller het geluid zal klinken. Hierbij is het belangrijk dat je erop let dat je de microfoons niet té dicht bij de snaren plaatst, hierdoor zullen bepaalde klanken namelijk meer opgepikt worden dan anderen. Rond de minimaal 30 cm van de snaren is een goed opzetpunt.

Ben je meer van een klassiek georiënteerd pianospel? Dan kun je de microfoons meer ruimte geven door deze hoger te plaatsen of zelfs een paar meter van de piano af te zetten. Zo krijg je een meer concert-achtig geluid. Wanneer je vanuit de pianist het oogpunt kijkt projecteer een vleugel piano eigenlijk altijd naar rechts, dit komt door de klep van de vleugel. Hier kan je dan ook het beste de microfoons plaatsen voor het beste geluid. Wanneer je op een staande piano speelt, is het het beste om de microfoons achter je te plaatsen, oftewel achter de pianist. Zolang de microfoons maar in het zicht staan van de snaren!

Heb je inmiddels jouw microfoons, opstelling en positie van de microfoons gekozen? Dan is het nu tijd om te gaan opnemen! Spannend! Wanneer je voor de eerste keer een opname gaat maken van jouw pianospel is het belangrijk om eerst wat te oefenen en het geluid wat je op de piano speelt te observeren. Dit kan je doen door je pianospel op te gaan nemen en deze hierna te beluisteren. Doe dit dan ook meerdere keren zodat je een echt goede beoordeling kan geven over het geproduceerde geluid. Schuif eventueel iets met de microfoons en neem opnieuw op en beluister deze vervolgens weer een aantal keren. Doe dit net zolang totdat het voor jouw gevoel (en gehoor) het mooiste geluid oplevert. Het kan ook zijn dat je door het verplaatsen van je staande piano of vleugel een ietwat andere klank zult verkrijgen. Dit is vaak echter minimaal en zou ik dus zelfs niet zo snel doen. Het beste geluid wordt namelijk voor het allergrootste gedeelte bepaald door de soort microfoons en de plaats waar je deze neerzet. Ga je ook lekker aan de slag met het opnemen van jouw unieke pianospel? We wensen je veel succes en veel mooie opnames!