Jeff Buckley

Jeff Buckley

Jeff Buckley was een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist. Hij is geboren in Anaheim, Californië op 17 november 1966 en overleed op 29 mei 1997 Memphis Tennessee tijdens een middagje zwemmen. Hij mocht maar 30 jaar oud worden. 

De Jeugd van Jeff Buckley

Jeff werd geboren en opgevoed als Jeff (Scotty) Moorhead in Californië. Hij kreeg de achternaam van zijn stiefvader bij zijn geboorte. Tot zijn achtste droeg hij de naam van zijn stiefvader. Hij komt uit een muzikale familie, zijn vader Tim Buckley was een singer-songwriter die eind jaren 1960, begin jaren 1970 een aantal Folk en Jazz albums uitbracht. Zijn moeder was meer gericht op klassieke vormen van muziek. Zij speelde de piano en cello. 

Tot Jeff Buckley acht jaar oud was groeide hij op als scot(ty) Moorhead. Nadat hij zijn vader had ontmoet was hij zo onder de indruk dat hij de naam van zijn vader wilde dragen. Zo begon hij de naam Jeff (Scotty) Buckley te dragen. Zijn vader stierf in 1975 aan een cocktail van heroïne en morfine. Hierdoor heeft Jeff zijn vader niet lang mogen meemaken. In de jeugd van Jeff Buckley verhuisde het gezin minstens wel een keer per jaar. Toen hij gitaar leerde spelen en leerde zingen verliet hij zijn ouderlijk huis toen hij nog maar 17 jaar oud was. Op dit moment keerde hij terug naar Californië (Los Angeles) om van zijn muziek zijn werk te maken. 

De jaren 1990

In de jaren '90 verhuisde Buckley naar New York. Hier werkte hij samen met Gary Lucas die hij in deze grote stad leerde kennen. In St. Ann's Church in New York traden ze samen veel op. Hier vond later ook de huldiging ter ere van zijn vader Tim Buckley plaats. Wanneer Jeff optrad begon hij de aandacht te trekken van de grote platenbazen. Eerder stond hij enkel bekend als "de zoon van" Tim Buckley en daar was dan ook alles mee gezegd. Toen de platenbazen ontdekten dat Jeff een over een groot muzikaal talent bezat, vertrok hij met zijn broekzakken vol visitekaartjes van grote namen uit de muziekindustrie. 

Om meer naamsbekendheid te krijgen en zijn muziek aan het publiek te laten horen, trad hij vaak op in kroegen en zaaltjes. In Sin-é, een van zijn favoriete kroegen, was hij regelmatig te vinden gewapend met enkel zijn stem en gitaar om steeds weer de zaal te betoveren met zijn muzikale talent. Van de opnames die tijdens deze optredens werden gemaakt werd later in 1994 een mini-album gemaakt genaamd 'Live At Sin-é'. Dit was overigens zijn eerste mini live album. Het album dat uit zowel covers als eigen composities bestond was een reflectie van hoe Jeff Buckley zijn eigen muziek beleefde. Op dit moment begon hij in de spotlights te staan van de muziekindustrie. 

Vervolg album Grace

In nog hetzelfde jaar als het mini live album 'Live At Sin-é' bracht Buckley een vervolg album uit genaamd 'Grace'. Het album borduurde voort op het voorgaande mini album, maar deze was het geen solo album, maar speelde hij samen met een band. Op het album staan veelal eigen composities aangevuld met covers waar hij een geheel eigen draai aan gaf. Ondanks dat het album erg goed werd ontvangen bij het grotere publiek, bleef een echte doorbraak helaas uit. Buckley toerde in de volgende twee jaar tijd de hele wereld rond. 

Het overlijden van Jeff Buckley

Twee jaar nadat het album 'Grace' uitkwam en Buckley zijn toer rond de wereld had afgerond was het tijd om te werken aan een nieuw album. Tijdens de tournee werden veel nummers geschreven waarvoor het nu de tijd was om deze uit te gaan werken in de studio. In mei 1997 dook hij samen met zijn band de studio in. Op dit moment had hij net zijn Shotgun House betrokken. (Een Shotgun House is een kleine woning van meestal niet breder dan 3,5 meter met kamers op een rij achter elkaar). Doordat de eerste opnames niet zo lekker liepen besloot Buckley een korte pauze in te lassen. Richting het einde van mei 1997 was het dan toch echt tijd om de nummers op te gaan nemen voor de uitgave van het nieuwe album. Buckley vroeg de overige leden van zijn band om naar Memphis, Tennessee te komen om de opnames mogelijk te maken. 

Op 29 mei 1997 ging Buckley in de middag met een vriend zwemmen in de Wolf River Marina. Ze zouden even een korte duik nemen om vervolgens naar de studio te vertrekken. Toen de vriend opkeek nadat hij de radio verplaatste vanwege een hoge golf die door een boot werd veroorzaakt was Jeff plotseling verdwenen. Zijn lichaam werd pas een week later door een toerist gevonden ondanks voorgaande zoekacties. Naar alle waarschijnlijkheid is hij verdronken doordat hij in een gevaarlijke onderstroom in de rivier terecht is gekomen en zo meegevoerd is buiten het zoekgebied. De instanties vonden het vreemd dat hij zijn zware laarzen nog aan had en omdat hij de avond voor zijn overlijden toegaf dat hij leed aan manische depressie werd een korte tijd gedacht dat hij misschien zelfmoord had gepleegd. Het autopsierapport toonde echter aan dat hij geen verdovende middelen of iets dergelijks had genomen en dat zijn overlijden duidelijk wees naar een ongeluk. 

Later werd er een biografie geschreven over Jeff Buckley en zijn vader Tim Buckley genaamd 'Dream Brother'. 

Postuum platen

Nadat Jeff Buckley overleed in 1997 verschenen er meerdere albums ter ere van zijn leven en muzikale talent. In 1998 verscheen het album 'Sketches For My Sweetheart The Drunk'. Dit was een dubbel-cd waarop alle demo's en alle (bijna) afgewerkte nummers van Jeff Buckley ten gehore werden gebracht. veel van deze nummers zouden eigenlijk op het vervolg album van 'Grace' komen te staan die Buckley nooit meer heeft kunnen afmaken. 

In 2000 kwam er weer een album uit. Dit keer een live album welke wederom een uit een dubbel-cd bestond. Dit album heette 'Mystery White Boy' en bestond uit live optredens van zowel live optredens van nummers van het album 'Grace' evenals covers en nieuwe nummers. Dit album werd vervolgt door het 'Live At L'Olympia' album in 2001. In 2002 kwam het album 'Songs To No One 1991-1992' uit in samenwerking met Gary Lucas. 

In 2003 werd het eerste mini live album 'Live At Sin-é' opnieuw uitgebracht. In 2004 verscheen het album 'Grace Legacy Edition' welke bestond uit een dubbel-cd en dvd. Dit album werd uitgebracht ter ere van het feit dat 10 jaar eerder het album 'Grace' uit werd gebracht. Jeff Buckley's laatste officiële album. 

In 2007 verscheen een verzamelalbum genaamd 'So Real: Songs from Jeff Buckley' met daarop veel bekende nummers en enkele nieuwe nummers die gemaakt zijn van minder bekende opnames. In 2009 verscheen het laatste postuum album van Jeff Buckley. 'Grace around the world'. Dit album bestond uit een verzameling van live opnames van nummers van het album 'Grace'.

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.