The Common Linnets

The Common Linnets

The Common Linnets zijn een Nederlandse folkrockband met een unieke klank die niemand anders kan evenaren. De groep combineert traditionele muziekstijlen zoals country en blues met moderne arrangementen en melancholische liefdesliedjes, waardoor ze een unieke sound creëren. 

Wie zijn The Common Linnets? 

The Common Linnets is een Nederlandse band die country-popmuziek maakt en opgericht werd door Ilse DeLange en Waylon. Deze band heeft zichzelf op de kaart gezet met hun unieke klank, die een mix is van verschillende muziekgenres zoals country, folk, pop en rock. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wie The Common Linnets zijn en wat hun muziek zo bijzonder maakt. 

Muzikale invloeden en stijl 

De muziek van The Common Linnets is sterk beïnvloed door Amerikaanse country en folk, maar combineert deze genres met pop- en rockelementen. Dit zorgt voor een unieke en frisse sound die zowel toegankelijk als herkenbaar is voor een breed publiek. 

Songteksten en thema's 

De nummers van The Common Linnets gaan vaak over universele thema's zoals liefde, verlies en hoop. Hun liedteksten zijn herkenbaar voor veel mensen, wat bijdraagt aan de populariteit van hun muziek. Ze zijn in staat om emoties op een eerlijke en authentieke manier over te brengen, waardoor luisteraars zich verbonden voelen met de muziek. 

Live-optredens 

Een van de aspecten waar The Common Linnets het meest bekend om staan, zijn hun energieke live shows. Ze weten hoe ze hun publiek moeten entertainen en zorgen ervoor dat elke show een onvergetelijke ervaring is voor de aanwezige fans. Hun optredens zijn niet alleen muzikaal sterk, maar ook visueel aantrekkelijk dankzij de interactie tussen de bandleden en de passie die ze uitstralen op het podium. 

Eurovisiesongfestival 

In 2014 vertegenwoordigden The Common Linnets Nederland op het Eurovisiesongfestival met het nummer "Calm After the Storm". Ze behaalden een tweede plaats en werden daarmee de meest succesvolle Nederlandse inzending in jaren. Het nummer werd wereldwijd een hit en zorgde voor internationale erkenning van de band. 

Het ontstaan van de band 

Ilse DeLange en Waylon, beiden succesvolle Nederlandse solo-artiesten, besloten in 2013 hun krachten te bundelen om een nieuwe band te vormen: The Common Linnets. Hun doel was om samen een unieke sound te creëren die anders was dan wat ze individueel hadden gedaan. Ze begonnen samen muziek te schrijven en werkten aan hun eerste album, dat in 2014 werd uitgebracht.

Het album, getiteld "The Common Linnets", werd een groot succes in Nederland en leverde de band verschillende prijzen op, waaronder de Edison Award voor beste album. The Common Linnets gingen vervolgens op tournee door Nederland en speelden voor uitverkochte zalen. Door het succes van hun debuutalbum was de band snel een gevestigde naam geworden in de Nederlandse muziekscene. Sindsdien hebben ze meerdere albums uitgebracht en zijn ze regelmatig te zien op grote festivals en concerten in binnen- en buitenland. 

Doorbraak van de Nederlandse The Common Linnets 

In 2014 hadden The Common Linnets hun grote doorbraak toen ze derde werden in het Eurovisiesongfestival. Sindsdien zijn ze razend populair geworden, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Hieronder vertellen we je meer over de doorbraak van The Common Linnets. 

Het nummer waarmee The Common Linnets doorbraken, was "Calm After the Storm", waarmee ze op de derde plaats eindigden tijdens het Eurovisiesongfestival in 2014. Het nummer was een mix van country en pop, wat voor die tijd nog niet veel voorkwam op het Eurovisiesongfestival. Dit zorgde voor een frisse en vernieuwende sound die goed in de smaak viel bij het publiek. De prachtige samenzang van Ilse DeLange en Waylon was ook een belangrijke factor in het succes van het nummer. 

Na hun deelname aan het Eurovisiesongfestival ging het hard met de populariteit van The Common Linnets. "Calm After the Storm" werd een grote hit in verschillende landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De band kreeg internationale erkenning en werd uitgenodigd om op te treden op grote festivals over de hele wereld. 

Het succes van hun Eurovisie-avontuur heeft ervoor gezorgd dat The Common Linnets zich internationaal op de kaart hebben gezet als een van de meest veelbelovende bands van Nederland. Sindsdien hebben ze meerdere albums uitgebracht en zijn ze regelmatig te zien op grote podia over de hele wereld. 

Bandleden 

The Common Linnets bestaat uit Ilse DeLange, JB Meijers, Jake Etheridge en Matthew Crosby. Ze hebben allemaal hun eigen unieke achtergrond en invloeden in de muziek, wat bijdraagt aan hun onderscheidende geluid. 

Ilse DeLange is de oprichter van The Common Linnets en heeft al een succesvolle carrière als solo-artiest achter de rug. Ze heeft verschillende albums uitgebracht en vele prijzen gewonnen, waaronder de Edison Award en de Gouden Harp. 

JB Meijers is een multi-instrumentalist en producer die heeft samengewerkt met bekende artiesten zoals Acda en De Munnik en De Dijk. 

Jake Etheridge is een singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, en heeft samengewerkt met verschillende countrymuziek artiesten. 

Matthew Crosby is een bassist en producer uit Engeland, die samenwerkte met Ilse DeLange op haar album "Eye of the Hurricane". Samen hebben ze een unieke chemie die te horen is in hun muziek, wat heeft geleid tot het succes van The Common Linnets. 

Albums en hits 

Na hun succes op het Eurovisiesongfestival hebben The Common Linnets verschillende albums uitgebracht, waaronder hun titelloze debuutalbum (2014), "II" (2015) en "III" (2020). Op elk van deze albums staat een aantal bekende hits, zoals "Hearts on Fire", "We Don't Make the Wind Blow" en "So We Could Start Over". 

De band heeft ook samengewerkt met andere bekende artiesten, zoals de Amerikaanse zanger Rodney Crowell en de Nederlandse zanger Douwe Bob. Hun muziek wordt gekenmerkt door hun unieke mix van country, folk en pop, en hun teksten zijn vaak introspectief en persoonlijk van aard. The Common Linnets blijven een van de meest geliefde en gerespecteerde bands in Nederland en daarbuiten, en hun toekomst zag er altijd veelbelovend uit. 

Breuk van de band 

In 2016 kwam er een einde aan het succesvolle samenwerkingsverband tussen Ilse DeLange en Waylon, beter bekend als de Common Linnets. Hoewel de muzikale wegen van beide artiesten sindsdien zijn gescheiden, blijven hun unieke klanken voortbestaan in hun albums. Fans kunnen nog steeds genieten van hun muziek en herinneringen aan hun optredens. 

Hoewel de Common Linnets niet meer samen optreden, treden Ilse DeLange en Waylon beiden nog regelmatig op als soloartiesten.