Octaaf op de piano | Wat is een octaaf? We leggen het simpel uit.
Een octaaf op de piano in simpele termen uitgeleg

Een octaaf op de piano in simpele termen uitgeleg

Ook al lijkt het op het eerste zicht vrij saai, door het leren over octaven zal het spelen op de piano een stuk leuker worden naarmate je evolueert. Deze praktische kennis zal je toelaten om vrijer te spelen naarmate je vaardigheden verbeteren en je tevens de mogelijkheid geven om een ​​breder en gevarieerder repertoire te spelen.

Wat is een octaaf?

Waarschijnlijk heb je al termen gehoord als één octaaf boven of één octaaf lager. Maar wat betekent dit nu precies? Nou, als men zegt dat een noot een octaaf hoger is, betekent dit dat de noot hetzelfde is, maar dat deze in een hoger klinkende regio van de piano ligt.

Stel dat je voor je een piano zit. De toetsen links van je zijn de basnoten die lager zijn dan die aan je rechterkant. Als je uiterst links begint bij toets C en doorgaat met het spelen van de witte toetsen, volg je de reeks: C, D, E, F, G, A, B en opnieuw C.Dit groepje van acht noten start telkens opnieuw tot het einde van de toetsen in de piano. Naarmate de noten scherper worden, wordt het gemakkelijk om waar te nemen dat de volgende C hoger is dan de vorige. Telkens wanneer je een groepje van acht noten hebt beëindigd, heb je één octaaf voltooid. De lagere C heeft een lagere toonhoogte dan de hogere C van een octaaf, maar het geluid dat de noot creëert is hetzelfde.

Hoeveel octaven heeft het toetsenbord van een piano?

Een piano met 88 toetsen heeft zeven octaven plus drie lagere tonen. Daarnaast heeft het toetsenbord 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Elk octaaf bestaat uit zeven witte toetsen en vijf zwarte toetsen. Je kunt mogelijk in de war raken, omdat we de term 'octaaf' op twee verschillende manieren gebruiken.Als een toonladder en als een interval. Een toonladder is een geordende verzameling van zeven noten en eindigt met dezelfde noot waarop we begonnen. Bijvoorbeeld: A, B, C, D, E, F, G en A is een octaaf. Ook C, D, E, F, G, A, B en C is een octaaf. Wanneer een octaaf als interval wordt gebruikt, bedoelen we de muzikale afstand tussen twee noten.

Hoeveel verschillende octaven zijn er en wat zijn de namen?

Men onderscheidt zeven verschillende octaven, die vervolgens bestaan uit zeven stamtonen. Ook deze octaven hebben opnieuw hun eigen naam. Daarnaast krijgt elke stamtoon in een octaaf dezelfde benaming als die van het octaaf. Bijvoorbeeld: stamtoon C + eengestreept octaaf = c-eengestreept of 'C1'. 

Als je een pianocursus volgt en er moet aangegeven worden welke noot er nou precies wordt bedoeld, dan is het gebruik van 'C1' uiteraard makkelijker. Hieronder volgt nog een kleine opsomming van de verschillende soorten octaven:
 • Eengestreept (c1)
 • Tweegestreept (c2)
 • Driegestreept (c3)
 • Viergestreept (c4)
 • Contraoctaaf (C1)
 • Klein octaaf (c)
 • Groot octaaf (C)

Online pianoles volgen

Online piano leren spelen? Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
 • Leer piano spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen