Ed Sheeran

Ed Sheeran

Ed Sheeran (Edward Christopher Sheeran) is een Britse singer-songwriter en is geboren in Halifax, Engeland op 17 februari 1991. In zijn jonge jaren verhuisde hij met zijn ouders naar Framlingham Suffolk, waar hij op al zeer jonge leeftijd gitaar leerde spelen. Zijn liefde voor muziek was al vroeg aanwezig en hij begon op de middelbare school met nummers te schrijven die hij later heeft gebruikt voor zijn debuut- en toekomstige ep's en albums! 

In 2005 begon Ed Sheeran zijn eerste nummers op te nemen welke leidden tot de release van zijn eerste debuut EP, The Orange Room Ep. Later bracht Sheeran nog twee ep´s uit, namelijk Ed Sheeran in 2006 en Want Some? in 2007. 

In 2008 verhuisde hij naar London om meer optredens te kunnen doen. In 2009 volgde de volgende ep, You Need Me. In 2010 bracht hij weer een nieuwe ep uit die de naam Loose Change kreeg, hier staat ook zijn latere debuutsingle The A Team op. In de loop van 2010 verkreeg Ed Sheeran steeds meer bekendheid, mede doordat hij opgemerkt werd door Jamie Foxx toen hij in LA zijn club The Foxxhole bezocht, maar ook omdat zijn fanbase op zijn YouTube kanaal alsmaar bleef groeien. 

Ook was de herkenning van zijn grote talent door Elton John en voetballer Rio Ferdinand een doorslaggevend voor zijn bekendheid. In 2011 bracht Sheeran zijn ep No. 5 Collabarations Project uit, welke zijn laatste ep was die vanuit eigen beheer werd gereleased. Deze ep belandde op de tweede plek in de i-Tunes hitlijsten zonder ook maar enige vorm van promotie of contract met een platenlabel! Binnen slechts een week tekende hij een contract bij Asylum Records. 

In 2011 kwam Sheeran's debuutalbum uit genaamd + (Plus) welke door Atlantic Records werd uitgebracht. Het tweede studioalbum, × (Multiply) kwam in 2014 uit en in 2017 volgde zijn derde album ÷ (Divide). In 2019 volgde het album No. 6 Collaborations Project, een album die alleen maar uit samenwerkingen met verschillende artiesten bestaat. Zijn vijfde album = (Equals) werd in 2021 uitgebracht nadat Ed Sheeran anderhalf jaar pauze had genomen van muziek om zijn aandacht te richten op zijn privéleven. 

In deze categorie van onze gitaarakkoorden vind je al je favoriete nummers van Ed Sheeran.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.