Gitaar spelen met een plectrum
Gitaar spelen met een plectrum

Gitaar spelen met een plectrum is een veelgebruikte techniek bij het bespelen van een elektrische of akoestische gitaar. Een plectrum, ook wel bekend als een pick, is een klein plat stukje plastic, hout of metaal dat je tussen je duim en wijsvinger houdt om de snaren van de gitaar aan te slaan.

Gitaar spelen met een plectrum

Om gitaar te spelen met een plectrum, begin je met het vasthouden van het plectrum tussen je duim en wijsvinger. Zorg ervoor dat ongeveer 1 centimeter van het plectrum uitsteekt buiten je vingers, zodat je de snaren kunt aanslaan.

Vervolgens plaats je je hand op de gitaarhals en leg je je duim lichtjes op de achterkant van de hals. Je vingers moeten gebogen zijn om de snaren vrij te laten trillen.

Om een snaar aan te slaan, breng je je arm naar beneden en raak je de snaar aan met het puntje van het plectrum. Probeer hierbij een soepele polsbeweging te maken en oefen met het vinden van de juiste hoek en druk om een helder geluid te produceren.

Je kunt verschillende technieken toepassen bij het gebruik van een plectrum, zoals het spelen van enkele noten, akkoorden, of zelfs het spelen van snelle riffs en solo's. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen en je techniek te verbeteren om een consistente en nauwkeurige aanslag te bereiken.

Veel gitaristen geven de voorkeur aan het gebruik van een plectrum vanwege de controle en het heldere geluid dat het kan produceren. Het is echter ook mogelijk om zonder plectrum te spelen, waarbij je je vingers gebruikt om de snaren aan te slaan, wat bekend staat als 'fingerpicking'. Dit geeft een ander geluid en opent de deur naar andere speelstijlen en technieken.

Gitaar spelen met je vingers

Gitaar spelen met je vingers, ook wel fingerpicking genoemd, kan een gevoeliger en zachter geluid produceren, vooral bij het spelen van akkoorden. Om zonder plectrum te spelen, plaats je je duim op de achterkant van de hals en gebruik je je vingers om de snaren aan te slaan. Je kunt ervoor kiezen om je vingertoppen te gebruiken of je nagels te laten groeien en ze te gebruiken om de snaren aan te slaan.

Net als bij het spelen met een plectrum, is het belangrijk om je hand en vingers ontspannen te houden en de snaren vrij te laten trillen. Je kunt verschillende technieken gebruiken, zoals het spelen van individuele noten met je vingers of het plukken van akkoorden met je duim en vingers.

Het spelen met je vingers geeft je meer controle en expressiviteit in je gitaarspel. Het stelt je ook in staat om complexere melodieën en ritmes te spelen. Veel fingerstyle gitaristen maken gebruik van technieken zoals vingerpicking, waarbij ze verschillende snaren tegelijk aanslaan met verschillende vingers om akkoorden en melodieën te creëren.

Of je nu kiest voor het spelen met een plectrum of met je vingers, het belangrijkste is om regelmatig te oefenen en je techniek te verbeteren. Door te experimenteren met verschillende speelstijlen en technieken kun je je eigen unieke geluid ontwikkelen en genieten van het plezier van het bespelen van de gitaar.

Voordelen van gitaar spelen met een plectrum

- Meer controle over de aanslag en het geluid
- Helderder geluid, vooral bij het spelen van akkoorden
- Mogelijkheid om snel te spelen en complexe riffs en solo's uit te voeren
- Geschikt voor verschillende muziekstijlen, zoals rock, pop en metal
- Plectrums zijn gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop
- Kan helpen bij het ontwikkelen van een consistente en nauwkeurige aanslag

Voordelen van gitaar spelen met je vingers

- Gevoeliger en zachter geluid, vooral bij het spelen van akkoorden
- Meer controle en expressiviteit in je spel
- Mogelijkheid om complexere melodieën en ritmes te spelen
- Opent de deur naar fingerstyle technieken en speelstijlen
- Geen noodzaak om een plectrum te gebruiken, wat handig kan zijn als je er geen bij de hand hebt.

- Je kunt je nagels gebruiken om de snaren aan te slaan, wat een uniek geluid geeft
- Het is een veelzijdige speelstijl die geschikt is voor verschillende muziekgenres, zoals folk, blues en jazz
- Je kunt meer dynamiek en variatie toevoegen aan je spel door het gebruik van je vingers
- Het kan helpen bij het ontwikkelen van een beter gevoel voor timing en ritme
- Het is een natuurlijkere manier van spelen, omdat je je vingers gebruikt zoals je dat normaal zou doen bij andere activiteiten.
- Het kan handig zijn als je je plectrum verliest of kwijtraakt tijdens het spelen. - Het kan minder vermoeiend zijn voor je handen en vingers, omdat je geen plectrum hoeft vast te houden
- Het geeft je de mogelijkheid om meer controle te hebben over het volume en de dynamiek van je spel, omdat je de druk kunt variëren waarmee je de snaren aanslaat
- Het helpt je om een betere connectie te maken met de gitaar, omdat je direct contact hebt met de snaren
- Het stimuleert de ontwikkeling van je techniek en coördinatie, omdat je je vingers individueel moet bewegen om verschillende snaren aan te slaan
- Het biedt meer mogelijkheden voor creativiteit en expressie, omdat je met je vingers verschillende klanken en effecten kunt creëren op de snaren
- Het kan helpen bij het ontwikkelen van een uniek geluid en stijl in je gitaarspel.

Conclusie: Het spelen van de gitaar met een plectrum en met je vingers hebben beide hun eigen voordelen. Het is belangrijk om te oefenen en je techniek te verbeteren, ongeacht welke speelstijl je kiest.

Beide speelstijlen bieden de mogelijkheid om je eigen unieke geluid te ontwikkelen en plezier te beleven aan het bespelen van de gitaar. Het is aan jou om te experimenteren en te ontdekken welke speelstijl het beste bij je past en welke het meest geschikt is voor de muziek die je wilt spelen.


Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons ook terecht voor:


Online zangles

Online pianoles

Online basgitaarles