Shocking Blue

Shocking Blue

Shocking Blue is een Nederlandse band die in de jaren 1960 en 1970 succesvol was en ontstaan is in Den Haag. De Rockband werd opgericht in 1967 en werd samengesteld door Robbie van Leeuwen. Van Leeuwen stelde de groep samen met leden die te vinden waren in de Haagse beatscene. Van Leeuwen wilde de zanger Barry Hay rekruteren, maar de zanger bedankte voor het aanbod. Hay had op dit moment net de groep The Haigs verlaten. Robbie van Leeuwen sloot dit gesprek af met de iconische woorden "Hier zal je nog spijt van gaan krijgen".

Geschiedenis van Shocking Blue

Fred de WIlde werd de zanger van de band. Onder het label Polydor werd een lp opgenomen welke helaas matig succesvol werd. De eerste single die uitgebracht werd heette 'Love is in the Air'. 

Toen Shocking Blue een jaar later overstapte naar het label Pink Elephant van de platenmaatschappij Dureco bracht de band opnieuw een single uit genaamd 'Lucy Brown is back in Town'. Deze single deed het een stuk beter en behaalde de Top 40 hitlijst. In 1968 kreeg de zanger de Wilde een oproep voor militaire dienst en toen besloot de oprichter Robbie van Leeuwen dat hij de groep compleet wilde maken met een zangeres. Van Leeuwen wilde in eerste instantie graag de zangeres Annet Hesterman rekruteren, maar omdat zijn onder contract stond ging dit niet door. Oprichter Robbie van Leeuwen en manager Cees van Leeuwen kwam in Loosdrecht Mariska Veres tegen die daar optrad met The Motowns tijdens een feestje van de Golden Earrings. Even later werd via haar moeder contact gelegd om de zangeres van Shocking Blue te worden.

Shocking Blue behaalde als eerste Nederlandse band de nummer één positie binnen de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten met het nummer 'Venus'.

Na vele hits in de voorgaande jaren besloot de groep in 1975 uit elkaar te gaan. In 1979 werd er nog een poging gedaan de groep weer bij elkaar te krijgen, maar ook de reünie werd na alweer twee jaar stopgezet. In 1993 kwam Shocking Blue weer in beeld met als zangeres Mariska Veres, maar dit keer zonder Robbie van Leeuwen. Met deze formatie bleef de Rockband actief tot het overlijden van Mariska Veres in 2006.

Bandleden van Shocking Blue

Over de jaren heen heeft Shocking Blue vele veranderingen begaan binnen de formatie van de band. Fred de Wilde was de zanger van de band totdat hij in 1968 in militaire dienst ging. Hij werd opgevolgd door de zangeres Mariska Veres vanaf 1968 tot het einde van de band in 2006. Robbie van Leeuwen nam de gitaar, sitar en zang voor zijn rekening vanaf het begin van de band in 1967 tot aan de reünie van twee jaar tot 1981. 

Naast Robbie van Leeuwen waren er ook nog andere muzikanten actief in de band die naast zang ook de gitaar voor hun rekening namen zoals Martin van Wijk vanaf 1973 (enkel gitaar) en André van Geldorp van 1987 tot 2006. Leo van de Ketterij was in de periode 1970 en 1971 een extra gitarist binnen de band. 

Cor van der Beek was verantwoordelijk voor de drums binnen de band van begin tot einde van de band. Daarnaast waren er ook nog meerdere drummers actief in de band zoals Jan Pijnenburg in 1985 en 1986, Gerben de Bruijn van 1993 tot 1998 en Michael Schreuder die ook zong in de band van 1998 tot 2006.      

Klaasje van der Wal speelde de basgitaar binnen de band tot 1972, vanaf 1972 nam Henk Smitskamp de baspartijen over. Ook Wim Voermans was verantwoordelijk voor de basgitaar partijen binnen de band van 1984 tot 1986. 

In 1993 kwam er een toetsenist bij de band, Michael Eschauzier. Hij speelde de toetsen tot 2006.

Venus

De band Shocking Blue had een grote hit met het nummer 'Venus' welke op de nummer één positie kwam in de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten. Ook in andere landen behaalde het nummer de nummer één positie binnen de hitlijsten. In Nederland kwam de single tweemaal in de Top 40 en behaalde hier de derde positie. In de Hilversum 3 Top 30 stond het nummer twee weken op de nummer twee positie en werd over de jaren heen benoemd als Evergreen nummer. Het nummer wordt dan ook ieder jaar weer meegenomen in de Top 2000 van Radio 2. Het nummer is meerdere keren gecoverd en deze covers behaalden ook alleen nummer één posities over de hele wereld. 

Eremedaille

Na het Amerikaanse en internationale succes van de band werden de leden van Shocking Blue in 1970 benoemd tot ereburgers van Den Haag. Ze kregen hierbij allen een eremedaille. 

In 1971 wilde de band optreden tijdens het Pinkpop festival in Den Haag, maar dit werd hun nagenoeg onmogelijk gemaakt door een regen van rot fruit en een boe en fluitconcert waardoor de band geen andere mogelijkheid zag dan het podium te verlaten. 

Tijdens een uitgebreide tournee werd de band gefilmd in 1972. De special 'Around the World' was het gevolg van deze opnames welke werden uitgezonden op tv door AVRO. Na een tijdje kwijt te zijn geweest werd de film gevonden en werd hierbij onderdeel van de DVD uit 2003 van Shocking Blue. 

In 1973 speelde de band tijdens een demonstratie (de 18 april demonstratie) van Radio Veronica op het Malieveld in Den Haag. Shocking Blue was één van de vele bands die hier optraden om Radio Veronica te ondersteunen.

Het einde van de band

Na een groot aantal hitsingles en albums van de band kreeg Robbie van Leeuwen in 1973 geelzucht waardoor hij de band zou verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door Martin van Wijk. In deze formatie werd het album 'Good Times' opgenomen en uitgebracht. Na een tijdje was zangeres Mariska Veres bepaald gedrag van de bandleden zo zat dat ze besloot de band te verlaten. In 1974 kondigde de band aan om te stoppen, maar door contractuele verplichtingen werd er nog een laatste single uitgebracht in 1975 genaamd 'Gonna sing my Song'. Hierna was het echt einde verhaal voor de band. 

In 1979 kwam de band kortstondig bij elkaar in de originele bezetting. Dit duurde echter niet lang en de single 'Louise' die de band had opgenomen kwam ook door onbekende redenen niet als single uit. 

In 1993 werd de band heropgericht door Mariska Veres, maar dit zorgde niet voor vele successen en de band stopte definitief in 2006. 

Wil je een instrument leren bespelen of beter leren zingen? Wij hebben honderden lessen voor je klaar staan.