Wat is een basgitaar zonder kop?
Wat is een basgitaar zonder kop?

Heb je weleens over de koploze basgitaar gehoord en ben je benieuwd wat de basgitaar zonder kop precies is? In dit blog gaan we het je allemaal vertellen! Lees je mee? 

Wat is een basgitaar zonder kop?

Een basgitaar zonder kop is een type basgitaar waarbij de kop, ook wel bekend als het hoofd, ontbreekt. Dit betekent dat er geen tuners (stemknoppen) aan de bovenkant van de gitaar zitten. In plaats daarvan worden de snaren meestal door het lichaam van de gitaar geregen en vastgezet met een brug.

Het ontbreken van een kop kan verschillende redenen hebben. Sommige spelers vinden het uiterlijk van een basgitaar zonder kop aantrekkelijk en uniek. Daarnaast kan het gewicht van de gitaar verminderd worden zonder de kop, wat handig kan zijn voor spelers die liever een lichtere basgitaar willen.

Hoe stem je een basgitaar zonder kop?

Het stemmen van een basgitaar zonder kop gebeurt vaak via een systeem dat zich aan de onderkant van de gitaar bevindt, zoals een Steinberger Tremolo Systeem of een Double Ball-end System. Hierdoor kan de snaarspanning worden aangepast om de gewenste toonhoogte te bereiken.

Over het algemeen heeft een basgitaar zonder kop dezelfde functie als een normale basgitaar, namelijk het produceren van lage tonen om de ritmesectie van een muziekstuk te versterken.

Basgitaar met of zonder kop?

Het verschil tussen een basgitaar met en zonder kop is voornamelijk het uiterlijk en de manier waarop de snaren worden gestemd. Een basgitaar met kop heeft tuners aan de bovenkant van de gitaar, waarmee de snaren individueel kunnen worden gestemd. Bij een basgitaar zonder kop worden de snaren meestal door het lichaam geregen en gestemd via een systeem aan de onderkant van de gitaar.

Beide types basgitaren hebben dezelfde functie en kunnen worden gebruikt om lage tonen te produceren en de ritmesectie van een muziekstuk te versterken. Het verschil zit hem voornamelijk in het uiterlijk en de voorkeur van de speler. 

Sommige spelers geven de voorkeur aan een basgitaar zonder kop vanwege het unieke uiterlijk en het lichtere gewicht, terwijl anderen de voorkeur geven aan een basgitaar met kop vanwege het traditionele uiterlijk en gemakkelijkere toegang tot de tuners.

De voordelen en nadelen van een basgitaar zonder kop

Er zijn enkele voordelen en nadelen verbonden aan een basgitaar zonder kop:

Voordelen:

 • Uniek uiterlijk: Een basgitaar zonder kop heeft een onderscheidend uiterlijk dat sommige spelers aantrekkelijk vinden.
 • Lichter gewicht: Doordat de kop ontbreekt, kan het gewicht van de gitaar verminderd worden, wat handig kan zijn voor spelers die liever een lichtere basgitaar willen.

  Nadelen:
 • Moeilijker stemmen: Het stemmen van een basgitaar zonder kop kan wat lastiger zijn, omdat de snaren via een systeem aan de onderkant van de gitaar gestemd moeten worden.
 • Beperkte keuze: Basgitaren zonder kop zijn minder gangbaar dan basgitaren met kop, wat kan betekenen dat er minder keuze is in termen van merken en modellen.
 • Mogelijke beperkingen in klank: Sommige spelers beweren dat een basgitaar zonder kop iets minder sustain en resonantie kan hebben dan een basgitaar met kop, maar dit verschilt per model en speler.

  Het uiteindelijke besluit om een basgitaar met of zonder kop te kiezen, hangt af van de persoonlijke voorkeur van de speler en de specifieke behoeften en doelen.

Voordelen en nadelen van een basgitaar met kop

Er zijn ook voordelen en nadelen verbonden aan een basgitaar met kop:

Voordelen:

 • Gemakkelijker stemmen: Met de tuners aan de bovenkant van de gitaar is het eenvoudiger om de snaren individueel te stemmen.
 • Traditioneel uiterlijk: Voor spelers die de voorkeur geven aan een meer klassiek ogende basgitaar, biedt een basgitaar met kop het traditionele uiterlijk dat ze zoeken.
 • Ruimere keuze: Basgitaren met kop zijn over het algemeen populairder en hebben daardoor een grotere verscheidenheid aan merken en modellen om uit te kiezen.

  Nadelen:
 • Zwaarder gewicht: Vanwege de extra componenten aan de bovenkant van de gitaar kan een basgitaar met kop iets zwaarder zijn dan een basgitaar zonder kop.
 • Mogelijk ongemakkelijke toegang tot tuners: Sommige spelers kunnen het lastig vinden om de tuners aan de bovenkant van de gitaar te bereiken, vooral als ze kleinere handen hebben.
 • Minder uniek uiterlijk: Aangezien basgitaren met kop veel gebruikelijker zijn, kan het ontbreken van het unieke uiterlijk van een basgitaar zonder kop voor sommige spelers een nadeel zijn.

Verschillen tussen diverse koploze basgitaren

Er zijn verschillende koploze basgitaren op de markt, elk met hun eigen kenmerken en ontwerpen. Enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze gitaren zijn:

Stemmingssysteem

Verschillende basgitaren zonder kop hebben verschillende systemen om de snaren te stemmen. Sommige gebruiken een systeem aan de onderkant van de gitaar, terwijl andere gebruik maken van een systeem aan de zijkant of achterkant van de gitaar. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals stemstabiliteit en gemak van gebruik.

Constructiemateriaal

Basgitaren zonder kop kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, carbonvezel of aluminium. Elk materiaal heeft invloed op de klank en het gewicht van de gitaar.

Klankkwaliteit

Hoewel sommige spelers beweren dat basgitaren zonder kop minder sustain en resonantie hebben, is dit niet altijd het geval. De klankkwaliteit kan variëren afhankelijk van het specifieke model en de constructie van de gitaar.

Ergonomie

De ergonomie van een basgitaar zonder kop kan verschillen van een basgitaar met kop. Sommige spelers vinden het misschien comfortabeler om een basgitaar zonder kop te bespelen vanwege het ontbreken van een kop die in de weg kan zitten tijdens het spelen.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze verschillen bij het kiezen van een basgitaar zonder kop, zodat je een instrument kunt vinden dat past bij jouw speelstijl en voorkeuren.

Basgitaarles met een koploze basgitaar

Het leren spelen van een basgitaar zonder kop kan een iets andere ervaring zijn dan het spelen van een basgitaar met kop. Hier zijn enkele tips voor het nemen van basgitaarles met een koploze basgitaar:

Stemming: Leer hoe je het stemmingssysteem van jouw specifieke koploze basgitaar kunt gebruiken. Of het nu een systeem aan de onderkant, zijkant of achterkant van de gitaar is, zorg ervoor dat je begrijpt hoe je de snaren correct kunt stemmen.

Techniek: Het spelen van een koploze basgitaar vereist mogelijk wat aanpassingen in je techniek. Omdat er geen kop aan de bovenkant van de gitaar is, moet je mogelijk je handposities en speelstijl aanpassen. Werk samen met een basgitaarleraar om ervoor te zorgen dat je de juiste techniek gebruikt.

Comfort: Zorg ervoor dat je comfortabel bent bij het spelen van een koploze basgitaar. Omdat er geen kop is die in de weg kan zitten, kan het voor sommige spelers comfortabeler zijn om te spelen. Experimenteer met verschillende speelposities en houdingen om te zien wat voor jou het beste werkt.

Geluid: Hoewel de klankkwaliteit van een koploze basgitaar kan variëren, is het belangrijk om te leren hoe je het maximale geluid uit je instrument kunt halen. Werk aan het ontwikkelen van een goede techniek en het begrijpen van hoe de constructie van de gitaar invloed kan hebben op de klank.

Repertoire: Net als bij een basgitaar met kop, kun je met een koploze basgitaar veel verschillende muziekstijlen spelen. Werk samen met je basgitaarleraar om een repertoire op te bouwen dat past bij jouw speelstijl en interesses.

Basgitaarles met een koploze basgitaar kan een leuke en uitdagende ervaring zijn.


Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online basgitaarles kun je bij ons ook terecht voor: 


Online gitaarles 

Online pianoles 

Online zangles